Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Mizah ve Eğlence
Serbest Kürsü
Yaratılanı Sevelim, Yaratandan Ötürü
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="uður1" data-source="post: 265352" data-attributes="member: 1016557"><p><strong>17.Sözdeki İbrahimî ses etrafında Apokrifa</strong></p><p></p><p>17.Sözdeki İbrahimî ses etrafında Apokrifa</p><p> 12 Ekim 2011 Çarşamba 07:15</p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">"Fil leheb ve la yahtarik [Ateşler içinde fakat yanmıyor.]"</span></strong><span style="font-family: 'verdana'"> (Sadik-ur Rafi)</span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Sezarya piskoposu Gelasus'un emriyle Apokrifa (halktan gizlenen) ilan edilen Barnabas incili yüzyıllardır, tozlu ve saklı raflarda hazinane bekleyişini sürdürüyor. Birgün <strong>*vera eytennase yedhulüne fi dinillahi efvacen* </strong>sırrına vesile olacağına inandığımız bu kutlu eser üzerinde çok sayıda araştırma yapılmayı bekliyor. </span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Bu incilin ayrıntılı hikayesine hiç girmeden sadece bu incilin günümüze kadar gelmesinde çok önemli katkının bir hırsızlık hikayesine bizi götürdüğünü öğrenmemizde fayda var. Papa Sextus'un (1589 -1590) elindedir orjinal eser. O sıralar, Barnabas incilinden çokça bahseden ve kendi yazılarında ondan alıntılar yapan İraneus'un yazdıkları, birisini çok heyecanlandırır; Rahip Fra Marino. Marino, Papa Sextus'un misafiri olduğu bir gece bir fırsatını bularak bu eseri kaçırır. Günümüze kadar gelmesindeki en önemli süreç belki de budur.</span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Barnabas, İsa aleyhisselam'ın 3 sene boyunca yanından hiç ayrılmadan notlar alan havarisidir. İlk toplama incillerin Ms.70 yıllarında olduğuna baktığımızda, İsa Aleyhisselam'ın yaşadığı anlarda tutulan bu notlar (Barnabas incili) çok daha önem arzetmektedir.</span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Hayatımda en takıntılı olduğum insanlardan biri Pavlos'tur. Onu Nasraniyete sokulmuş bir hançer gibi görürüm. Yahudi olması ve sonra Hristiyanlığa birden geçişi hep düşündürmüştür beni. Tüm Apokrifa incillerin toplatılmasına sebep olan tarihin en büyük lobicilerindendir o.</span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Bediüzzaman hazretlerinin Urfa'da defnedilişi ve şimdi de makamının orası olması, İbrahimi mesaj ve İbrahimi dinler açısından çok ciddi mesaj içermektedir. Ehl-i Kitabın arasındaki kördüğümü açacak sır Risale-i Nur'lardır. Her namazda okuduğumuz Salli-Barik salavatlarında her daim İbrahim aleyhisselam ve âli'nin anılması, O'nun ve mesajının önemini anlatır bize. Nedir O'nun en önemli mesajı?<strong> "La uhibbu'l afilin: Ben batıp gidenleri sevmem" </strong>dir.</span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Tevhid aşığı Hz.İbrahim aleyhisselam ile babasının hikayesini Barnabas incili 26.bölümden -Risale destekli- okuyalım: </span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">İbrahim cevap verdi: “Kaç tane Allah vardır, baba?”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Yaşlı adam cevapladı: “Sonsuz sayıda, oğlum.”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Sonra İbrahim dedi: “Ey baba, eğer ben bir tanrının dediklerini yapar ve diğeri de, kendisinin dediklerini yapmadığım için benim kötülüğümü isterse, o zaman ben ne yapacağım? Her ne durumda olursa olsun, aralarında anlaşmazlık çıkacak ve tanrılar birbirleriyle savaşacaklardır. Ya, benim kötülüğümü isteyen tanrı, benim kendi tanrımı öldürüverirse, ben o zaman ne yapacağım? Belli ki, beni de öldürecektir o.”</span></p><p> </p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">*</span></strong><span style="font-family: 'verdana'">İbrahimî ses: <em>"yalnız biri iste; başkaları istenmeye değmiyor. Biri çağır; başkaları imdada gelmiyor. Biri talep et; başkaları lâyık değiller. Biri gör; başkalar her vakit görünmüyorlar, zevâl perdesinde saklanıyorlar. Biri bil; mârifetine yardım etmeyen başka bilmekler faydasızdır. Biri söyle; Ona âit olmayan sözler, mâlâyânî sayılabilir."</em></span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Yaşlı adam gülerek cevap verdi: “Ey oğul, korkma, çünkü hiç bir tanrı, bir diğer tanrı üzerine savaş açmaz; mabette büyük tanrı Baal'ın yanısıra bin tanrı daha var; ve<strong> yetmiş şu yaşıma geldim, bir tanrının diğerine vurduğunu görmüş değilim. </strong>Hem, herkes aynı tanrıya ibadet etmez ki, biri birine, diğeri diğerine ibadet eder.”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">İbrahim cevap verdi: “O zaman, aralarında barış var herhalde?”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Babası dedi: “Evet var.”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Ardından İbrahim dedi: “Ey baba, tanrılar neye benzerler?”