Varise Bitkisel Tedavi

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
VARİS İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Prof.Dr.Ahmet Maranki 24.02.2009 günü katıldığı televizyon proğramında varis konusunda önemli açıklamalarda bulundu.Varis tedavisi konusunda alternatif tıp yöntemlerini anlatan dr.maranki yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı.


1 litre beyaz ispirtonun içine 4 adet kafirun koyun. Akşam elde edilen karışımı varisli bölgelerinize sürdükten sonra streç filmle sararak yatın.

Ertesi sabah tekrar aynı uygulamayı tekrarlayın.


Çoban çantası otu, kekik, at kuyruğu otu ve at kestanesinin kabuğu ayrı ayrı ya da hepsini beraber çay gibi demleyerek günde 3-4 su bardağı içilir.

Fındık yaprağı ve asma yaprağı çayları varise çok iyi gelir.

1 bardak kaynar suyun içine, 4 gram rezene konularak 10 dakika bekletilerek günde 2-3 bardak içilir.

Çobançantası taze bitkisi doğranarak bir kaba konularak üzerine keskin sirke ilave edilerek 10 gün güneşte bekletilir. Elde edilen karışım ile varisli bölgeler hergün aşağıdan yukarıya doğru ovulur.

40 derece ısıtılmış 1 kova sıcak suyun içine yarım fincan ezilmiş şap ve 1 fincan karbonat konularak eritilir. Haftada 3 gün 15 dakika süre ile bacaklar dize kadar bu suya konur. Varisler daha yukarı çıkmış ise aynı işlem küvette tekrarlanır.

Fındık ağacı kabuğu, ceviz ağacı kabuğu ile kaynatılır. Suyu ile varislerin üstüne pansuman yapılır.


Karakafesotu oturma banyosu: 200g taze veya kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki yaprağı, 5 litre soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir. Küvetin içindeki banyo suyu böbrek bölgesini örtmelidir. Banyo süresi 20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta bir saat süreyle ter atılarak dinlenilir.

Koyunotu(Agrimonia eupatoria) merhemi: Varislerin üstüne her gün merhem sürülür. Friksiyon yapılr..

Bir tavada veya tencerede 250g saf domuz yağı(kaz yağı veya tereyağı) kızdırılır. Kızgın yağın içine ika avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki(yaprak, çiçek, sap) eklenir, köpüklenme başlayınca kısa bir süre karıştırılır, ocaktan indirilir ve ertesi güne kadar serin bir yerde bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akışkan hale gelene kadar ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve kapaklı merhem kaplarına aktarılır. Tülbentte kalan posaların suyu iyice sıkıldıktan sonra hemen varislerin üstüne kompres olarak uygulanır ve 2-3 saat etkilemeye bırakılır. Sonraki günlerde varis bölgeleri düzenli olarak merhemlenir.

(Çevirenin notu: Süzme sırasında posalar yağın içine sıkılacak olursa, bitkinin özsuyu yağın dibine çöker ve küf luşturur. Bu tür merhemlerin buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.)
Aynısafa merhemi: Koyunotu merhemi gibi, aynısafa merhemi de varisleri kısa sürede rahatlatabilen bir özelliğe sahiptir.

Bir tavada veya tencerede 250g saf domuz yağı(kaz yağı veya tereyağı) kızdırılır. Kızgın yağın içine iki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki(yaprak, çiçek, sap) eklenir, köpüklenme başladıktan sonra kısa bir süre karıştırılır, ocaktan indirilir ve ertesi güne kadar serin bir yerde bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akışkan hale gelene kadar ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve kapaklı merhem kaplarına aktarılır.

Tülbentte kalan posanın suyu iyice sıkıldıktan sonra hemen varislerin üstüne kompres olarak yatırılır ve 2-3 saat etkilemeye bırakılır.

Sonraki günlerde, aynısafa merhemi keten bezlerinin üstüne bıçak sırtı kalınlığında sürülerek varislerin üstüne uygulanır ve sargı beziyle tespit edilir. Bu kompresler her gün tazelenir. Kompres süresi 2-5 saat olabilir.

