Siyatik Nedir Bel fıtığı Nedir Tedavisi Varmidir?

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Allah dusmanima vermesin derler aynen oyle diyorum ceken bilir:003:

siyatik3.jpg


Siyatik:
Vücudunuzdaki en uzun sinir olan siyatik siniri, leğen kemiğinizden başlayarak kalça bölgenizden geçer ve her iki bacağınıza uzanır. Dizlerinize geldiğinde tibyal ve peroneal sinirlere ayrılır.

Siyatik sinirini bacağınızın alt kısmında bulunan kasları konrtol eder baldırlarınıza, bacaklarınıza ve ayaklarınıza hissetme yetisi sağlar.
Siyatik terimi bu sinirin güzergahında, sırtınızdan baldırınıza ve bacağınıza yayılan ağrıyı ifade eder.Rahasızlık hafif olduğu gibi, elden ayaktan düşürücü de olabilir ve karıncalanma, uyuşma veya kas zayıflığı eşlik edebilir.

Siyatik
, kendi başına bir hastalık olmaktan çok, disk fıtığı gibi, sinirler üzerinde baskı yaratan başka bir sorunun semptomudur. Siyatik siniri boyunca yayılan ağrılarla kendini gösteren bir ağrı hali..


Bu ağrı iki çeşittir: Biri az şiddetli ve devamlı olan ağrı; diğeriyse ara ara gelen ve şiddetli olan ağrıdır. Ağrılar siyatik siniri boyunca, kalçadan topuğa kadar uzanır. Siyatik siniri topuğa doğru uzanırken bâzı noktalarına parmakla basılınca ağrılı olduğu görülür. Bu noktalarda sinir üzerine yapılan basınçla uyandırılan ağrının sinir boyunca aşağı, bâzan da yukarıya yayılması karakteristiktir.


Üst bacağın arka kısmı, arka bacağın dış tarafı ve siyatik siniri boyunca yayılan ağrıya siyatik denir. Ağrı, bazen birdenbire gelir. Bazen de yavaş yavaş ilerler. Otururken, kalkarken, uzanırken hareketler zorlukla yapılır. Belkemiğinin aşağı bölgesi, hassastır. Ağrılar yürürken, öksürürken ve gerinirken daha da artar. Nedeni, omurlar arasında kıkırdak disklerin yerinden oynaması, yani disk kayması, omurganın alt bölümünün iltihaplanmış veya zedelenmiş olmasıdır.


Sinirin gerilmesi veya sıkışması esâsına dayanan belirtiler de, hastalığın tanınmasında önem arz eder. Hasta sırtüstü yatarken gerilmiş hâlde bulunan bacak yavaş yavaş yukarı kaldırılır ve bu sırada uyluğun arka yüzünde bacağa, hattâ ayağa kadar yayılan çekici bir ağrı husûle gelmesi, siyatik lehinedir. Bacak ne kadar yukarı kaldırılırsa, ağrı da o kadar şiddetlidir. Siyatik sinir köklerinin hasarlarında hasta bacağın kaldırılmasıyla sağlam bacakta da ağrı meydana gelebilir.

Siyatiğin meydana gelmesinde; Omur disk fıtıkları başta olmak üzere , tümörler, omurganın kireçlenmesi, omurga veremi, omurganın alt kısımlarında yerleşen doğuştan veya sonradan olma değişiklikler (sakralizasyon, lumbalizasyon, kırıklar, spina bifida), leğen kemiklerinin ve bu bölgedeki organların hasarlanmaları rol oynayabilirler.


Bu bozukluklar siyatik sinirini herhangi bir yerinde, basınç altında bırakıp veya gerilemesine yol açarak siyatik tablosuna yol açarlar. Bunlar arasında en mühimi ve en çok rastlananı bel fıtığı da denen disk hernilerdir.


Ayrıca siyatik sinirinin damarlarıyla ilgili bozukluklar, gut, şeker hastalığı, sıtma, bâzı tahriş edici ilâçların siyatik sinir çevresine şırınga edilmesi de siyatik nevraljilerine yol açabilir.



Uzun süren vak’alarda bacakta hareket ve his bozuklukları, kaslarda erime bulunabilir.
 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Siyatik Anatomi

nuruahsenrisaleforum.jpg

Vücudunuzdaki en uzun sinir olan siyatik siniri, leğen kemiğinizden başlayarak kalça bölgenizden geçer ve her iki bacağınıza uzanır.Dizlerinize geldiğinde tibyal ve peroneal sinirlere ayrılır.

Siyatik sinirini bacağınızın alt kısmında bulunan kasları konrtol eder baldırlarınıza, bacaklarınıza ve ayaklarınıza hissetme

yetisi sağlar.

Siyatik terimi bu sinirin güzergahında, sırtınızdan baldırınıza ve bacağınıza yayılan ağrıyı ifade eder.

Rahasızlık hafif olduğugibi, elden ayaktan düşürücü de olabilir ve karıncalanma, uyuşma veya kas zayıflığı eşlik edebilir.

Siyatik, kendi başına bir hastalık olmaktan çok, disk fıtığı gibi, sinirler üzerinde baskı yaratan başka bir sorunun

semptomudur.


Siyatik ağrisi: Siyatik siniri boyunca yayılan ağrılarla kendini gösteren bir ağrı hali..


Bu ağrı iki çeşittir: Biri az şiddetli ve devamlı olan ağrı; diğeriyse ara ara gelen ve şiddetli olan ağrıdır. Ağrılar siyatik siniri boyunca, kalçadan topuğa kadar uzanır.


Siyatik siniri topuğa doğru uzanırken bâzı noktalarına parmakla basılınca ağrılı olduğu görülür. Bu noktalarda sinir üzerine yapılan basınçla uyandırılan ağrının sinir boyunca aşağı, bâzan da yukarıya yayılması karakteristiktir.
Üst bacağın arka kısmı, arka bacağın dış tarafı ve siyatik siniri boyunca yayılan ağrıya siyatik denir. Ağrı, bazen birdenbire gelir. Bazen de yavaş yavaş ilerler. Otururken, kalkarken, uzanırken hareketler zorlukla yapılır.



Belkemiğinin aşağı bölgesi, hassastır. Ağrılar yürürken, öksürürken ve gerinirken daha da artar.


Nedeni, omurlar arasında kıkırdak disklerin yerinden oynaması, omurganın alt bölümünün iltihaplanmış veya zedelenmiş olmasıdır.

Sinirin gerilmesi veya sıkışması esâsına dayanan belirtiler de, hastalığın tanınmasında önem arz eder. Hasta sırtüstü yatarken gerilmiş hâlde bulunan bacak yavaş yavaş yukarı kaldırılır ve bu sırada uyluğun arka yüzünde bacağa, hattâ ayağa kadar yayılan çekici bir ağrı husûle gelmesi, siyatik lehinedir.

Bacak ne kadar yukarı kaldırılırsa, ağrı da o kadar şiddetlidir. Siyatik sinir köklerinin hasarlarında hasta bacağın kaldırılmasıyla sağlam bacakta da ağrı meydana gelebilir.



Siyatiğin meydana gelmesinde; omur disk fıtıkları başta olmak üzere, tümörleri, omurganın kireçlenmesi, omurga veremi, omurganın alt kısımlarında yerleşen doğuştan veya sonradan olma değişiklikler (sakralizasyon, lumbalizasyon, kırıklar, spina bifida), leğen kemiklerinin ve bu bölgedeki organların hasarlanmaları rol oynayabilirler.


Bu bozukluklar siyatik sinirini herhangi bir yerinde, basınç altında bırakıp veya gerilemesine yol açarak siyatik tablosuna yol açarlar. Bunlar arasında en mühimi ve en çok rastlananı bel fıtığı da denen disk hernilerdir.


Ayrıca siyatik sinirinin damarlarıyla ilgili bozukluklar, gut, şeker hastalığı, sıtma, bâzı tahriş edici ilâçların siyatik sinir çevresine şırınga edilmesi de siyatik nevraljilerine yol açabilir.
Uzun süren vak’alarda bacakta hareket ve his bozuklukları, kaslarda erime bulunabilir.
 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
361602312622888_1259863270.jpg




Lumbago ve siyatik tedavisi

Siyatik Hastalığı, Genellikle bel nahiyesinde (kaburga kemikleriyle leğen kemiği arasındaki bölge) rastlanan hastalıklardır. Modern yaşam tarzının oturmayı gerektiren koşullarından oluşmuştur. Çağdaş insanın hareketsiz çalışma düzenine alışması sonucu, kaslarda zayıflamalar belirmekte, belkemiği zor duruma düşmekte, duruma göre bu nedenle lumbago, bel fıtıkları ve siyatikler meydana gelmektedir.

Lumbago Nedir ve Belirtileri Nelerdir

Lumbago, özellikle aşağı bel nahiyesine yönelik şiddetli ağrılarla kendisini belli eder. Genellikle yanlış birkaç hareket veya kötü pozisyondan sonra meydana gelir. Buna bir çeşit belkemiği burkulması da denebilir. Ayakta duran kişi eğilip ağır bir şeyi kaldırmaya giriştiğinde, belini doğrultamaz. Katılmış gibi kalır. Çok ıstırap veren bu durumun, daha ciddi nedenleri de olabilir.

