Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Tefeül...
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="uður1" data-source="post: 266617" data-attributes="member: 1016557"><p><strong><u><span style="font-family: 'Calibri'">Lügatler : </span></u></strong></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">âgâh olma</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : uyanık olma; dikkat etme</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">âlem-i İslâm</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : İslâm dünyası</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>âmin</strong> : “Allah’ım kabul eyle”</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">arzetme</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : söyleme, sunma</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>aziz</strong> : çok değerli, izzetli</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>Cenâb-ı Hak</strong> : Hakkın ta kendisi olan sonsuz şeref ve yücelik sahibi Allah</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>cihan</strong> : dünya</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>cihanşümul</strong> : dünya çapında, evrensel</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>teşçî etme</strong> : teşvik etme, cesaretlendirme</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">dâi</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : sebep</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>diyar</strong> : memleket</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">emniyet</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : güven</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>fıkra</strong> : belli bir düşünceyi anlatmak üzere kaleme alınan yazı; makale</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">filhakika</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : gerçekten, doğrusu</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>hakikat</strong> : doğru, gerçek</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>hakikî</strong> : doğru, gerçek olan</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>haricî</strong> : dışa ait</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">Hazret-i Nur</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : Bediüzzaman Said Nursî</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>hulûs</strong> : samimiyet, iyi niyet dilekleri</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>içtimaî</strong> : sosyal, toplumsal, topluma ait</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>iftihar</strong> : övünme</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">inşaallah</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : Allah izin verirse</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>İslâmî</strong> : İslâma ait</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>istibdat</strong> : baskı, zulüm</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>istikbal</strong> : gelecek</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">kızıl kâfirler</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : Allah’a ve Allah’ın kesin olarak bildirdiği herhangi bir şeye inanmayan komünist kimseler, komünistler</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">külliyat</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : eserler bütünü; Risale-i Nur Külliyatı</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>lâkin</strong> : ama, fakat</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>malûmat</strong> : bilgi</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>materyal</strong> : gerekli olan bilgi, malzeme</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">meşkûr olma</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : teşekkür etme</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>muahede</strong> : devletler arasında yapılan antlaşma</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>muharrir</strong> : yazar, gazeteci</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>muhterem</strong> : hürmete lâyık, saygıdeğer</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">mücadele</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : uğraşma, çabalama</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">müşkül</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : zor, anlaşılması güç</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>mütalâa</strong> : dikkatle okuma, inceleme</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>mütefekkir</strong> : aydın, düşünür</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>neşr</strong> : yayma, yayım</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>neşriyat</strong> : medya, basın-yayın</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">nizam</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : düzen, kanun</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">pâyidar</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : kalıcı, sabit</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>payitaht</strong> : başkent</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>propaganda</strong> : bir düşünceyi başkalarına tanıtma, benimsetme ve yayma amacıyla söz, yazı gibi yollarla gerçekleştirilen çalışma</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">rabıta</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : bağ, alâka</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>Rebiülâhir</strong> : Hicrî takvimde dördüncü ay</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>ruh u can</strong> : ruh ve can; bütün içtenlik</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>ruhanî</strong> : ruha ait</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">semâhatli</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : hoşgörülü, cömert, iyiliksever</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">sıddık</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : çok doğru ve gönülden bağlı</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>şakirt</strong> : talebe, öğrenci</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">şerefyâb</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : şeref bulan, şeref kazanan</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>şerik</strong> : ortak</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">şiâr</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : işaret; sembol</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">taallûkat</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : bağlar, ilişkiler</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>tab</strong> : basma</span></p><p> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">tebliğ</span></strong><span style="font-family: 'Calibri'"> : bildirme, ulaştırma</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>terakki</strong> : ilerleme, yükselme</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>vücut bulma</strong> : meydana gelme, oluşma</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"><strong>zarurî</strong> : zorunlu</span></p><p><span style="font-family: 'Calibri'"></span><strong><span style="font-family: 'Calibri'"><u>TARİHÇE-İ HAYAT DERSLERİ</u></span></strong> </p><p> <strong><u><span style="font-family: 'Calibri'">13.2.RİSALE-İ NUR VE HARİÇ MEMLEKETLER(DEVAMI)</span></u></strong></p><p> </p><table style='width: 100%'><tr><td> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">Sind Üniversitesinin kıymetli dekanı Ali Ekber Ekber Şah’ın Ankara’daki bir Nur talebesine yazdığı mektup</span></strong><br /> <br /> <strong>[SUP]<span style="font-family: 'Calibri'">1</span>[/SUP]</strong><strong>اَلسَّلاَمُ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>عَلَيْكُمْ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>وَرَحْمَةُ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>اللهِ</strong><br /> <br /> <span style="font-family: 'Calibri'">Aziz, sıddık kardeşim,<br /> <br /> Çok zamandan beri size mektup yazmadığım için özür dilerim. İnşaallah bundan sonra sık sık yazacağım. Ve sizden de sık sık yazmanızı rica ederim. Muhabbetimde hiçbir azalma yok; belki bu muhabbet daha da artıyor.<br /> <br /> Türkçe bilmiyorum, lâkin sizin Risale-i Nur’u görüyorum ve çok beğeniyorum.<br /> <br /> <em>Zeban-i yâr-i men Türkî ve men Türkî nemîdânem,<br /> Çe hûşbûde eğer bûde zebaneş der dehânem.</em> [SUP]<span style="color: #cc0000">2</span>[/SUP] <br /> <br /> Bu ne kadar iyidir ki, külliyatınızın adı da Nur’dur ve bu, nurun dâisidir. Aramızda ruhanî rabıta var. Allah’tan, bu ruhanî taallûkatlarını çok çok pâyidar etmesini dua ederim. Türkiye’de iken dostlarınızla da görüşmüştüm. Onların hallerini yazın ve hürmet ve selâmlarımı tebliğ ediniz; meşkûr olurum. Hazret-i Nur nasıldır? Onun hakkında yazın ve selâmlarımı ve hulûslarımı, hizmetinde olduğumuzu arzediniz. Sabir İhsanoğlu ile görüştüm ve şimdilik onunla beraber oturup Türkiye’ye ait ve sizler hakkında bahsetmekteyim. Bizler biraz daha çalışacağız ve din hizmetinde olacağız. Allah yardım etsin.<br /> <br /> Mektuba son verirken sıhhat için dua eder, Cenâb-ı Haktan Müslümanlara emniyet vermesini yalvarırım.</span><br /> <span style="font-family: 'Calibri'">Din kardeşiniz<br /> <br /> Seyyid Ali Ekber Şah<br /> <br /> Sind Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı<br /> <br /> Haydarabad, Batı Pakistan</span><br /> <br /> <span style="font-family: 'Calibri'">***</span><br /> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">Pakistan İslâm Talebe Cemiyeti tarafından gönderilen mektup</span></strong><br /> <br /> <span style="font-family: 'Calibri'">Pakistan İslâm Talebe Cemiyeti Reisinden Üstad Bediüzzaman Hazretlerine gelen bir mektup</span><br /> <strong>[SUP]<span style="font-family: 'Calibri'">1</span>[/SUP]</strong><strong>اَلسَّلاَمُ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>عَلَيْكُمْ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>وَرَحْمَةُ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>اللهِ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>وَبَرَكَاتُهُ</strong><br /> <br /> <span style="font-family: 'Calibri'">Pakistan Talebe Cemiyeti yıllık kongresi, Pakistan’ın payitahtı olan Karaşi’de Hicrî 14-15-16 Rebiülâhir 1377, Milâdî 8-9-10 Aralık 1957’de toplanacağını bildirmekle şerefyâb oluruz. İslâmiyet uğruna çalışan gençleri teşçî etmek gayesiyle, bu kongre münasebetiyle mesajınızı göndermenizi rica ederiz.<br /> <br /> Belki semâhatli Efendimiz, Pakistan’daki Müslüman Talebe Cemiyetinin İslâmiyeti şiar edindiğini biliyorlar. Ve cihandaki müşkül meseleleri doğruca halledebilecek ancak İslâm dininin olduğuna da inanmaktadır.<br /> <br /> Bu cemiyet, Pakistan’da en kuvvetli bir cemiyet, en sağlam bir içtimaî nizam olup, on seneden beri cihanşümul İslâmiyet fikrini ve yüksek nizamlarını talebe önünde ve topluluklarında ispat etmeye çalışmaktadır.