(Çevirenin notu: Süzme sırasında posalar sıkılacak olursa, bitkinin özsuyu yağın dibine çöker ve küf oluşturur. Bu tür merhemlerin buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.)

Ballıbaba kompresi: Ağrıyan varislere karşı Tanrı’nın eczanesinden bir başka ilaç da, beyaz veya sarı ballıbaba kaynama suyu ile hazırlanan baldır kompresleridir.

1-2 tatlı kaşığı dolusu çiçek, yarım litre suda kısaca kaynatıldıktan sonra yarım dakika demlendirilir ve süzülür. Kaynama suyunda ıslatılan sargı bezleri baldırlara sarılır ve etkilemeye bırakılır. Etki süresi kişilerce belirlenebilir.

En etkili ilaç ise, özellikle genç yaşlarda başlatılan önlemlerdir: Sigara tüketiminin kontrolü, hareketlilik, bacak jimnastikleri ve sağlıklı ayakkabı giyilmesi bu önlemlerden başlıcalarıdır.

 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Varislere dikkat...
Bir bebek sahibi olabilmek için nelere katlanırsınız? Mide bulantıları,baş dönmeleri,uykusuzluk,yorgunluk ve pek çok sorun daha ..öyle bir süreçtir ki hamilelik,bir çok sağlık probleminin de ortaya çıkmasını kolaylaştırabiliyor.Bunlardan biri de varisler.Dayanılmaz ağrılara ve ciltte hiç de hoş olmayan görüntülere sebep olan varislerin,hamilelikte neden oluştuğu,engellemek için nelerin yapılabileceği ve tedavisi hakkında cilt Hastalıkları Uzmanı

Doktor Melisa Eczacıbaşı �dan sizler için bilgi aldık.
Aşağıda sıra ile bulabileceğiniz bilgiler
*Hamilelikte varis nasıl oluşuyor?
*Varisler kalıcı mı?Varis belirtileri
*Nasıl tedavi ediliyor?
*Varis oluşumunu önlemek
*Uygulanan tedavi yöntemleri

Varisler özellikle kadınların korkulu rüyasıdır.Çoğu zaman hamilelik döneminde ortaya çıkar ve hayatı tam anlamıyla kabusa çevirir...Damarlar ciltten öyle fırlar ki insan istediği giysiyi dahi rahatlıkla giyemez hale gelir.Hatta kimi zaman varislerin görüntüsünden dolayı aynalara bakamazsınız değil mi ?Kişi bacaklarında oluşan varisler yüzünden hem ruhsal hem de fiziksel problemler yaşamaya başlar.İşte tüm bu problemlere sebep varis,uzmanlara göre toplardamarların genişleyip,kıvrılarak cilt yüzeyinde belirgin hale gelmesiyle kendisini gösteriyor.Özellikle bacaklardaki toplardamar duvarlarının elastikiyetinin bozulması suretiyle kan ileriye doğru hareket ettirilemiyor.Böylece varisler meydana geliyor.Vücutta kullanıldıktan sonra toksit maddelerle kirlenen kanı kalbe taşıyan damarlar olan toplardamarların,taşıyıcı görevini yapamaması sonucu damarlar genişliyor.Artık bir kese görünümü alıyor ve ciltte daha belirgin hale gelerek varis adı verilen hastalık ortaya çıkıyor.

Hamilelikte varis nasıl oluşuyor ?

