Konuya cevap cer

Herkes her vakit Kur’ân’a muhtaçtır

12 Temmuz 2011 / 00:01

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

Aziz, sıddık kardeşlerim,

On Dokuzuncu Sözün âhirinde Kur’ân’daki tekrarın ekser hikmetleri,  Risale-i Nur’da dahi cereyan eder. Bilhassa ikinci hikmeti tam tamına  vardır.

O hikmet şudur:

Herkes her vakit Kur’ân’a muhtaçtır. Fakat herkes, her vakit bütün Kur’ân’ı okumaya muktedir olamaz. Fakat bir sûreye galiben muktedir olur.

Onun için en mühim makasıd-ı Kur’âniye ekser uzun sûrelerde derc edilerek, herbir sûre küçük bir Kur’ân hükmüne geçmiş.

Demek, hiçbir kimseyi mahrum etmemek için haşir ve tevhid ve kıssa-i Mûsâ (a.s.) gibi bazı maksatlar tekrar edilmiş.

Aynen bu ehemmiyetli hikmet içindir ki, bazı defa haberim olmadan,  ihtiyarım ve rızam olmadığı halde, bazı ince hakaik-i imaniye ve  kuvvetli hüccetleri müteaddit risalelerde tekrar edilmiş. Ben çok hayret  ederdim.

Neden bunlar bana unutturulmuş, tekrar yazdırılmış?

Sonra kat’î bir surette bildim ki: Herkes bu zamanda Risale-i Nur’a muhtaçtır. Fakat umumunu elde edemez. Elde etse de tamam okuyamaz.  Fakat küçük bir Risale-i Nur hükmüne geçmiş bir risale-i câmiayı elde  edebilir. Ve ekser vakitlerde muhtaç olduğu meseleleri onda okuyabilir  ve gıda gibi her zaman ihtiyaç tekerrür ettiği gibi, o da mütalâasını  tekrar eder. (Kastamonu L. 34)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK

cereyan etme : oluşma, meydana gelme

derc edilme : yerleştirilme

ekser : pek çok, en çok

galiben : çoğunlukla

hakaik-i imaniye : iman hakikatleri, esasları

haşir : insanın öldükten sonra, âhirette yeniden diriltilip Allah’ın huzurunda toplanması ve hesaba çekilmesi

hikmet : sebep, sır, gaye

hüccet : kuvvetli, sarsılmaz delil

kıssa-i Mûsâ : Hz. Mûsâ’nın kıssası

makàsıd-ı Kur’âniye : Kur’ân’ın maksatları ve gayeleri

muktedir : gücü yeten, yapabilen

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)