<br /> <br /> Ayrıca müsaadelerinizi ve lâyık olduğu şekilde bizim sizde olan ümitlerimizi boşa çıkarmayacağınızdan eminiz. Çok teşekkürler ederiz. Selâmlar.</span><br /> <span style="font-family: 'Calibri'">Din kardeşiniz İbsar Alim<br /> <br /> Pakistan İslâm Talebe Cemiyeti Reisi</span><br /> <br /> <span style="font-family: 'Calibri'">***</span><br /> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">Risale-i Nur’un Pakistan’da neşriyatını yaparak pek çok kimselerin bu eserlerden istifadesini sağlayan Karaşi Üniversitesi Türk Tarih Bölümü asistanı ve dört büyük gazetenin muharriri M. Sabir ihsanoğlu’nun bir mektubu</span></strong><br /> <br /> <strong>[SUP]<span style="font-family: 'Calibri'">1</span>[/SUP]</strong><strong>اَلسَّلاَمُ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>عَلَيْكُمْ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>وَرَحْمَةُ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>اللهِ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>وَبَرَكَاتُهُ</strong><span style="font-family: 'Calibri'"> <strong>[SUP]<span style="color: #cc0000">3</span>[/SUP]</strong></span><strong>بِاسْمِهِ</strong><strong><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></strong><strong>سُبْحَانَهُ</strong><br /> <br /> <span style="font-family: 'Calibri'">Muhterem din kardeşlerimiz,<br /> <br /> Kıymetli mektubunuzu aldım, çok çok teşekkürler.<br /> <br /> Hazret-i Üstadımız Said Nursî’nin hal ve sıhhati nasıldır? Onu seven talebeler ve halk soruyor. Bana haber göndermenizi rica ederim.<br /> <br /> Bu ay içerisinde Hindistan’da, İslâmiyetin ve Türklerin hakikî düşmanı olan siyonist ve kızıl kâfirlere karşı dört makale neşrettim. Türk-Pakistan dostluğunun esas ve tarihi hakkında da, Karaşi’de de bir fıkra neşrettim, size de gönderdim. İmam adlı aylık bir gazetede, “Rusya’da Mazlûm Müslüman” başlıklı bir makale yazdım; bunu da gönderdim ve başka Urduca gazetelere de gönderdim. Maksadım, İslâmiyete hizmet, Türk edebiyatını tanıtmak ve Türk düşmanlarına karşı, yazmak ve çalışmaktır…<br /> <br /> Burada mühim bir kitap neşretmek istiyorum, bunun için size yazıyorum. Bu hususta Halkçıları tanıttırıyorum ki, bunlar, Türklere karşı çalışmışlar ve Cumhuriyet adına bütün milleti aldatıp dindarları zindanlara atmışlardı. Karaşi’de neşredilen bu makaleleri bir kitap halinde tab etmek istiyorum. Bize ne kadar materyal verirseniz, hepsi burada neşrolacak.<br /> <br /> Bu mektubumdan sonra, size mühim bir mektup yazacağım ve bunda, niçin Üstadın İslâm dünyasının en büyük din şahsiyeti olduğu ve bunun gibi hiçbir adam, ne Endonezya, ne Hind-Pak Yarımadası, ne Arap ve ne de Afrika’da çıkmadığı gösterilecek.<br /> <br /> Ey Nurcu dostlarım, Türk-Pakistan dostluğu için çalışınız, komünistlerden âgâh olunuz. İftihar ederiz ki, Türkiye ile Pakistan, Bağdat Paktı muahedesinde şeriktir. Yolumuz İslâmîdir; ne Arapcılık, ne İrancılık…<br /> <br /> Geçen ay, Seyyid Ali Ekber Şah beni çağırdı. Bu zat 1950’de Üstadımızı görmüş. Bana çok iyi malûmat verdi. O, makalelerle de Üstadı tanıtmış ve Yahudiler aleyhinde yazmıştır. Bu zat, Üstada selâmlar ve talebelere dualar ediyor ve diyor ki: “Ben iki adamın tesiri altında kaldım: Biri Mevlânâ, diğeri de Said Nursî.”</span><br /> <span style="font-family: 'Calibri'">M. Sabir İhsanoğlu</span><br /> <br /> <span style="font-family: 'Calibri'">***</span><br /> <strong><span style="font-family: 'Calibri'">M. Sabir İhsanoğlu’nun diğer bir mektubu</span></strong><br /> <span style="font-family: 'Calibri'"><br /> Bir habere göre, Menderes Hükûmeti, âlem-i İslâmın ve dünyanın büyük mütefekkiri olan Hazret-i Üstad Said Nursî’nin çok mühim İslâmî eserleri olan Risale-i Nur’un neşri için emir vermiş. Bu haberden, Pakistanlı din yolunda çalışan adamlar büyük bir sevinç içinde kalmıştır. Bu neşir münasebetiyle, Hazret-i Said Nursî’yi, talebelerini ve Türk din kardeşlerimizi ruh u canımızla tebrik eder, milleti zulüm ve istibdat ve dinsizlikten kurtaran başta Menderes olmak üzere bütün Demokratlara teşekkür ederim.<br /> <br /> Bu hareketten dolayı, Türk milleti aleyhinde yapılan haricî propagandalar kırılacak ve âlem-i İslâmın Türkiye’ye olan eski muhabbeti yeniden vücut bulacaktır. Ben, bir Pakistanlı Müslüman, Türkiye’ye hiç gitmedim, Said Nursî’yi görmedim. Lâkin İstanbul Üniversitesi Nur talebelerinin neşrettikleri kitaplardan bazı parçaları mütalâa ederek hakikî, ruhanî bir lezzet hissettim. Ve şimdi, bu uzak diyarda bir Nur şakirdi oldum.<br /> <br /> Ana dilim Urducada yazılmış bu gibi eserler yok. Ve Nursî gibi bir din kahramanı, Hindistan ve Pakistan’da yok. Bu bir hakikattir. Eğer bu eserler Urducaya tercüme edilirse, büyük İslâmî hizmetler olacağını ümit ediyoruz. Filhakika, komünizme karşı neşriyat yoluyla mücadele çok zarurîdir. Ve Demokratlar tüzüklerinde buna yer vermiştir. İnşaallah, bu gibi İslâmî faaliyetlerle, Türklere karşı çalışan komünistler, farmasonlar ve başkaları mahvolacak ve istikbalde Türkiye eski makamına terakki edecek… Âmin.</span><br /> <span style="font-family: 'Calibri'">M. Sabir İhsanoğlu<br /> <br /> Errabadlı<br /> <br /> Pakistan’da bir Nur şakirdi</span><br /> <strong><u><span style="color: #990000"><span style="font-family: 'Calibri'">Dipnotlar - Arapça İbareler - Haşiyeler :</span></span></u></strong><br /> [SUP]<span style="color: #cc0000"><span style="font-family: 'Calibri'">1</span></span>[/SUP]<span style="color: #cc0000"><span style="font-family: 'Calibri'"> </span></span><span style="font-family: 'Calibri'">: Allah’ın selâmı, rahmeti üzerinize olsun. <br /> [SUP]<span style="color: #cc0000">2</span>[/SUP]<span style="color: #cc0000"> </span>: Dostumun lisanı Türkçe’dir, fakat ben Türkçe bilmiyorum. (Onun lisanını) bilseydim ne güzel olurdu.</span><br /> [SUP]<span style="font-family: 'Calibri'">3</span>[/SUP]<span style="font-family: 'Calibri'">: Her türlü noksan sıfatlardan yüce olan Allah’ın adıyla.</span><br /> <br /> </td></tr></table></blockquote><p></p>
[QUOTE="uður1, post: 266617, member: 1016557"] [B][U][FONT=Calibri]Lügatler : [/FONT][/U][/B] [B][FONT=Calibri]âgâh olma[/FONT][/B][FONT=Calibri] : uyanık olma; dikkat etme[/FONT] [B][FONT=Calibri]âlem-i İslâm[/FONT][/B][FONT=Calibri] : İslâm dünyası [B]âmin[/B] : “Allah’ım kabul eyle”[/FONT] [B][FONT=Calibri]arzetme[/FONT][/B][FONT=Calibri] : söyleme, sunma [B]aziz[/B] : çok değerli, izzetli [B]Cenâb-ı Hak[/B] : Hakkın ta kendisi olan sonsuz şeref ve yücelik sahibi Allah [B]cihan[/B] : dünya [B]cihanşümul[/B] : dünya çapında, evrensel [B]teşçî etme[/B] : teşvik etme, cesaretlendirme[/FONT] [B][FONT=Calibri]dâi[/FONT][/B][FONT=Calibri] : sebep [B]diyar[/B] : memleket[/FONT] [B][FONT=Calibri]emniyet[/FONT][/B][FONT=Calibri] : güven [B]fıkra[/B] : belli bir düşünceyi anlatmak üzere kaleme alınan yazı; makale[/FONT] [B][FONT=Calibri]filhakika[/FONT][/B][FONT=Calibri] : gerçekten, doğrusu [B]hakikat[/B] : doğru, gerçek [B]hakikî[/B] : doğru, gerçek olan [B]haricî[/B] : dışa ait[/FONT] [B][FONT=Calibri]Hazret-i Nur[/FONT][/B][FONT=Calibri] : Bediüzzaman Said Nursî [B]hulûs[/B] : samimiyet, iyi niyet dilekleri [B]içtimaî[/B] : sosyal, toplumsal, topluma ait [B]iftihar[/B] : övünme[/FONT] [B][FONT=Calibri]inşaallah[/FONT][/B][FONT=Calibri] : Allah izin verirse [B]İslâmî[/B] : İslâma ait [B]istibdat[/B] : baskı, zulüm [B]istikbal[/B] : gelecek[/FONT] [B][FONT=Calibri]kızıl kâfirler[/FONT][/B][FONT=Calibri] : Allah’a ve Allah’ın kesin olarak bildirdiği herhangi bir şeye inanmayan komünist kimseler, komünistler[/FONT] [B][FONT=Calibri]külliyat[/FONT][/B][FONT=Calibri] : eserler bütünü; Risale-i Nur Külliyatı [B]lâkin[/B] : ama, fakat [B]malûmat[/B] : bilgi [B]materyal[/B] : gerekli olan bilgi, malzeme[/FONT] [B][FONT=Calibri]meşkûr olma[/FONT][/B][FONT=Calibri] : teşekkür etme [B]muahede[/B] : devletler arasında yapılan antlaşma [B]muharrir[/B] : yazar, gazeteci [B]muhterem[/B] : hürmete lâyık, saygıdeğer[/FONT] [B][FONT=Calibri]mücadele[/FONT][/B][FONT=Calibri] : uğraşma, çabalama[/FONT] [B][FONT=Calibri]müşkül[/FONT][/B][FONT=Calibri] : zor, anlaşılması güç [B]mütalâa[/B] : dikkatle okuma, inceleme [B]mütefekkir[/B] : aydın, düşünür [B]neşr[/B] : yayma, yayım [B]neşriyat[/B] : medya, basın-yayın[/FONT] [B][FONT=Calibri]nizam[/FONT][/B][FONT=Calibri] : düzen, kanun[/FONT] [B][FONT=Calibri]pâyidar[/FONT][/B][FONT=Calibri] : kalıcı, sabit [B]payitaht[/B] : başkent [B]propaganda[/B] : bir düşünceyi başkalarına tanıtma, benimsetme ve yayma amacıyla söz, yazı gibi yollarla gerçekleştirilen çalışma[/FONT] [B][FONT=Calibri]rabıta[/FONT][/B][FONT=Calibri] : bağ, alâka [B]Rebiülâhir[/B] : Hicrî takvimde dördüncü ay [B]ruh u can[/B] : ruh ve can; bütün içtenlik [B]ruhanî[/B] : ruha ait[/FONT] [B][FONT=Calibri]semâhatli[/FONT][/B][FONT=Calibri] : hoşgörülü, cömert, iyiliksever[/FONT] [B][FONT=Calibri]sıddık[/FONT][/B][FONT=Calibri] : çok doğru ve gönülden bağlı [B]şakirt[/B] : talebe, öğrenci[/FONT] [B][FONT=Calibri]şerefyâb[/FONT][/B][FONT=Calibri] : şeref bulan, şeref kazanan [B]şerik[/B] : ortak[/FONT] [B][FONT=Calibri]şiâr[/FONT][/B][FONT=Calibri] : işaret; sembol[/FONT] [B][FONT=Calibri]taallûkat[/FONT][/B][FONT=Calibri] : bağlar, ilişkiler [B]tab[/B] : basma[/FONT] [B][FONT=Calibri]tebliğ[/FONT][/B][FONT=Calibri] : bildirme, ulaştırma [B]terakki[/B] : ilerleme, yükselme [B]vücut bulma[/B] : meydana gelme, oluşma [B]zarurî[/B] : zorunlu [/FONT][B][FONT=Calibri][U]TARİHÇE-İ HAYAT DERSLERİ[/U][/FONT][/B] [B][U][FONT=Calibri]13.2.RİSALE-İ NUR VE HARİÇ MEMLEKETLER(DEVAMI)[/FONT][/U][/B] [B][FONT=Calibri] [/FONT][/B] [TABLE] [TR] [TD="width: 307, bgcolor: transparent"] [B][FONT=Calibri]Sind Üniversitesinin kıymetli dekanı Ali Ekber Ekber Şah’ın Ankara’daki bir Nur talebesine yazdığı mektup[/FONT][/B] [FONT=Calibri] [/FONT] [B][SUP][FONT=Calibri]1[/FONT][/SUP][/B][B]اَلسَّلاَمُ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]عَلَيْكُمْ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]وَرَحْمَةُ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]اللهِ[/B][B][FONT=Calibri][/FONT][/B] [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=Calibri]Aziz, sıddık kardeşim, Çok zamandan beri size mektup yazmadığım için özür dilerim. İnşaallah bundan sonra sık sık yazacağım. Ve sizden de sık sık yazmanızı rica ederim. Muhabbetimde hiçbir azalma yok; belki bu muhabbet daha da artıyor. Türkçe bilmiyorum, lâkin sizin Risale-i Nur’u görüyorum ve çok beğeniyorum. [I]Zeban-i yâr-i men Türkî ve men Türkî nemîdânem, Çe hûşbûde eğer bûde zebaneş der dehânem.[/I] [SUP][COLOR=#cc0000]2[/COLOR][/SUP] Bu ne kadar iyidir ki, külliyatınızın adı da Nur’dur ve bu, nurun dâisidir. Aramızda ruhanî rabıta var. Allah’tan, bu ruhanî taallûkatlarını çok çok pâyidar etmesini dua ederim. Türkiye’de iken dostlarınızla da görüşmüştüm. Onların hallerini yazın ve hürmet ve selâmlarımı tebliğ ediniz; meşkûr olurum. Hazret-i Nur nasıldır? Onun hakkında yazın ve selâmlarımı ve hulûslarımı, hizmetinde olduğumuzu arzediniz. Sabir İhsanoğlu ile görüştüm ve şimdilik onunla beraber oturup Türkiye’ye ait ve sizler hakkında bahsetmekteyim. Bizler biraz daha çalışacağız ve din hizmetinde olacağız. Allah yardım etsin. Mektuba son verirken sıhhat için dua eder, Cenâb-ı Haktan Müslümanlara emniyet vermesini yalvarırım.