Hamilelik süreci varis oluşmasını kolaylaştırıyor.Çünkü gebelikte bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan hacmi belirgin bir biçimde artıyor.Bu yüzden damarlarda çok fazla miktarda kan bulunuyor ve bu da özellikle bacaklarda kanın birikmesini arttırıyor.Uzmanlara göre hamilelik döneminde görülen varisler,genellikle rahimdeki büyüyen bebeğin kasıktaki toplardamarlara yaptığı basınç sonucu oluşuyor.Çünkü bu basınç yüzünden toplardamarlar kanı kalbe doğru pompalamada güçlük çekiyor ve ciltte varislerin meydana gelmesine yol açıyor.Ayrıca varisin oluşmasında annedeki hızlı kilo artışı ve hamilelik hormonlarının damar duvarlarında genişlemeye yol açması da etkili oluyor.Gebelik sürecinde bacaklarda oluşan şişkinlik de dikkate alınması gerekiyor.Çünkü özellikle hamileliğin son aylarında bacaklardaki bu şişkinlik ve dolgunluk yüksek tansiyondan kaynaklanmıyorsa büyük bir olasılıkla varislerin oluşumuna işaret veriyor anlamına gelebiliyor.

Varisler tedavi edilmezse hayat boyu sürebiliyor.Ayrıca hamilelik döneminde oluşan varisler,damarlarda yaptığı tahribat yüzünden ciddi sağlık sorunlarına da zemin hazırlayabiliyor.Varisler yüzünden damarlarda tıkanıklıklar oluşabiliyor.Hatta gebelik süresince ve doğumdan 5-6 haftaya kadar hormonel dengesizliğe bağlı olarak damarlarda oluşan bu tıkanıklıklar yüzünden akciğere pıhtı bile kaçabiliyor.Bunun yanısıra varis bağırsağın son kısmı olan anüs ve rektumda oluştuğu zaman basur adı verilen bir hastalığı ortaya çıkarıyor.Bu yüzden varisin sadece ciltteki hoş olmayan görüntü olarak değil,önemli bir sağlık sorunu olarak düşünülmesi gerekiyor.
Varisler,hamilelik süresince daha çok her iki bacakta (Özellikle diz arkasında ve baldırlarda ),kasıklarda,anüste ve vajina etrafında görülüyor.Yapılan araştırmalara göre varis,anne adaylarının yaklaşık olarak yüzde 15'inde ortaya çıkıyor.

Varis hamilelerin yanı sıra en çok ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde görülüyor.Bu meslekler arasında tezgahtarlık,kuaförlük,ve hemşireler başı çekiyor.Çünkü ayakta duran insanlarda adale pompası çalışmadığı için varis oluşumu kolaylaşıyor.Adale pompası yürürken ileri geri hareket ettiğimizde kaslarımızın kasılıp arasından geçen damarları sıkarak yukarı doğru hareket ettiriyor.Ancak bunun çalışmaması durumunda kirli kan yerçekimine de bağlı olarak ayaklarda birikiyor.Böylece çok şiddetli kramp tarzında ağrılar başlayarak varisler meydana geliyor.
Varisler yalnızca kadınlarda oluşmuyor.Erkeklerin bir kısmında da bu tip problemler görülebiliyor.Ancak kadınlar,varis hastalığını erkeklere göre 4 kat daha çok yaşıyorlar.
Varisler kalıcı mı ?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan varisler,genellikle doğumdan bir kaç hafta sonra geçiyor.Ya da çoğunlukla hamilelik sonrası yavaş yavaş gerileme gösteriyor.Ancak bebek dünyaya geldikten 2 ay sonra bile geçmeyen varisler de var.İşte bu tip varisler kalıcı olabiliyor.Ama bunlar genellikle fazla kalın ve büyük nitelikte görülmüyor.Uzmanlara göre özellikle ailevi yatkınlığı olan kadınlarda hamilelik sonrasında bu hastalığın gerileme şansı düşük.Çünkü varislerde genetik faktörler oldukça etkili.Ailesinden birinin varis problemi olan bir kişinin bu hastalığa yakalanma olasılığı yüksek .Ayrıca daha önce varisi olan bir kadın,gebelikle birlikte varis problemini tekrar yaşayabiliyor.Hamilelik sayısı arttıkça varisin ortaya çıkma olasılığı ve kalıcı olma riski de artıyor.