Lumbago Tedavisi Yapılması gereken

Doktorun gelmesini beklerken, hastayı sırt üstü yatırın. Sert bir zemin üzerine uzatın ve yastık koymayın. Aspirin gibi ağrı kesici bir ilaç verin. Ancak doktor tedavinin devamı için radyolojik ve biyolojik tetkik isteyebilir. Lumbagonun nedenini saptamak şarttır. Örneğin kırık veya burkulma, düşme, bir enfeksiyon veya yorgunluk da buna neden olabilir.

Had Siyatik

Lumbagolularda görülebileceği gibi, birden de ortaya çıkabilir. Başlangıcı, lumbago-ya çok benzer. Fakat ağrısı çok daha şiddetlidir.
Tek yönlüdür. Belden başlayıp, belkemiği yanından kalçaya kadar iner, baldır ve bacağı da etkiler. Hatta ayaklara ve ayak parmaklarına kadar uzanır. Büyük ağrıya sebep olduğundan, insan hareketsiz kalabilir.

Yapılması gereken

Aynen lumbagodaki gibi davranmak gerekir. Nörolojik ve radyolojik tetkikleri gördükten sonra, doktor tedavi konusunda karar verecektir.

Bu arada bazı siyatik olaylarının sinirleri zedeleyeceği, hızla tedavi yoluna gidilmezse, tedavisi mümkün olmayan felçlere sebep olacağı unutulmamalıdır. Felç olmasa bile, hasta olayın etkili olduğu tarafta ayak parmakları ucunda yürüyemez, sürekli karıncalanmalar hissedebilir. Bu nedenle, ağrının başladığı ilk günlerde doktordan muayene için bir randevu almakta yarar vardır.

Sırtınıza saygılı olmayı bilin

Lumbago gibi hastalıklara hedef olmamanın en iyi yolu, bel kaslarını iyi durumda tutmaktır. Bunu başarmak için de bir yandan belkemiğinin yükleneceği görevlere dikkat etmek, bir yandan da oturarak çalışıyorsanız, bazı jimnastik araştırmalarını yapmaktır.

Gündelik önlemler

- Bir ağırlık kaldırmanız gerektiği zaman, ağırlığı azaltmak için dizlerinizi bükmeyi öğrenin. Böylece diğer kaslarınızı kullanarak, sırtınızın yükünü azaltmış olursunuz.
- Özellikle bütün, gün boyunca çok ayakta kalıyorsanız, ayakta duruş pozisyonuna dikkat edin.
- Ağır taşıdığınız zaman, iki elinize bölün, kalçanıza yüklenmeyin; vücudunuzu dengesizleştirmiş olursunuz.
- Oturacağınız yerin size uygun olmasına dikkat edin.

Tekrarlamaması için
Lumbago ve siyatik atlattıktan sonra, jimnastiği ihmal etmeyin. Fakat bu hareketler bir uzman yönetiminde yapılmalı, doktorunuz da nezaret edebilmelidir

 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ

nuruahsenrisaleforum.jpg


Bel fıtığı, disk hernisi:
Disk iki kısımdan oluşur. Diskin ortasındaki kısım jelatin gibi yumşak ve etrafındaki anulus fibrosus halka şeklinde bunu sarmıştır. Disk genç insanlarda bir mukoglukosakkaridtürevi olan glikosaminoglikanlardan olaşur.Bu madde suyu kendine çeker ve bağlar, böylece elastik bir yapıya sahip olur. Diskte damar ve sinir yoktur, yani onun beslenmesi farklıdır. Hareket etikce omurlardan ihtiyacı olan sıvıyı alır. Kişi yaşlandıkca glikosaminoglikan yerine bir polisakkarid-protein kompleksi olan dermatan sulfat oluşur. Dermatan sulfat suyu kendine daha az çeker ve bağlar. Bu nedenlede diskin ortsındaki nukleus pulposus kısmı büzülür.
Disk hernisi (bel fıtığı) nedir?
Bel fıtığı genelikle belde (lomber bölgesi) ve az olarakta boyunda görülürse bunada boyun fıtığı denir. Bel fıtığı genelikle 30-50 yaşları arasında görülür, belde sıkca görülmasinin sebebi buraya aşırı ağırlığın yüklenmesidir. Diskin ortasındaki jelatinimsi kısmdan
kopan parçalara sequester denir ve bunlar genelikle sinirleri sıkıştırararak ağrıyasebep olurlar.

