Cevap: Vecize Analizi - 8 "Halbuki namazda ruhun, kalbin, aklın büyük bir..
24 saatinin 1 saatini namaza harcayan insan, kalan 23 saatinide ibadet hükmüne çevirip çok büyük bir kar elde etme imkanına sahiptir bi iznillah.
Namaz kılan insan şu kısacık dünya hayatında ebedi saadeti elde edebilmek için en büyük yatırımı yapmış olur.
%99 ihtimalle kurtuluş vesilesi olan namaza yönelen insanın aklı, az bir işle, karlı bir ticaret yapmış olmaktan dolayı huzur bulur.
Kainatı hikmetle yaratan sonsuz kudret sahibi Allah cc'ya yani Mabud'una ibadet ettiği için kalbi mutmain olur.
Aracısız, sıkıntısız, külfetsiz Halık'ının huzuruna çıkan ve bunun ehemmiyetinin farkında olan insanın kalbi huzurla dolar.
Ruhuda sabit kalmaz ve derecesine göre yükselir.
Nitekim Üstad'ın 4. Sözde, bu hakikate şahitlik ettiğini söylediği iki ayetten biri buna işaret eder:
“Melekler ve Rûh, Onun Arş’ına; miktarı elli bin sene olan bir günde yükselirler.” Meâric Sûresi, 70:4.
Evet namaz kılan herkes derecesine göre manen lezzet alır, huzur bulur diye düşünüyorum (Riya müstesna)
Fakat alınan manevi haz, takvaya göre değişir
Namazı Rabbimize cc ulaşmak için çok büyük bir vesile kaynağı olarak görür, namazda erişebileceğimiz makamları düşünür, erkanı üzere kılarsak farklı lezzet alırız
Üzerimizde bir külfet olarak görür, bir an önce kılalımda kurtulalım nazarıyla kılarsak farklı lezzet alırız
Otomatiğe bağlarda, ne yaptığımızı bile unutur derecede ezbere kılarsak farklı lezzet alırız, belkide hiç lezzet alamayız
Efendimiz asm :"En büyük hırsız namazından çalandır" buyurmuştur
Allah cc razı olsun, MÜSTAHDEM kardeş çok güzel bir yerden bahsetmiş, o bölümüde paylaşmadan geçmeyeyim inşaAllah..
...Sakın deme, “Benim namazım nerede, şu hakikat-i namaz nerede?”
Zira, bir hurma çekirdeği, bir hurma ağacı gibi, kendi ağacını tavsif eder.
Fark yalnız icmal ve tafsil ile olduğu gibi;
senin ve benim gibi bir âmînin—velev hissetmezse—namazı,
büyük bir velînin namazı gibi şu nurdan bir hissesi var,
şu hakikatten bir sırrı vardır—velev şuurun taallûk etmezse.
Fakat derecâta göre inkişaf ve tenevvürü ayrı ayrıdır.
Nasıl bir hurma çekirdeğinden tâ mükemmel bir hurma ağacına kadar, ne kadar merâtip bulunur.
Öyle de, namazın derecatında da daha fazla meratip bulunabilir.
Fakat bütün o merâtipte, o hakikat-i nuraniyenin esası bulunur.
21. Söz'den