Konuya cevap cer

Üstadın Cum’a namazına gitmeyişi bazı çevrelerce yanlış yorumlanıyor

Üstadın Cum’a namazına gitmeyişi bazı çevrelerce yanlış  yorumlanıyor. Bu konuyu açıklar mısınız? 

Üstadın Cuma namazına gitmeyişi daimi değildir ve özel  sebeplere dayanır. Kendisi bunu şöyle açıklar:

"Ben Cenab-ı Hakka şükrediyorum ki, nefsimi kendime  beğendirmemiş ve kusurlarımı kendime bildirmiş. Değil kendimi satmak,  hodfuruşluk etmek, belki kemâl-i mahcubiyetle Risale-i Nur`un mübarek  şakirtleri içinde onların samimiyet ve ihlâsıyla kendimi affettirmek ve  onların mânevî şefaatiyle günahlarıma bir kefaret aramaktır.

Bana itiraz edenler, gizli ayıplarımı bilmiyorlar. Yalnız zahirî bazı  hatalarımı bahane edip ve yanlış olarak Risale-i Nur`u benim malım  zannedip Risale-i Nur`un nurlarına perde çekmek, intişarına rekabet  etmek için derler: "Said Cuma cemaatine gelmiyor, sakal bırakmıyor" gibi  tenkitleri var.

Elcevap: Ben, çok kusurları kabul ile beraber derim: Bu iki meselede  büyük mâzeretlerim var.

Evvelâ: Ben Şâfiîyim. Şâfiî Mezhebinde Cumanın bir şartı, kırk adam imam  arkasında Fatiha okumaktır. Daha başka şartlar da var. Onun için burada  bana Cuma farz değil. Ben, mezheb-i Âzamîyi takliden, bazan sünnet  olarak kılıyordum.

Saniyen: Yirmi senedir haksız olarak beni insanlarla görüştürmekten men  ettikleri için -hem bu âhirde, resmen dört ay evvel perde altında  insanlarla temas ettirmemek için tenbihat olmuş- hem yirmi beş senedir  ben münzevî yaşadığım için, kalabalık yerlerde huzur bulamıyorum ve  herkesin arkasında mezhebimce iktida edip namaz kılamıyorum ve okumakta  yetişemiyorum ve daha Fatiha`nın yarısını okumadan, imam rükûa gidiyor.  Bizde Fatiha okumak farzdır."

Nur talebelerinin Cumaya gitmeme gibi bir hali söz konusu değildir.

sorularla risale

Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)