Disk sarkması (prolapsus):
Diskin basınca dayanamıyarak bir kısmınn spinal (omur) kanala doğru sarkması nedenyle spinal kanaldan geçen sinir demetleri sıkışır. Buda zamanla iltihaplanmalara ve ağrılara sebep olur. Diskin normal kalınlığı 4-6 mm’dir, şayet disk kendi tabii yapısını korursaki, bu genelikle mümkün değildir.

Diskin sarkmadan önce çıkıntı yapması (protrusion):
Disk etrafındaki kısmın gevşemesi nedeniyle ortasındeki jelatinimsi tbaka üzerinde aşırı basınç biner ve buna dayanamayan jelatin hafif çıkıntı yapar. Bu çıkıntı sinirlri sıkıştırır ve buda sinirsel ağrılara sebep olur. Diskin sarkması (prolapsus) veya diskin çıkıntı yapmasının (protrusion) birçok sebebi olabilir. Bunların başında yaşlanma aradoku zafiyeti ve kazalar belfıtığının oluşmasında en büyük etkenlerdir.

Bel fıtığının belirtileri (semptom):

  1. Bel fıtığı bazen kendini beli etmeden yavaş yavaş ilerleyebilir, bazende omurlardan çıkan sinirleri veya omur içinden geçen sinir demetini sıkıştırtırarrak rahatsızlıklara sebep olur.
  2. Sinir köklerinin sıkışmasıyla ortaya çıkan rahatsızlıklar: Kol veya bacaklardaçok yoğun bir ağrı, karıncalanma veya uyuşukluk gibi durumlar ortaya çıkar. Siyatik olarak bilinen rahatsızlıkta belden ayaklara kadar uzanana sinir sıkışması sonucu oluşur.
  3. Omuriliğinin sıkışması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar:
    Omuriliğinin sıkışması sonucu kol ve bacaklardaki rahatsızlıkların yanında mesane, makat ve cinsel organlarda uyuşukluk hissedilir. Budurumda mutlaka doktora gidilmelidir.
  4. Sinir demetinin (cauda equina) sıkışması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar. Buna kısaca cauda sendromuda denir: Sinir demetinin sıkışması sonucu mesane ve son bağırsak (rektum) artık konturol edilemez. Cinsel organlarda ve bacaklarda felç görülebilir. Bu durumda mutlaka doktora baş vurulmalıdır.
Bel fıtığının teşhisi:
Hastalığın geçmişinin (anamnez) doktor tarafında iyi bilinmesi gerekir, böylece doktor hastalığın hangi aşamada olduğu tesbitedilir, fakat bazen buda yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle komputertomografi, röntgen veya MR’ın çekilmesi gerekebilir. Ancak bu şekilde hastalığın hangi devrede olduğu anlaşılır ve ona uygun bir tedavi uygulanır.

Ne gibi tetbirler alınabilir?
Omurgada problem çıkması omuz, sırt ve bel kaslarının durumuna çok bağlıdır, çünkü kaslar sağlam güçlü oldukca omurlara düşen yükte azalır.

  1. İş yerinde band veya masa başında çalışırken beli fazla zorlamadan çalışma imkanı ayarlanmalıdır.
  2. Fazla kilolar omurlar için çok büyük ağırlık oluşturur, bunedenlefazla kilolardan kaçınılmalıdır.
  3. Sandelyeye oturunca doğru oturmak gerek aşırı öne, yanlara veya arkaya sarkmak bele zarar verebilir.
  4. Ağır yükleri ya yalınız kaldırmamalı veya parça parça kaldırmalıdır.
  5. Ağır yükü kaldırırken kesinlikle bacakları düz tutarak eğilip kalkılmalıdır.
  6. Taşına yükün tek taraflı taşınmaması gerekir.
  7. Yükün mümkün oldukca vücuda yapışık taşınması daha uygundur.
Bel fıtığını tedavisi:
Bel fıtığı felç veya mesana rahatsızlığına sebep olmuyorsa öncelikle ilaçlarda veya masjlarda tedavi denemesi yapılır. Şayet ağrılar artar ve felç olma tehlikesi belirince o zaman mutlaka amaliyat gerekir. Diskten kopan jelatin zamanla kuruyarak büzülür ve buda ağrıların iyileşmesine veya azmasına sebep olur. Bu durumun düzelmemesi halinde doktora gitmek gerekir.

