Konuya cevap cer

Üstad hazretlerinin Risale-i Nur'da - geçici bir süre dahi olsa - sigara  içtiği ve tütün tabağı taşıdığı telmihen ifade edilmiştir. On Altıncı  Mektub'taki "Eski Said, sigara ile beraber gazeteleri ve siyaseti  ve sohbet-i dünyeviye-i siyasiyeyi terk etti" ifadesinde de bu  manayı açıkça görmekteyiz. Kanaatimizce, Üstadımızın sigara içmesini iki  maddede özetlemek mümkündür.


1- Üstad hazretlerinin bu asrın müceddidi olduğu, çoğu  alimlerce kabul edilmiştir. Bu nedenle asrın müceddidi olan Üstadımız,  hakkında çok konuşulan tütünün haram olmadığını fiili olarak  gösterdiğini söyleyebiliriz.


2- Üstadımızın yaşadığı dönemde, ehl-i ilim olan alimler ve  talebelerin, şeyhlerin, tasavvuf ehli olanların çoğunun sigara içtiği  bilinmektedir. İlim ve tasavvuf çevresinde ki kişilerin sigara içmesi,  umumi bir adet hükmüne geçmişti. Demek ki sigara, haram ya da tahrimi  mekruh sınıfına alınmıyordu. Bu nedenle, Üstad hazretlerinin İlim  çevresinde genel kabul görmüş böyle bir adeti - belirli bir süre -  uyguladığına, kanaatimiz vardır.


Sigaranın hükmü?


Tütün, 15. asırdan sonra, İslâm ülkelerine girmiştir. O zamandan  beri, İslâm uleması onu içmenin hükmü üzerinde durmuşlardır. Şöyle ki:


a- Bâzı âlimler, tütünün mubah olduğunu söylemişlerdir. Bunu  söyleyenler, tütünün zararı olmadığını ve Şâri' (Şeriatı koyan, yani  Allah) tarafından yasaklanmadığını ileri sürmüşlerdir. Halbuki, bugün  tütünün zararları ilmen kesin şekilde ortaya çıkmıştır. Zararsız olduğu  söylenemez. Şâri'nin yasaklamadığını söylemek de doğru olmasa gerektir.  Zira Şâri', her haramı ismen tek tek zikretmemiştir. Hüküm, sadece sarih  ve hususî naslarla değil, naslarda geçenlerin haram kılınış illetlerine  bakarak yapılan kıyas ve istidlal yollarıyla da verilebilmektedir. Bu  bakımdan hakkında sarih nas olmayan bir nesne hakkında kıyas ve istidlal  yoluyla bir hüküm verilmesinde hiçbir mâni yoktur.


b- Bâzıları da sigara içmek mekruhtur, demişlerdir. Bunlar,  kıyasla sabit bir hükme, haram demekten çekinmeleri ve sigaranın  zararları hakkında kesin bilgi sahibi olmamaları yüzünden bu hükmü  vermişlerdir.


c- Bâzıları da sigara içmek, özellikle tiryakisi olmak  haramdır, demişlerdir. Bunların mesnedi ise, sigaranın vücuda zarar  vermesi, israf olması ve nafaka mükellefiyetinde darlığa yol açması gibi  sebeplerdir.


Bu üç sebepten biri gerçekleştiği yer ve durumda, sigara içmek haramdır.  Bunlar gerçekleşmez ise, mekruhtur.


Özellikle dindar ve uzman bir hekimin vereceği bir karar çok önemlidir.


Böyle bir doktor bir kimseye sigarayı mutlaka terketmesini söylerse onun  sigarayı içmesi dinen de helal olmaz.


Selam ve dua ile...

Sorularla Risale-i Nur Editör


Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst