Üstad: 'Muhammed, yavrum, bir nat-ı şerif söyler misin?

FaKiR

Meþveret Bþk.
"Turnam" türküsü

Mehmet Gürırmak kendi ifade ve üslûbuyla "Turnam" türküsü meselesini şöyle anlatmaktadır.

"Üstad, 'Muhammed, yavrum, bir nat-ı şerif söyler misin?' dedi.

"Söylerim efendim' dedim. Yahu! Birçok destan, naat biliyorum. Geliyor da aklıma, Turnam türküsü geliyor, başka birşey gelmiyor. O kadar araştırıyorum, imkân yok. Koca evliyanın yanında Turnam türküsünden başka birşey gelmiyor. Ben Turnam türküsüne başladım.

"Bir beyit bitince, 'Fesübhanallah Muhammed, sen ne yapıyorsun? Bu, avam kısmının türküsü' dedi.

"Ne olursa olsun Efendim, neyse cezam çekeceğim, bunu illâ çağıracağım' dedim.

"Fesübhanallah' dedi. Boyuna "Fesübhanallah' çekiyor. Bir taraftan korkuyorum, öfkelenirse diye. Ama sesim de inadına daha fazla çıkıyor, dağ, taş inliyor. O devamlı "Fesübhanallah' çekiyor. 'Hiç böyle başıma gelmedi' diyor. Nihayet bitti. Ben hâlâ korkuyorum.

"Bir an sonra gülümseyerek, 'Muhammed, bana hakkını helal et' dedi.

"Ben de 'Hay hay, ne hakkı bu? Yerden göğe helâl olsun' dedim.

"Üstad, 'Öyle bir ilham geldi ki, sakın çocuğa dokunma, biz ona nat-ı şerif sevabı yazıyoruz; ne çağırırsa çağırsın dendi, beni şaşırttın sen' dedi.

"Hayret ediyorum. Bilerek değil, elimde olmadan, o kadar nat-ı şerif bildiğim halde "Turnam' türküsünden başka aklıma gelmiyordu.
 

mihrimah

Well-known member
Nasıl anlamadım????Uslubunuza dikkat edin lütfen. Ulvi meseleyi laobali mülahazayla dile getirmemeniz rica olunur aksi takdirde tenkit edilirsiniz.
 

üstadý fakir

New member
ben tenkide bile layık görmüyom kendimi tehdit etsen ne olur.türkü söyleyen sevap kazanırsa daha ne diyimki.aklıma cem geldi.turna deyince aklıma alevilik geldi.turnalar aliyi görmedinizmi diye türkü vardı.şah hatainin makalatınada sevab yazılırmı dersiniz.sazla söylüyorlar secdeye kapanıyorlar,göz yaşı döküyorlar halisane,cezbeye girenler bile oluyor.bir gün ceme katıl görürsün oradaki havayı, haleti ruhiyeyi.
 


Bu alana bir cevap yazın...
Üst