[/FONT] [FONT=Calibri]Din kardeşiniz Seyyid Ali Ekber Şah Sind Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı Haydarabad, Batı Pakistan[/FONT] [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=Calibri]***[/FONT] [B][FONT=Calibri]Pakistan İslâm Talebe Cemiyeti tarafından gönderilen mektup[/FONT][/B] [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=Calibri]Pakistan İslâm Talebe Cemiyeti Reisinden Üstad Bediüzzaman Hazretlerine gelen bir mektup[/FONT] [B][SUP][FONT=Calibri]1[/FONT][/SUP][/B][B]اَلسَّلاَمُ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]عَلَيْكُمْ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]وَرَحْمَةُ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]اللهِ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]وَبَرَكَاتُهُ[/B][B][FONT=Calibri][/FONT][/B] [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=Calibri]Pakistan Talebe Cemiyeti yıllık kongresi, Pakistan’ın payitahtı olan Karaşi’de Hicrî 14-15-16 Rebiülâhir 1377, Milâdî 8-9-10 Aralık 1957’de toplanacağını bildirmekle şerefyâb oluruz. İslâmiyet uğruna çalışan gençleri teşçî etmek gayesiyle, bu kongre münasebetiyle mesajınızı göndermenizi rica ederiz. Belki semâhatli Efendimiz, Pakistan’daki Müslüman Talebe Cemiyetinin İslâmiyeti şiar edindiğini biliyorlar. Ve cihandaki müşkül meseleleri doğruca halledebilecek ancak İslâm dininin olduğuna da inanmaktadır. Bu cemiyet, Pakistan’da en kuvvetli bir cemiyet, en sağlam bir içtimaî nizam olup, on seneden beri cihanşümul İslâmiyet fikrini ve yüksek nizamlarını talebe önünde ve topluluklarında ispat etmeye çalışmaktadır. Ayrıca müsaadelerinizi ve lâyık olduğu şekilde bizim sizde olan ümitlerimizi boşa çıkarmayacağınızdan eminiz. Çok teşekkürler ederiz. Selâmlar.[/FONT] [FONT=Calibri]Din kardeşiniz İbsar Alim Pakistan İslâm Talebe Cemiyeti Reisi[/FONT] [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=Calibri]***[/FONT] [B][FONT=Calibri]Risale-i Nur’un Pakistan’da neşriyatını yaparak pek çok kimselerin bu eserlerden istifadesini sağlayan Karaşi Üniversitesi Türk Tarih Bölümü asistanı ve dört büyük gazetenin muharriri M. Sabir ihsanoğlu’nun bir mektubu[/FONT][/B] [FONT=Calibri] [/FONT] [B][SUP][FONT=Calibri]1[/FONT][/SUP][/B][B]اَلسَّلاَمُ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]عَلَيْكُمْ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]وَرَحْمَةُ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]اللهِ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]وَبَرَكَاتُهُ[/B][FONT=Calibri] [B][SUP][COLOR=#cc0000]3[/COLOR][/SUP][/B][/FONT][B]بِاسْمِهِ[/B][B][FONT=Calibri] [/FONT][/B][B]سُبْحَانَهُ[/B][FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=Calibri]Muhterem din kardeşlerimiz, Kıymetli mektubunuzu aldım, çok çok teşekkürler. Hazret-i Üstadımız Said Nursî’nin hal ve sıhhati nasıldır? Onu seven talebeler ve halk soruyor. Bana haber göndermenizi rica ederim. Bu ay içerisinde Hindistan’da, İslâmiyetin ve Türklerin hakikî düşmanı olan siyonist ve kızıl kâfirlere karşı dört makale neşrettim. Türk-Pakistan dostluğunun esas ve tarihi hakkında da, Karaşi’de de bir fıkra neşrettim, size de gönderdim. İmam adlı aylık bir gazetede, “Rusya’da Mazlûm Müslüman” başlıklı bir makale yazdım; bunu da gönderdim ve başka Urduca gazetelere de gönderdim. Maksadım, İslâmiyete hizmet, Türk