Varisin Oluşumunu engellemek için önlemler
:
Varisler,ciltte mor,mavi,kalın ve sanki örümcek ağı biçimin de damarlarla kendini gösteriyor.Bu damarlara dokununca içlerinde kan olduğu rahatça anlaşılabiliyor.Varis ilerledikçe belirtilere çok şiddetli ağrılar,kramplar,bacaklarda yorgunluk,sıcaklık ve dolgunluk hissi de ekleniyor.Kimi zaman bu ağrılar o kadar şiddetli oluyor ki kişi adım atmakta bile güçlük çekiyor.Ancak dayanılmaz ağrılara ve hoş olmayan görüntülere sebep olan bu varisleri önlemek hiç de okadar zor değil.Sadece bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor.
Varis oluşumunu engellemek için özellikle bol bol yürüyüş yapılması gerekiyor.Çünkü yürüyüş kan dolaşımını hızlandırarak varis oluşumunu önlüyor.Ayrıca uzmanlar,varise yakalanmamak için uzun süre oturmayı zaman zaman kalkıp dolaşmayı ve otururken bacak bacak üstüne atmamayı tavsiye ediyorlar.Hatta otururken zaman zaman bacak hareketleri yapmak bile dolaşımı hızlandırarak varisi engellemede etkili oluyor.Bunun yanı sıra özellikle hamile kadınlarda uzun süre ayakta kalmak da varislere sebep olabiliyor.Bunun için uzun süre ayakta kalınmamalı ve dinlenirken bacakları vücut düzleminden yüksekte tutulması gerekiyor.Uzandığınızda bacaklarınızın altına yastık koyarak bunu sağlayabilirsiniz.

Varis belirtileri


  • Bacaklarda mor ve kırmızı renkte şiş damarların oluşması (bunlar kimi zaman bir örümcek ağını anımsatıyorlar)
  • Bacaklarda ağrı
  • Kramp
  • Şişkinlik
  • Sıcaklık hissi
Varis oluşumunda beslenmede büyük rol oynuyor.Bu yüzden bol bol su içilmesi ve fazla tuzlu yiyeceklerin tüketilmemesi gerekiyor.Çünkü fazla yağlı ve tuzlu yiyeceklerle beslenmek damarların yapısını ve kan dolaşımını bozarak varisin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.
Uzmanlar özellikle hamilelere,tüm bu önlemlerin yanı sıra topuklu ayakkabıları giymemelerini,kilotlu basınç çoraplarını kullanmalarını ve sırt üstü yatmak yerine sol tarafa doğru yatmalarını öneriyor.Ayrıca gebelik döneminde oluşan varisin önlenmesinde yüzme sporu büyükj bir yarar sağlıyor.

Nasıl tedavi ediliyor ?

Hamilelik esnasında oluşan varisler için basınçlı olan varis çorapları giyilmesi öneriliyor.Çünkü bu çoraplar varislerin iyileşmesi için etkili oluyor.Hatta bu çoraplar özellikle bacaklarda kanın göllenmesini önleyerek,varis oluşumunu bile engelleyebiliyor.Yalnız varis çoraplarının az basınçlı olanlarının tercih edilmesi gerekiyor.Çünkü çok basınçlı çoraplar bacakları zaten şiş olan anne adayını rahatsız edebiliyor.Hamilelik sırasında oluşan varisler bebek dünyaya geldikten sonra genellikle 2-3 ay içerisinde kendiliğinden iyileşme olasılığı bulunduğu için tedaviye genellikle doğum sonrası başlanıyor.Son zamanlarda gebelik döneminde oluşan varisler için hamileliğin ilk üç ayından sonra bazı bitkisel ilaçlar kullanılarak tedavi edilebiliyor.Bugün varisin tedavisi için ameliyatlar dışında pek çok yöntem uygulanıyor.Varisin tedavisinde ameliyat sadece çok kalın olan damarlar için uygulanıyor.Varis ameliyatlarında genel anestezi değil lokal anestezi tercih ediliyor.

Varis oluşumunu önlemek için
...

