Televizyonsuz Hayat: 12 Alternatif

topraktoprak

Well-known member
Günümüzdeki çoğu aile, gençlik dizileri, programları farklı derecelerde ahlaksızlık, terbiye dışı şakalar ve aile hayatını kötüler içerik yayınlamakta.. Şiddet, cinsel sapıklık, materyalizm, İslâmi olmayan ve İslam karşıtı içerik yayınlanmakta. Dini kanallar kendi hazırladıkları programlara dikkat etmeye çalışsalar da yayınladıkları reklamların kaynaklarına, içeriklerine müdahale edemiyorlar ve şampuan reklamı diye bilinçaltınızın ahlak damarlarını çatlatmaya yardımcı oluyorlar.. Hollywood için bu zaten en büyük vazife: ahlâksızlık, dinsizlik, düşmanlık...vs.

Ailelerin çocuklarının dünya ve ahiretleri için her zaman olduğundan daha fazla dikkate ihtiyaçları var. İşte eğer hâlâ aklınızda ve kalbinizde "takva" varsa size 12 alternatif yol!

1) Televizyondan kurtulun!

Hayır, radikal bir karar değil bu. Araştırmalara göre ailelerin %73´ü çocuklarının televizyon izlemelerini sınırlamak istiyor.. Ve yüzlerce, binlerce aile bunu zaten yapıyor. Ve hâlâ milyonlarca evde televizyon yok. Bu size zaman kazandırır. Eğer bunu bir başarırsanız, bize inanız, bir daha özlemeyeceksiniz! Bir baba uzun süreli bir İslâmi programa gittiklerinde ailecek televizyon izlemediklerini dönüşlerinde de televizyonu kaldırdıklarını ve 16 ay geçmesine rağmen hala televizyonu aramadıklarını söylüyor..

Böyle yapan kimse o şeyi tekrar özlemez! Ailesinden kimsenin televizyon istemediğini söylüyor. Daha fazla aile içi iletişim, kitaplar, bilgisayar ve internet televizyonun yerini almış bile! TV de bir sürü haram programlar var. Normal olarak televizyon izleyen bir çocuk haftada en az 27 saat televizyon karşısında şiddet ve cinsellik sömürülerine maruz kalıyor ve ahlâkı, psikolojisi bozuluyor. Sizce buna değer mi? Karşı koyamıyorum diyorsanız, televizyonsuz yaşamak en iyisi..

Bu konuda sıkı düşünün. Öncelikle eşinizle ortak karar verin. Eğer yetişkin çocuklarınız varsa onların da bu karara ortak olmaları daha iyi olacaktır. Eğer böyle yaptığınızda gidip komşuda izleyeceklerse, evinizde izlemeleri daha iyidir.. Buna ehven-i şer (kötünün iyisi) de deniyor..

2) Televizyonu kapatın, bilgisayarı açın!

Bir çok aile artık çocukları televizyondan kurtarmak için kara kutuyu kaldırıp yerine bilgisayar koymanın etkili olduğunu keşfediyor! Zaten hemen hemen her çocuk televizyon yerine bilgisayarı tercih eder. Eğer bilgisayarınız yoksa alabilirsiniz. Çocuklarınızın işini görebilecek ortalama bir bilgisayar 600-1000ytl arası değişiyor. İkinci eller ise, 250ytl ye kadar inebiliyor. Ve artık Müslüman çocuklar için üretilen programlar, oyunlar çıkmaya başladı. Bu programları, siteleri kullanarak hem vakit kaybettirmezsiniz hem de eğitimlerine katkıda bulunursunuz..

3) Site gezmek kanal gezmekten iyidir!

Televizyon pasifdir. İnternet ise daha aktif ve bilgilendiricidir. İnternetle daha fazla haşir-neşir olun veya en azından vakit ayırın. Bir araştırmaya göre 100,000 internet kullanıcısının %22´si televizyonu internet için feda ettiklerini söylüyorlar. %12 si internet yüzünden gazete ve dergileri daha az takip ettiklerini söylerken %3 de radyolarını kapattıklarını söylüyor.

4) İslami programları destekleyin!

Müslüman çocuklar ve gençler için piyasaya İslâmi program çıkaran firmalar var. Dünya televizyonu kapattırmaktan ibaret değil! Televizyonun kendisi kötü değil, içerisindeki programlar. Ve fakat bu zamanımızda tamamını kaplamış vaziyette..