  1. Hastanın amaliyat olması veya olmaması uzman doktorlarının vereceği karara bağlıdır.
  2. Ağır felç veya felç olma durumunun arması halinde mutlaka amaliyat gerekir.
  3. Sinir demetinin (cauda equina) sıkışması halinde mutlaka amaliyat gerekir.
  4. Ağrılar azalıyor felç olma durumu artıyorsa amaliyat gerekir.
  5. Omurilik üzerinde basınç (sıkışma) oluyorsa amaliyat gerekir.
  6. Akupunktur tedavi : Bel fıtığı ve kaymalarda, yapılan akupunktur ve menual terapiyle kısa zamanda fıtığın düzelmesi ve kaymiş olan diskin yerini gelmesiyle, hastalarda büyük rahatlama olduğunu biliyoruz.
AHT Therapy (Algolgy Holistic Chiropractic Therapy ) modern ve geleneksel tıbbı senteze ederek geliştirilmiş ameliyatsız, iğnesiz , ilaçsız , çok yönlü , ekonomik, güvenilir omurga düzeltme teknolojisidir.

Geleneksel tedavi yöntemi, Amerika birleşik devletler spinal correction technology, Japonya joint surgery ve diğer omurga düzeltmenin karma teknolojisidir.

AHT therapy, yapılan çalışmalarda, siyatik tedavisinde diğer terapilerden benzersiz avantajlarına sahip olduğunu bilimsel olarak kanıtlanmiştır.

AHT therapy, Omurga disk kayması, sinir sıkışması ve bağlı olan kas ödemlerden oluşan siyatik ağrılarda kısa zaman içinde sonuç alınması, hatta tek seansda ağrılara cevap vermesi, ızdırap çeken hastalara umut ışığı olmuştur.

ATH Therapy, Amerika birleşik devletler, Avrupa , Çin halk cumhuryeti ve diğer devletlerde uygulanan dogal tedavi yöntemdir.

Türkiyede, İstanbul levente bulunan kliniğimiz bu therapi'ye öncelik etmektedir.

  • Ameliyatsız, iğnesiz, ilacsiz çok yönlü tedavi yöntemidir
  • Tek seansda etkili
  • Hızlı , hemen sonuç alan, güvenilir tedavi yöntemidir.
  • Ekonomiktir.
AHT ile tedavi edilen hastalıklar:
Boyun omurgası rahatsızlığı (Cervical spondylosis)

  • Boyun fıtığı
  • Boyun omur düzleşmesi
  • Boyun ve sırt ağrısı
  • Boyun tutulması
  • Omuz ve kol ağrıları
  • Migren, baş dönmesi, kulak çınlaması, karpaltünel sendromu v.s
Göğüs omurliği rahasızlığı (Thoracic diseases)

  • Sırt ağrısı, sırt tutulması, nefes darlığı v.s
Bel omurga rahatsızlığı (Lumbardiseases)

  • Bel fıtığı
  • Bel omur disk kayması
  • Bel ağrısı
  • Bel omur kanal daralması
  • Siyatik
  • Bel omurgadan kaynaklı bacak ağrıları v.s
 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Sık rastlanan bazı sırt ve bel sorunları

Omurganın yapısını artık bildiğimize göre, sorunların nereden ve neden ortaya çıktığını anlamak daha kolay olacaktır.

13_b.jpg

Omurganın yapısını artık bildiğimize göre, sorunların nereden ve neden ortaya çıktığını anlamak daha kolay olacaktır.

ÖZGÜL OLMAYAN SIRT VE BEL AĞRISI

Sırtından ve belinden sorunu olan birçok kişi kısa süreli ve tamamen düzelen ağrı nöbetleri yaşar. Tam bir tanı konulamadığından bu tür sırt ve bel ağrısına özgül olmayan sırt ve bel ağrısı adı verilir. Ayrıntılı incelemelere gerek duyulmaz ve sıklıkla altta yatan asıl nedeni bulmak mümkün olmaz. Bazen omurganın üstündeki ya da kuyruksokumu kemiği ile leğen kemiğinin iliyak (kalça) kısmı arasındaki bölgelerde hassasiyet vardır. Bağların, kirişlerin ya da diğer yumuşak dokuların aşırı gerilmesi ağrıya yol açabilir.

Nedeni genellikle belirsiz olsa da, doktorunuzun bir tanı koyduğunu düşündüren terimler (örn. lumbosakral (bel ve kuyruksokumu kemiği) incinme, sakroiliyak (kuyruksokumu-leğen kemiği) incinme) sıklıkla kullanılır. Özgül olmayan sırt ve bel ağrısı terimi, sorunun nedenini bildiğimizi düşündürmediği için tercih edilir. Ancak sırt ve bel ağrısı düzelmezse nedeni belirlemek için daha ileri incelemeler yapmak gerekir.