edebiyatını tanıtmak ve Türk düşmanlarına karşı, yazmak ve çalışmaktır… Burada mühim bir kitap neşretmek istiyorum, bunun için size yazıyorum. Bu hususta Halkçıları tanıttırıyorum ki, bunlar, Türklere karşı çalışmışlar ve Cumhuriyet adına bütün milleti aldatıp dindarları zindanlara atmışlardı. Karaşi’de neşredilen bu makaleleri bir kitap halinde tab etmek istiyorum. Bize ne kadar materyal verirseniz, hepsi burada neşrolacak. Bu mektubumdan sonra, size mühim bir mektup yazacağım ve bunda, niçin Üstadın İslâm dünyasının en büyük din şahsiyeti olduğu ve bunun gibi hiçbir adam, ne Endonezya, ne Hind-Pak Yarımadası, ne Arap ve ne de Afrika’da çıkmadığı gösterilecek. Ey Nurcu dostlarım, Türk-Pakistan dostluğu için çalışınız, komünistlerden âgâh olunuz. İftihar ederiz ki, Türkiye ile Pakistan, Bağdat Paktı muahedesinde şeriktir. Yolumuz İslâmîdir; ne Arapcılık, ne İrancılık… Geçen ay, Seyyid Ali Ekber Şah beni çağırdı. Bu zat 1950’de Üstadımızı görmüş. Bana çok iyi malûmat verdi. O, makalelerle de Üstadı tanıtmış ve Yahudiler aleyhinde yazmıştır. Bu zat, Üstada selâmlar ve talebelere dualar ediyor ve diyor ki: “Ben iki adamın tesiri altında kaldım: Biri Mevlânâ, diğeri de Said Nursî.”[/FONT] [FONT=Calibri]M. Sabir İhsanoğlu[/FONT] [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=Calibri]***[/FONT] [B][FONT=Calibri]M. Sabir İhsanoğlu’nun diğer bir mektubu[/FONT][/B] [FONT=Calibri] Bir habere göre, Menderes Hükûmeti, âlem-i İslâmın ve dünyanın büyük mütefekkiri olan Hazret-i Üstad Said Nursî’nin çok mühim İslâmî eserleri olan Risale-i Nur’un neşri için emir vermiş. Bu haberden, Pakistanlı din yolunda çalışan adamlar büyük bir sevinç içinde kalmıştır. Bu neşir münasebetiyle, Hazret-i Said Nursî’yi, talebelerini ve Türk din kardeşlerimizi ruh u canımızla tebrik eder, milleti zulüm ve istibdat ve dinsizlikten kurtaran başta Menderes olmak üzere bütün Demokratlara teşekkür ederim. Bu hareketten dolayı, Türk milleti aleyhinde yapılan haricî propagandalar kırılacak ve âlem-i İslâmın Türkiye’ye olan eski muhabbeti yeniden vücut bulacaktır. Ben, bir Pakistanlı Müslüman, Türkiye’ye hiç gitmedim, Said Nursî’yi görmedim. Lâkin İstanbul Üniversitesi Nur talebelerinin neşrettikleri kitaplardan bazı parçaları mütalâa ederek hakikî, ruhanî bir lezzet hissettim. Ve şimdi, bu uzak diyarda bir Nur şakirdi oldum. Ana dilim Urducada yazılmış bu gibi eserler yok. Ve Nursî gibi bir din kahramanı, Hindistan ve Pakistan’da yok. Bu bir hakikattir. Eğer bu eserler Urducaya tercüme edilirse, büyük İslâmî hizmetler olacağını ümit ediyoruz. Filhakika, komünizme karşı neşriyat yoluyla mücadele çok zarurîdir. Ve Demokratlar tüzüklerinde buna yer vermiştir. İnşaallah, bu gibi İslâmî faaliyetlerle, Türklere karşı çalışan komünistler, farmasonlar ve başkaları mahvolacak ve istikbalde Türkiye eski makamına terakki edecek… Âmin.[/FONT] [FONT=Calibri]M. Sabir İhsanoğlu Errabadlı Pakistan’da bir Nur şakirdi[/FONT] [B][U][COLOR=#990000][FONT=Calibri]Dipnotlar - Arapça İbareler - Haşiyeler :[/FONT][/COLOR][/U][/B] [SUP][COLOR=#cc0000][FONT=Calibri]1[/FONT][/COLOR][/SUP][COLOR=#cc0000][FONT=Calibri] [/FONT][/COLOR][FONT=Calibri]: Allah’ın selâmı, rahmeti üzerinize olsun. [SUP][COLOR=#cc0000]2[/COLOR][/SUP][COLOR=#cc0000] [/COLOR]: Dostumun lisanı Türkçe’dir, fakat ben Türkçe bilmiyorum. (Onun lisanını) bilseydim ne güzel olurdu.[/FONT] [SUP][FONT=Calibri]3[/FONT][/SUP][FONT=Calibri]: Her türlü noksan sıfatlardan yüce olan Allah’ın adıyla.[/FONT] [FONT=Calibri] [/FONT] [/TD] [/TR] [/TABLE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Tefeül...
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…