  • Bol bol su için
  • Yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin
  • Dinlenirken ayaklarınızı yüksekte tutmaya çalışın
  • Çok uzun bir süre hareketsiz bir şekilde oturmayın
  • Otururken kan dolaşımını hareketlendirmek için bacak hareketleri yapın
  • Bacak bacak üstüne atmayın
  • Ağır kaldırmayın
  • Uzun süreli araba kullanmayın
  • Yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmeyin
  • Sırt üstü yatmaktansa sol tarafa doğru yatmayı deneyin
  • Aşırı sıcak suyla banyo yapmayın
  • Yiyeceklerinizde fazla tuz kullanmayın
  • Çok dar giysiler giymeyin

Varis hastalığında uygulanan tedavi yöntemleri

Skleroterapi
Mor ve kırmızı renkte olan ince damarların tedavisinde genellikle �Skleroterapi Yöntemi�uygulanıyor.Ancak bu tedavi ince çaplı (1mm'ye kadar)olan varislerde başarılı oluyor.Yöntem sırasında hastanın varisli damarlarının içine bir ilaç enjekte ediliyor.Ancak iğnenin ucu o kadar ince ki hastada hiç bir şekilde acı ve ağrı hissi uyandırmıyor.Bu damara verilen Skleroterapi ilacı toplar damar tabakasında iyileşmesine yol açarak varislerin yok olmasını sağlıyor.İşlem bir kaç dakika sürüyor.Yöntem uygulandıktan sonra hasta normal yaşantısına rahatlıkla devam edebiliyor.Yalnız sorunlu bölgeyi ilaç verdikten sonra bacağa bir günlük elastik bandaj takılıyor.İlk tedavise % 50-70 oranında başarı sağlanıyor.fakat varis problemini çok ağır yaşayan hastalara bu işlemi ayda 2-3 kez tekrarlamak gerekebiliyor.

Lazer
Günümüzde pek çok hastalık için kullanılan lazer yöntemi,varisin tedavisinde de etkili oluyor.Lazer yöntemi özellikle 1mm'den daha az olan varisler için kullanılıyor.Bunlar zaten en ince varisler olarak değerlendiriliyor.Kırmızı renkli kılcal damar şeklinde kendilerini gösteriyorlar.Lazer yöntemi kırmızı renk tarafından tutulan ışıkları emiyor.Böylece kırmızı renkli damarların yok olmasını sağlıyor.Lazer uygulanırken hastaya hiçbir şekilde anestezi verilmiyor.Sadece işlem yapılacak bölgeyi uyuşturmak için küçük bir buz parçası ya da krem sürülüyor.Bu tip varisler lazer yöntemiyle genellikle 1-3 seansta tedavi edilebiliyor.Yöntem yaklaşık olarak 10 dakika sürüyor.Ancak bu süre varisin şiddetine göre uzayabiliyor.Lazer yöntemini uygulamak için genellikle kış mevsimi tercih ediliyor.

Doktor Melisa Eczacıbaşı
 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
BİTKİLERLE VARİS TEDAVİSİ

SUNA DUMANKAYA’DAN ÖNERİLER:

§Elma sirkesine batırdığınız bir bezle varisli bacağınızı sarın ve 20 dakika ayaklarınızı yukarı bir yere kaldırın, dinlendirin.

§
1 tatlı kaşığı eğrelti otu romatizmaya ve varise iyi gelir. 2 bardak sıcak suda bekletip 10 dakika demleyin. Taze nane yapraklarıyla tatlandırıp ılık olarak tüketin. Gün içinde taze içilmelidir.

§
200 gr soya yağı, 100 gr susam yağı, 6 tane soyulmuş, rendelenmiş at kestanesini cam bir kavanoza koyun. İki hafta güneş gören bir yerde bekletin, fermente olsun. Süzdükten sonra içine bir çorba kaşığı elma sirkesi veya limon suyu ekleyin. Yine bir cam şişede muhafaza edip her banyodan sonra varisli bölgeye hafif masaj yaparak sürün.

§
Varise temiz havada bol yürüyüş ve hareket iyi gelir.