DİSKLER–KAYAR MI FITIKLAŞIR MI?

Birçoğumuz “disk kayması”ndan bahsedildiğini duymuşuzdur, ancak bu doğru bir adlandırma değildir çünkü aslında disklerin kayması mümkün değildir. Olan, sıklıkla eğilme, dönme ya da ağır kaldırmayla omurganın zorlanmasının ardından diskin dış halkasının yarılması ve merkezdeki jöle benzeri çekirdeğin bir yarıktan dışarıya doğru fıtıklaşmasıdır.

Günümüzde bu şekilde fıtıklaşan disklerin çoğunda önceden aşınma ve yıpranmaya bağlı değişiklikler olduğu ve omurganın üzerine binen baskının sorunu tetiklediği düşünülmektedir. Başka bir deyişle, disk zaten anormal durumdadır ve er ya da geç yarılacaktır. Baskı sadece bardağı taşıran “son damla” olmuştur.

Jöle benzeri madde dışarıya doğru sarktığında diskin yanından geçen sinire bası yapar. Bu da sırttan bacaklara ve bazen ayaklara dek yayılan ağrıya neden olur. Özellikle bacakların alt kısmında ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissedebilirsiniz. Bazı kaslarınız güçsüzleşebilir ve Aşil tendonuna muayene çekiciyle vurulduğunda oluşan ayak bileği sıçrama refleksi kaybolabilir. Bu değişikliklerin yeri doktora tam olarak hangi sinirin zedelendiğini belirlemede yardımcı olur.

Fıtıklaşan bir diskin yol açtığı ağrı çok şiddetli olabilir. Belirtiler genellikle yavaş yavaş düzelir ve sonunda tamamen kaybolur. Bununla birlikte, disk bir defa fıtıklaştıktan sonra hiçbir zaman tam olarak düzelmez ve her zaman sırt ve bel ağrısının yineleme riski vardır.
sirt-agrisi-16-01.jpg
Baskı altında omurlararası disk yırtılabilir. Bunun sonucunda, çekirdek dışarı doğru fırlar ve sinir köküne bası yapar. Sıklıkla bacakta, bazen ayağa dek yayılan ağrı hissedilir.

SİYATİK AĞRISI (Siyatalji)

En büyük ağırlık ve eğilme sırasında oluşan güç bel omurgasının alt kısımlarına bindiğinden, en sık zedelenen sinirler 5. bel siniri kökü (omurgayı 4. ve 5. bel omurları arasından terk eder) ve 1. kuyruksokumu sinir köküdür (omurgayı 5. bel omuru ve kuyruksokumunun ilk kısmı arasından terk eder). Bu iki sinir birleşerek bacağın arkasından ayağa uzanan siyatik siniri oluşturur. Sözü edilen sinirin zedelenmesine bağlı ağrı da siyatik ağrısı olarak bilinir.
nuruahsenrisaleforum.jpg

En büyük ağırlık ve eğilme sırasında oluşan güç bel omurgasının alt kısımlarına (lumbar bölge) biner. En sık zedelenen sinirler 5. lumbar sinir kökü (L4 ve L5 arası) ve 1. sakral köktür (L4 ve S1 arası).
sirt-agrisi-lumbar-spondiloz-19-01.jpg

Lumbar spondiloz (sırtın alt kısmında aşınma ve yarılma) çok sık görülür. Burada, omurarlarası disk ve faset eklemleri genişlemiştir ve sinir köküne bası yaparak ağrıya neden olur.​
AŞINMA- SPONDİLOZ

Spondiloz (eklemlerin birbiriyle kaynaşması) ya da omurganın aşınma ve yıpranması çok sık görülür. Aslında bu değişiklikler yaklaşık 25 yaşlarında başlar ve orta yaşa gelindiğinde hemen herkeste görülür. Atletlerin yirmili yaşların başında performanslarının zirvesinde olmasının bir nedeni de budur.

Bel bölgesi bütün vücudunuzun ağırlığını, ayrıca taşıdıklarınızı da taşır ve eğilme ve bükülmenin çoğunu yapar. Omurgada aşınma ve yıpranmaya bağlı değişikliklerin en sık bel bölgesinde olmasının nedeni budur.
Lumbar spondiloz alt bölgelerde özellikle de dördüncü ve beşinci bel omuru (L4/L5) ve 5. bel omuru ile kuyruksokumunun ilk kısmı (L5/S1) arasında oluşur ve siyatiğe neden olur (bk. s. 16). Hem diski hem de faset eklemlerini etkiler. Diskten ve faset eklemlerin yüzeyindeki kıkırdaktan bazı maddeler kaybolur. Disklerin ve faset eklemlerin kenarlarındaki kemik genişleyerek hareketi kısıtlar ve omurganın sertleşmesine neden olur. Sinirlere, bağlara (ligaman) ve diğer yapılara bası yaparak ağrıya neden olabilir.

