Türkiye’den yardım yağıyor

nuriye

Well-known member
yardim_b.jpg
Dünya, İsrail'in katliama seyirci kalsa da Türkiye, zor günler yaşayan Filistin halkına yardım elini uzatıyor. Sivil toplum kuruluşları engelleme ve kısıtlamalara rağmen topladıkları yardımları kamyonlarla Gazze'ye ulaştırıyor.
Sadece Mısır sınırındaki Refah kapısını kullanabilen Kimse Yok mu, Kızılay, İHH, Deniz Feneri, Dost Eli ve Cansuyu dernekleri, can güvenliği olmamasına rağmen Gazze'deki insanlara ulaşarak acılarını paylaşıyor. Kimse Yok mu Derneği'nin topladığı 2 kamyon ilaç, 1 kamyon çocuk bezi, 1 kamyon çocuk maması, 20 ton makarna ve 1 kamyon pirinç dün Gazze'ye ulaştı. Sağlık Bakanlığı da 13 ton ilaç ve tıbbi malzemeyi Dünya Sağlık Örgütü aracılığıyla bölgedeki hastanelere dağıttı.
Toplanan yardımları Filistinlilere ulaştırmak için büyük çaba sarf eden sivil toplum örgütleri, Gazze'ye gidebilmek amacıyla Refah Kapısı önünde bekliyor. Geçişlere her gün sadece birkaç saat izin veriliyor. Bütün kuruluşlar sırada bekliyor. Kapı açılır açılmaz Gazze ile Mısır arasındaki tampon bölgeye geçiş yapılıyor. Burada yardımlar Gazze'den gelen kamyonlara yüklenerek yetkililere teslim ediliyor. Zamanın kısa olması sebebiyle sağlık malzemelerine öncelik tanındığını anlatan Kimse Yok mu Derneği Yardım Koordinatörü Ferhan Merter, gıda ve giyim malzemelerinin de seri halde geçişine izin verilmesini beklediklerini belirtiyor. Bütün Türkiye'de adeta yardım seferberliği başlatıldığını ifade eden Kimse Yok mu Derneği Genel Başkanı Mehmet Özkara ise yaşanan durumu şöyle özetliyor: "Kardeşlerimiz çok zor durumda. Yiyecek ve içecek suları yok. Yaralılar için ilaç ve doktor ihtiyacı var. Bölgeye ayni yardımların gönderilmesi zaman alacağından yardımseverlerden ilk etapta nakdi yardım bekleniyor." Uluslararası İnsani Yardım Vakfı İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay da, Refah sınır kapısı çok az açık tutulduğu için yardım ulaştırmanın zorlaştıdığını vurguluyor. "Girişlere günde en fazla iki saat müsaade ediliyor. Ayrıca Gazze'den yaralıların çıkartılmasına da izin verilmeli." ifadesini kullanıyor. Bölgede tedavi bekleyen yaklaşık 5 bin yaralının bulunduğunun altı çiziliyor. İçinde ilaç, ameliyat malzemesi, ağrı kesici, sargı bezi ve iğne bulunan beş tonluk tıbbi malzemeyi Gazze Sağlık Bakanlığı'na teslim ettiklerini dile getiren Atalay, kargo uçağıyla Türkiye'den getirdikleri 38 tonluk yardımını da sınır kapısına yığdıklarını kaydediyor.
 
Üst