§
Lahana yapraklarını haşlayıp soğutun ve varisli bölgeye sarın. 20 dakika bekletin. Bu, varisli bölgeyi rahatladır. Haftanın belirli günlerinde tekrarlayın.
 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
VARİSİ OLANLAR BUNLARA DİKKAT ETSİN

Ayakta durmak toplardamar içindeki basıncı çok yükseltir. Bu nedenle tedavide dinlenme önemli. Bacakta yarası olmayan hastalarda varis çorapları toplardamar basıncını azaltabilir. Ancak yarası olanlarda varis çorabı tek başına yeterli değil. Yara varsa hasta mümkün olduğunca sırtüstü yatıp bacaklarını kalptan yukarı kaldırması gerekiyor. Bunun için yatağa yatıp ayaklarının altına 2 yastık konulması çoğu zaman yeterli. Varise bağlı oluşan yaralarda enfeksiyon olasılığı da yüksek. Bu nedenle yaralardan değişik aralıklarla örnek alınmalı ve hastaya etkili antibiyotik verilmeli. Tedavinin ileri aşamalarında sık sık bu uygulamaya başvurularak yaraların steril olup olmadığı kontrol edilmeli.
 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
VARİS TEDAVİSİNDE CERRAHİ YÖNTEMLER

varis+tedavisi.jpg


Derin toplardamar içindeki kapakları tamir edebiliyoruz ya da toplardamarları sentetik materyallerle destekleyebiliyoruz. Kapak tamirleri lokal veya spinal anestezi altında yapılıyor. Doopler ultrason ile belirlenen derin toplardamar içerisindeki hasarlı kapaklar çok ince dikişlerle onarılıyor ve yetmezliğin derecesi düşürülüyor. Ayrıca içinde yetersiz kapak olan toplardamar dışarıdan sentetik materyallerle desteklenebiliyor ve yine yetmezliğin derecesi azaltılıyor. Bir de, birleştirici toplardamarların bağlanması yöntemi var. Yüzeysel ve derin toplardamarlar arasında bulunan birleştirici damarların içindeki damarlarda yetersizlik bulunabilir. Bu hastalarda genellikle ayak bileğinin iç tarafındaki kahverengi- siyah arasında bir renk değişikliği ve yara oluşumu görülür. Bu damarların klasik cerrahi yöntemle veya endoskopik olarak bağlanması altta yatan sorunu düzeltir ve yaranın kapanmasını sağlar. Burada renkli doppler ultrason ile önceden belirlenen ve kanı geriye kaçıran birleştirici toplardamarlar bağlanır. Hasta 1 gün hastanede kalır. 1 gün elastik bandaj uygulanır, hasta daha sonra devamlı varis çorabı kullanır.


 

rookiex

Yeni Üye
Aynı sıkıntıları bende çektim ama şimdi rahatım:) Doğal ve bitkisel yöntemlerle varis tedavisi için en sağlıklı kaynak Doğal ve Bitkisel Varis Tedavisi linkine tıklayarak bulabilirsiniz. Yüzde yüz doğal ve hiçbir yan etkisi yoktur. Üstelik uygulanması oldukça basittir. Kısa bir sürede fazla para harcamadan iyileştiğinizi göreceksiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir:)
 

Huseyni

Müdavim
İşinin ehli olursa hacamat sülük artı bitkisel tedavi ile bir de beslenme şekline düzenleme getirmekle inşaallah mümkündür. Tamamen geçmese de büyük oranda rahatlatır ve ilerlemeyi durdurur...
 

meleklaki

Yeni Üye
Merhaba hocam, şöyle bir şey gördüm doğrumudur aceba, bitkisel tedavi çözüm değilmi bu illete.

Bitkisel Varis Tedavisi Mümkün Mü?
Alternatif tıp adı altında her hastalığa bitkisel metotlarla çare sunan, aslında sadece insanların çaresizliğinden faydalanılan bir aldatmacadır, bitkisel tedavi her hastalık için fayda verecek bir yöntem değildir, maalesef iyileştirici değil geçici çözümlerdir sadece.
Kaynak: Bitkisel Varis Tedavisi Mümkün Mü? | Medical Art
 
Üst