Yine de, göründüğü kadar can sıkıcı bir durum değildir. Aşınma ve yıpranmaya bağlı bu değişikliklerin varlığı, sizde mutlaka sırt ve bel ağrısı olacağı anlamına gelmez. Birçok kişide aşınma ve yıpranmaya bağlı değişikliklerin oldukça ciddi olmasına karşın ya hiç ya da çok az sorun yaşar. Bazılarında ise değişiklikler görece küçük olduğu halde, onları güçten düşürecek ölçüde ağrı olur. Bu türden aşınma ve yıpranma değişiklikleri genellikle pek önemli değildir.

LUMBAGO
En sık görülen sırt sorunlarından biri kalçaya ya da baldıra yayılabilen yineleyici akut ağrı nöbetleridir. Nöbetler sırasında sırtınız sert ve hassas bir hale gelebilir. Bu belirtilerin çok şiddetli olduğu duruma lumbago adı verilir. Ağrı her defasında bir ya da iki gün, en çok birkaç hafta sürer. Bazen sonradan tamamen kaybolur ya da sürebilir veya yineleyebilir. Belirti kötü duruş ya da ağır kaldırmayla kötüleşebilir.

Röngen filminde sıklıkla lumbar spondiloz olduğu görülür, ancak taramalar bu değişikliklerin herhangi bir belirtinin olmadığı kişilerde sıklıkla görüldüğünü ortaya koymuştur. Bu nedenle ağrıda oynadığı rolü değerlendirebilmek zordur. Bunun sonucu olarak, lumbagoyu tanımlamak için genellikle “özgül olmayan sırt ve bel ağrısı” terimi kullanılır.
sirt-agrisi-20-01.jpg
Omurilik kanalı içinden geçen ya da omurların arasından çıkan sinirlerin ezilmesi kolayca mümkündür. Herhangi bir sinir ezildiğinde, o sinirin beslediği alanda ağrı, karıncalanma ve uyuşukluk hissedersiniz ve kaslarınızda güçsüzlük olur.

SİNİRDEN KAYNAKLANAN SORUNLAR

Sinirler, omurga kanalı içinde ve omurganın iki yanından dışarı çıkarken zedelenmiş diskler, faset eklemleri ya da omurlar tarafından kolayca ezilebilir. Sinir ezildiğinde mesaj aktarma yeteneği etkilenir. Bu durumda sinirin beslediği bölgede ağrı, duyarsızlaşma ya da karıncalanma ve sinirin kontrol ettiği bacak ya da ayak kaslarınızda güçsüzlük hissedebilirsiniz. Omurilik bu duyuları beyne iletir -bu durum biraz telefon hatlarında acaip sesler yaratan ve ses kalitesinde düşmeye yol açan parazitlere benzer. Aslında, son çalışmalar durumun bundan çok daha karmaşık olduğunu göstermektedir. Omurilik içindeki değişiklikler ağrı mesajını etkileyebilir. Bu durum bazı hastalarda asıl sinir zedelenmesi iyileştikten sonra ve sırtta büyük bir sorun olduğuna ilişkin pek kanıt yokken bile yaygın ve uzun süreli belirtiler görülmesini açıklayabilir.

KOKSİDİNİ

Omurganın kuyruksu ucu olan koksiksteki (kuyrukkemiği) ağrıya bu isim verilir. Genellikle hiçbir neden bulunamaz. Oturmayı daha konforlu hale getirmek için yastık simit kullanılabilir. Ancak bu durum genellikle kendiliğinden düzelir.

BOYUNLA İLGİLİ SORUNLAR

sirt-agrisi-boyunluk-21-01.jpg


Bu bölümde sık görülen boyun sorunlarına sadece kısaca değinilecektir. Boyun omurganının geri kalan kısmıyla aynı temel yapıyı paylaşır, ve bu nedenle de disk sorunlarına ve aşınma ve yıpranma değişikliklerine eğilimlidir.
Sırtın bel kısmındaki ağrı sıklıkla bacaklara vururken boyun ağrısı omuz ve kollarda hissedilir. Komplikasyonsuz boyun sorunlarının tedavisinde dinlenme, ağrı kesiciler ve belki de fizyoterapi genellikle yeterlidir. Boynun uygun şekilde desteklenmesini ve dinlenmesini sağlamak için yastıklı bir boyunluk yarar sağlar.