Bir çocuk ortalama haftada 27 saatini televizyon başında geçiriyor. Bu saatlerin çoğunda da şiddet ve cinsel sömürü içeriyor, her bir hafta! Bir araştırmaya göre 450 ilköğretim seviyesinde çocuğun %65 nin ayda en az bir kere tamamen çıplaklık ve/veya aşırı cinsellik içeren programlara maruz kaldıklarını gösteriyor.

Çocuklar bu şekilde zayıflamış ahlaklarını nasıl düzeltecekler? Çocuğunuz hafta sonu yakınınızdaki bir islami organizasyona gidebilir, camiye gidebilir ve buralarda evlilikten önce cinsellikle ilgili hiçbir şey öğrenmez. Peki bir çocuk içinde hiçbir İslâmi bakış açısı olmayan, haftada 25-30 izlediği televizyonun etkisiyle neler düşünür, bunu hiç düşündünüz mü?

Milyonlarca televizyonun, kablolu kanalın, yayıncıların hayatınıza, fikirlerinize çocuklarınıza zarar vermesine izin vermemelisiniz. Müslümanlar kendi hayat tarzlarına uyan hayat tarzlarını oluşturup desteklemekle mecbur ve mükellefir! İslami ürünleri alıp, destekleyerek, yatırım yaparak onların büyümelerine daha güzel çalışmalar yapmalarına yardımcı olmalısınız!

Geçtiğimiz ay, Siyah Nur´un da desteği ile Sine Müslim isminde bu amaç için kurulmuş bir site var. Sitenin amacı, Müslümanlara alternatif filmler, belgeseller üretmek isteyen, bu konuda çalışan insanları bir araya getirmek. Sonra da bu kişilerle çekimler, çalışmalar yapıp bunları Müslümanlara ulaştırmak. Bu tür organizasyonları maddi ve manevi destekleyin, ürünleri çıktığı zaman alın dağıtın. Ki, bu organizasyonlar çoğu zaman tebliğ için telifi göz ardı ediyorlar, çalışmalarını kopyalamanızda her hangi bir sakınca görmüyorlar!

5) İslami "program"ları geliştirin:

Yayıncılık, optik ağlar, sıkıştırılmış yayınlara milyarlarca dolar yatırılıyor. TV yayını yapmak gelişen bu teknoloji ile internet sitesi yayını yapmak kadar kolay olacak. Peki bu imkânları kim kullanacak? Haram yayın yapan, para derdinden dolayı devamlı taviz veren dindarlıkta zor duran televizyonlar mı? Neden ailenizle bu teknolojiyi kullanıp prodüksiyonun nasıl yapıldığını öğrenmiyorsunuz? Siyah Nur ve Sine Müslim size bu teknolojiler hakkında bilgi toplayıp yardımcı olabilir! Öyle veya böyle keyifli ve faydalı olacağından eminiz!

6) Basketbol televizyondan iyidir:

Ailenizi oyunlara, bahçe işlerine, çalışmalara teşvik edin. Dışarıda üstünü başını kirletip, heyecanla oyun oynamaları gereken çocuklar saatlerce sadece göz kapaklarını kapatıp açarak oturuyorlar. Araştırmalar televizyonun yeni fikir üretme kabiliyetini söndürdüğünü söylüyor. Televizyon izlemek, gerekli fiziksel oyun aktiviteleri yerine pasif aktivite yaptırıyor. Bu Efendimiz (sav)´in de oyunlara teşvik ettiğini ve Kendisinin de bizzat katıldıklarının sebeplerinden biridir.

7) Hiç kamp yaptınız mı?

Bizim kültürümüze çok yerleşmeyen kamp anlayışı aslında faydalı ve zevklidir. Yanınıza oğullarınızı, kitaplarınızı, ihtiyaçlarınızı ve çadırınızı alıp tabiata açılabilirsiniz. Uludağ gibi çoğu yerde çok uygun fiyatlara suyu, ihtiyaç yerleri olan kamp alanları var; buralara bütün aileyle beraber bile gidebilirsiniz!

Dışarı faaliyetleri aile içerisindeki bağlarınızı kuvvetlendirmek için çok iyi bir fırsattır. İşte bu televizyonun elinizden aldığı bir şeydir. Bir araştırmaya göre 5 yaşındaki bir çocuk babası ile haftada ortalama 25 dk. geçirirken, televizyonla 25 saat geçiriyor. Bu çocuk sizce kime benzer, babasına mı, kara kutuya mı?

8) VCD alternatifi de var..

