Tiflis'in Şeyh San'an Tepesi

FaKiR

Meþveret Bþk.
1911 senesinde Tiflis'in Şeyh San'an Tepesi'nde Bediüzzaman ile bir Rus polisi arasında şöyle bir konuşma geçer.Tiflis'te etrafı dikkatle seyreden Bediüzzaman'a Rus polisi sorar:
-Neye böyle dikkat ediyorsun?
-Medresemin plânını yapıyorum... .
konuşmasının geçtiği Şeyh San'an Tepesi

eyhsanangl5.jpg

Şeyh San'an Tepesi'nden Tiflis'in görünüşü

eyhsanangn4.jpg

Soldan sağa:Sungur ağabey,Hüsnü Bayramoğlu ağabey, Merhum Bayram Yüksel ağabey,Ahmed Akgündüz,Merhum Ali Uçar ağabey

soldansaaabilerfa6.jpg

Logge
ip.gif
d

nurhadimi

üye Sorumlusu
ha tiflis ha bitlis ne farkeder ki ikisi de kardeştir. bu konuşmanın devamı olsa gerek inşaallah yanlış hatırlamıyorumdur ALLAH RAZI OLSUN

FaKiR

Meþveret Bþk.
ha tiflis ha bitlis ne farkeder ki ikisi de kardeştir. bu konuşmanın devamı olsa gerek inşaallah yanlış hatırlamıyorumdur ALLAH RAZI OLSUN

evet hocam,hafizaniz kuvvetli maasallah:)

o konusmayi aynen aktaralm:
tarihçe-i hayat'ından (sene 1910-1911)
========================================

batum yoluyla van'a giderken tiflis'e uğrar. tiflis'de, şeyh sanan tepesi'ne çıkar. dikkatle etrafı temaşa ederken yanına bir rus polisi gelir ve sorar:
-niye böyle dikkat ediyorsun?
bediüzzaman der:
-medresemin plânını yapıyorum.
o der:
-nerelisin?
bediüzzaman:
-bitlisliyim.
rus polisi:
-bu tiflis'tir!
bediüzzaman:
-bitlis, tiflis birbirinin kardeşidir.
rus polisi:
- ne demek?
bediüzzaman:
-asya'da âlem-i islâm'da üç nur birbiri arkasında inkişafa başlıyor. sizde birbiri üstünde üç zulmet inkişafa başlayacaktır. şu perde-i müstebidane yırtılacak, takallüs edecek, ben de gelip burada medresemi yapacağım.
rus polisi:
-heyhat!.. şaşarım senin ümidine?
bediüzzaman:
-ben de şaşarım senin aklına! bu kışın devamına ihtimal verebilir misin? her kışın bir baharı, her gecenin bir neharı vardır.
rus polisi:
-islâm, parça parça olmuş?
bediüzzaman:
-tahsile gitmişler. işte hindistan, islâm'ın müstaid bir veledidir; ingiliz mekteb-i idadîsinde çalışıyor. mısır, islâm'ın zeki bir mahdumudur; ingiliz mekteb-i mülkiyesinden ders alıyor. kafkas ve türkistan, islâm'ın iki bahadır oğullarıdır; rus mekteb-i harbiyesinde talim ediyorlar. ilâ âhir...
yahu, şu asilzade evlâd, şehadetnamelerini aldıktan sonra, herbiri bir kıt'a başına geçecek, muhteşem âdil pederleri olan islâmiyet'in bayrağını âfâk-ı kemalâtta temevvüç ettirmekle, kader-i ezelînin nazarında feleğin inadına, nev-i beşerdeki hikmet-i ezeliyenin sırrını ilân edecektir.

Bu alana bir cevap yazın...