Takva Nedir? /Bakara-2,3,4 ve 5.Ayetler/

molla_zehra

Well-known member
2. Bu İlahi kelam –ki üzerinde hiçbir şüpheye yer yoktur– muttaki olanlara bir rehber olarak indirilmiştir,

3. onlar ki, canu gönülden iman ederler ve namazlarında dikkatli ve devamlıdırlar; kendilerine verdiğimiz rızıktan başkaları için harcarlar;


4. ve onlar (ey Peygamber), sana indirilene de senden önce indirilmiş olana da iman ederler: çünkü onlar, ahiretin varlığından bütün kalpleriyle emindirler.


5. İşte Rablerinin gösterdiği yolda yürüyen kimseler onlardır, mutluluğa erişecek kimseler de onlardır! (Bakara Suresi)



Takva; terim olarak, 'suç ve günah işlemekten sakınmak, Allah'ın yasaklarını çiğnemekten çekinmek, Allah'ın cezalandırmasından korkmak' anlamındadır.

Kur'an lisanında takva, Allah'a sevgi ve saygıdan kaynaklanan endişe, kaygı, sakınma ve korku duygusuna verilen genel addır. Bu durumda takva, esas itibariyle vicdanın derinliklerinde oluşan duygu olmaktadır. Çünkü acıma, sevgi, saygı, esirgeme vb. genel olarak 'tüm yilik duyguları' anlamına gelen 'rahmet', sevgisi ve merhameti sonsuz olan Allah'tan taşarak evrene yayılır. İnsanda 'bulma yeri' anlamına gelen 'vicdan' dediğimiz meleke de bir iç çaba sonucu yakalanır, bulunur. Buna, kişinin vecde gelmesi, iç dünyasının taşması, coşması, sevgi ve merhametle dolması denilir.Vahiy, bir hitabet olarak kişide sürekli olarak bu duyguları ortaya çıkarmaya çalışır. Böylece kişi, bu buluş ile sever, acır, titrer, ürperir, şefkat eder, sakınır, korkar, vicdana ve merhamete gelir. Bu duygu ile insan kendisini suç, günah ve kötülüklerden korur. Böylece Allah'ın koruma ve himayesine girer. Allah'ın korumasına giren, O'nun gücünü kalkan edinmiş olur. Böyle bir kişi, artık hiçbirşeyden korkmaz.


...

Kur'an'ın anlam örgüsü içinde takvanın kök anlamından hareketle birbirini tamamlar tarzda dört şekilde kullanıldığı anlaşılmaktadır:

1. Eğer bağlam doğrudan Allah'ın zatı ile ilgiliyse; 'Allah'a saygı duymak',

2. Eğer bağlam evren/tabiat ve ötesi ile ilgiliyse; 'Allah bilinciyle yaşamak'.

3. Eğer bağlam savaş şartları ile ilgiliyse; 'Allah'ı kalkan edinmek'.

4. Eğer bağlam emirler ve yasaklar ile ilgiliyse 'Allah'ın öfkesini çekmekten sakınmak, çekinmek' anlamı kazanmaktadır.

Yaşayan Kur'an (R. İhsan Eliaçık)
 
Üst