VCD en azından televizyondaki yayının ve zamanın kontrolünü size verir. Çoğu aile normal TV izlemek yerine artık VCD tercih ediyor. Şüphesiz çocuklarımız için, değerlerimizi, kültürümüzü düşünerek yayınlanmış çizgi filmler de mevcut. Çocuklarınıza bunları satın alırken, kimin hazırladığına bakın, en fazla Ramazanda çağrı yayınlayacak kadar dindar(!) kanalların çizgi filmlerinden sakının! Siyah Nur´daki videoları da nasipse bir VCD de toplayıp istifadenize sunmayı düşünüyoruz..

Zararsız batı filmi yoktur. Selahaddin Eyyubiden bahseden filmlerde bile cinsellik var. Hollywood ve Batı kültürünün size İslamiyeti sevdirecek filmler, çizgi filmler yapmalarını beklemeyin lütfen! Bir şekilde kendi filmlerimizi çizgi filmlerimiz artık üretmeliyiz. Evet, Sine müslime katılın! Siz ahlak dersi veren, terbiye öğreten hikayeleri verin onlar filmini çeksin, çizgi filmini yaptırsın! Bunun için varlar..

9) Cami ziyaretinde bulunun, eski memleketinizi gezin:

Dışarda çocuklar için keşfedilecek kocaman bir dünya var. Çocuklarımızın Müslüman ümmetindeki iyileri ve kötüleri bilerek büyümelerin isteriz. Bazı tarihi mekanları gezdirip, yakın ve uzak tarihimizi onlara öğretin! Çok masraflı olur mu diyorsunuz? Keyif için gezmeleriniz, televizyona, telefona verdiğiniz taksitleri düşünün. Ve onların sizden aldıklarıyla, bunların size vereceklerini düşünün! Bizce hiç de pahalı değil!

Ayrıca her ay bulunduğunuz ildeki, yakın ilçenizdeki bir camiiyi, türbeyi ziyaret edebilirsiniz. Buradaki ana fikir televizyona "öldürecek zaman" bırakmamaktır..


10) "Televizyona Hayır!" planınız olsun..

Televizyon izleme zamanınızı yavaş yavaş azaltan bir program belirleyin. Mesela önümüzdeki yaz hiç televizyon açmamak üzere şimdiden anlaşın!

11) Gönüllü olma zamanı!

Memlekette gönüllü olarak yapılacak o kadar çok şey var ki! Büyük şehirlerde İHH, Deniz Feneri, Dosteli gibi yardım kuruluşlarına gidip konuşun. Paketleme, taşıma, ulaştırma gibi herkesin yapabileceği işlerden müsait olduğunuz vakitleri belirterek yapmak istediğinizi söyleyin. Milyonlarca dolar harcayıp muhtaç insanlara yardım eden Hıristiyan misyonerleri düşünün. Memleketimizde de bulunmaktalar! Bulunduğunuz yerdeki yardıma muhtaç ailelere yardımcı olun. İlle para vermeniz gerekmez. Gidip siz sobalarının bacalarını temizlerken, eşinizi evlerini düzenleyebilir. Çocuklarınız kapılarının bozulmuş kilitlerini değiştirebilir. Bereketini göreceksiniz!

Bunlar size hayali gibi gelebilir. Çünkü hiç birimiz yapmıyoruz. Hâlbuki çevremizde görmediğimiz o kadar muhtaç var ki..

Geçtiğimiz yıllarda yabancı bir kanalın Hacc ile alakalı bir belgeselinde izlemiştik. Mekke de merkeze uzak yaşayan aslen Mekkeli fakir insanlar varmış. Bunlardan kimsenin haberi yok. Afrikalı bir hacı bunlardan haberdar oluyor ve orada onlara yiyecek giyecek götürüyor.. Ve söyledikleri de çok acı, yıllarca kimsenin gelmediği olabiliyormuş..

12) Bir kitaba başlattırın!

Çocuklarınıza bir kitap yazmalarını ve yazdıkları kitabı sizin bastıracağınızı söyleyin. Ucuz masaüstü yayıncılıkla ufak bir kitaptan 30-40 tane bastırabilirsiniz!


Netice:
Bugün televizyon tam olarak sizinle çocuklarınız arasında duruyor. Ve bazen de Allah la aranıza girebiliyor! Televizyonkoliklik sadece çocuklara has bir şey değil, ebeveynlerde de sıklıkla görülen bir şey. Kendinizi kontrol etmediğiniz sürece, çocukları kontrol etmeye çalışmanız boşunadır.
Alıntı...
 
Üst