Boyun tutulması (Akut boyun sertliği sendromu)
Birçok kişinin yataktan boynunda sertleşme ve ağrıyla kalktığı olmuştur. Bu durumun genellikle özgül bir nedeni yoktur. Boyun yalnızca bir tarafa doğru hareket edebilir ve boynun alt kısmının kasları hassas olabilir. Sırtın geri kalanında ya da kol ve bacaklarda başka sorun yoktur. Ağrı kas spazmıyla ilişkilidir ve boyunlukla ve ağrı kesicilerle üç dört günde geçer. Kimi zaman boynun hafifçe gerdirilmesi yararlı olabilir.
sirt-agrisi-22-010.jpg
Bir araba kazasında başın ileriye ya da geriye doğru savrulmasıyla oluşan boyun zedelenmesi.

Başın ileriye ya da geriye doğru savrulması
Bu duruma araba kazalarında sık rastlanır. Ani darbe kasların kasılmasına zaman bırakmadığından baş bir sarkaç gibi hareket eder. En hafif durumlarda, sadece ligamanlar zedelenir ve bunun sonucunda oluşan ağrı ve sertlik, boyun kaslarının koruyucu bir mekanizmayla kasılmasından kaynaklanır. Başka bir sorun yoksa, gereken sadece yumuşak bir boyunluk, ağrı kesiciler ve bazen de fizyoterapidir. Kimi vakalarda ağrı altı haftadan daha uzun süre devam edebilir. Nedeni, yaralanmanın daha ciddi olması ve disklere ya da diğer yapılara zarar verip sinirlerde zedelenmeye ve sıkışmaya neden olmasıdır. Bu durumda daha ayrıntılı incelemeler yapılması gerekir. Tedavi için ameliyat gerekebilir. Şiddetli ağrı birkaç ay boyunca sürdüğünde sürekli bir işlev kaybı olması mümkündür.

Boyunda disk sorunları
Boyundaki diskler de fıtıklaşabilir ancak bu durum sırtın alt kısımlarında olduğundan daha enderdir. Bu durumda, boyun son derece serttir ve ağrı bir kola doğru yayılır. Kolda güç, duyu ya da refleks kaybı olabilir. Çoğu vakada ağrı dinlenmeyle, ağrı kesicilerle, gerekli durumlarda gerdirmeyle ve sonra da bir dönem boyunlukla yapılan hafif hareketlerle giderilir. Boyun kaslarını güçlendirmek için fizyoterapi de yararlıdır.

Aşınma ve yıpranma sorunları
Bu tür değişiklikler boyunda son derece sıktır ve servikal spondiloz olarak bilinir. Hiçbir soruna yol açmayabilir ya da baş ağrısı ve boyun ağrısına neden olabilir. Boyun hareketleri kısıtlanmıştır ve kimi hastalarda, boyun ve omuzlar arasındaki trapezius kasında hassas bir nokta bulunur. Diğer durumlarda olduğu gibi, kollarda güç kaybı ve reflekslerde azalma olabilir. Kollarda karıncalanma ya da iğne batıyormuş gibi bir his olabilir.

En ağır vakalarda şekli bozulan kemik ve ligamanlar omuriliğe bası yapıp kol ve bacakların ya da aynı bölgedeki, vertebral arter denilen damarın kontrolünü etkileyebilir. Bunun sonucunda sersemlik, kulaklarda çınlama ve gözlerin gerisinde ağrı duyulur.

Servikal spondilozu olan birçok kişide bel ağrısı da bulunur. Tedavi ilkeleri aynıdır: boyunlukla dinlenme, fizyoterapi, antienflamatuar ilaçlar ve ağrı kesiciler. Ameliyat hastaların küçük bir bölümü için gerekli olabilir.
 

kasaban

Yeni Üye
Allahım yardım etti yardım etti dr. ali güven yörükoğlunu buldum ve endoskopik bel fıtığı ameliyatı oldum, şimdi çok şükür çok iyiyim..
 

ayeondeone

Yeni Üye
geçen bi forumda denk geldim , felce yakın bel ağrısı çeken bir arkadaş doktora gitmek yerine sunta nın üzerinde yatıp kalkıyormuş ,

arkadaşlar bu tarz durumlarda doktorunuza gidin allah korusun bel fıtığı sizide bulursa eğer , en kısa sürede bel fıtığı tedavisi olmanız gerekmektedir bunun şakası yok doktora güvenmek zorundayız
 
Üst