</span></p><p> </p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">*</span></strong><span style="font-family: 'verdana'">İbrahimî ses: <em>"Güzel değil batmakla gâib olan bir mahbub. Çünkü, zevâle mahkûm, hakiki güzel olamaz; aşk-ı ebedî için yaratılan ve âyine-i Samed olan kalb ile sevilmez ve sevilmemeli."</em></span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Yaşlı adam cevap verdi: “(...) her gün bir tanrı yapıyor ve ekmek almak için başkalarına satıyorum; sen ise, halâ tanrıların neye benzediğini bilmiyorsun!” O sırada bir put yapmaktaydı. "Bu" dedi, “palmiye odunundan, şu zeytin ağacından, şu küçük olan ise fildişinden; bak, ne kadar da güzel! Canlıymış gibi görünmüyor mu? Mutlaka (görünüyor), sadece nefesi eksik!”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">İbrahim cevap verdi: “Yani, tanrıların nefesi yok mu, baba? Öyle ise, nasıl nefes veriyorlar? Ve kendileri cansızken, nasıl can veriyorlar? Belli (ki) baba, bunlar tanrı değil.” </span></p><p> </p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">*</span></strong><span style="font-family: 'verdana'">İbrahimî ses:<em>Bir matlûb ki, gurûbda gaybûbet etmeye mahkûmdur; kalbin alâkasına, fikrin merakına değmiyor, âmâle mercî olamıyor, arkasında gam ve kederle teessüf etmeye lâyık değildir. Nerede kaldı ki, kalb, ona perestiş etsin ve ona bağlansın kalsın<strong>.</strong></em></span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Yaşlı adam bu sözlere kızarak, (şöyle) dedi: “Eğer anlayacak yaşta olsaydın, kafanı bu baltayla kırardım. Ama, rahat ol, çünkü anlayacağın yok!”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">İbrahim cevap verdi: “Baba, eğer tanrılar insanlara yardım ediyorsa, o zaman, nasıl olur da insan tanrı yapabilir? Ve, eğer tanrılar odundansa, o zaman, odun yakmak büyük bir günahtır. Fakat, söyle bana baba, sen nasıl bu kadar çok tanrı yapmış bulunuyorsun da, (karşılığında) dünyanın en güçlü insanı olasın diye, pek çok çocuk meydana getirmen için neden tanrılar sana yardım etmedi?”</span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Oğlunun konuştuklarını dinlerken, babanın sabrı taşma noktasına gelmişti. </span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Oğul (yine) devam etti:</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">“Baba, dünyada hiç insanın bulunmadığı zaman oldu mu?”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">“Evet” diye cevap verdi yaşlı adam, “Neden soruyorsun?”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">“Çünkü” dedi İbrahim, “îlk tanrıyı kimin yaptığını öğrenmek istiyorum da.”</span></p><p> </p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">*</span></strong><span style="font-family: 'verdana'">İbrahimî ses:<em> "Vücud-u hakiki isteyen vicdan, İbrahimvârî, Lâ ühıbbü'l-âfilîn enîniyle mahbubât-ı mecâziyeden ve mevcudât-ı zâileden kat-ı alâka edip, Mevcud-u Hakîkîye ve Mahbub-u Sermedîye bağlanıyor."</em></span></p><p> </p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">“Şimdi evimden defol!” </span></strong><span style="font-family: 'verdana'">dedi yaşlı adam, “Beni bırak da, şu tanrıyı çabucak yapayım; ve bana bir şey söyleme; çünkü, acıkınca ekmek istiyorsun, lâf değil.”</span></p><p> </p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">*</span></strong><span style="font-family: 'verdana'">İbrahimî ses: <em>"Elcevap: Ben iktisat ve bereketle yaşıyorum. Rezzâkımdan başka kimsenin minnetini almıyorum ve almamaya da karar vermişim. (..) Ben ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam."</em></span></p><p> </p><p> <span style="font-family: 'verdana'">İbrahim dedi: “Gerçekten güzel bir tanrı, (aynı zamanda) onu istediğin gibi kesiyorsun da, (ve) kendisini korumuyor!”</span></p><p> <span style="font-family: 'verdana'">Sonunda yaşlı adam kızarak dedi: “Bütün dünya onun bir tanrı olduğunu söylüyor, sen (...) ise, değil diyorsun. Tanrılarıma yemin ederim ki, bir adam olmuş olsaydın, seni öldürebilirdim!” Böyle deyip, <strong>yumruk ve tekmelerle İbrahim'e girişti ve onu evden kovaladı</strong>.”</span></p><p> </p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">*</span></strong><span style="font-family: 'verdana'">İbrahimî ses: <em>Bir Câni Gibi Muamele Gördüm; Bir Serseri Gibi Memleket Memleket Sürgüne Yollandım. Ey nefsim! Mâdem hakikat böyledir ve mâdem millet-i İbrâhimiyedensin (a.s.), İbrâhimvâri, La uhibbu'l afilin - de. Ve Mahbub-u Bâkîye yüzünü çevir. </em></span></p><p> </p><p> <strong><span style="font-family: 'verdana'">"Ey millet-i İbrahim! İbrahimvari olunuz!!!"</span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="uður1, post: 265352, member: 1016557"] [b]17.Sözdeki İbrahimî ses etrafında Apokrifa[/b] 17.Sözdeki İbrahimî ses etrafında Apokrifa 12 Ekim 2011 Çarşamba 07:15 [B][FONT=verdana]"Fil leheb ve la yahtarik [Ateşler içinde fakat yanmıyor.]"[/FONT][/B][FONT=verdana] (Sadik-ur Rafi)[/FONT] [B][FONT=verdana] [/FONT][/B] [FONT=verdana]Sezarya piskoposu Gelasus'un emriyle Apokrifa (halktan gizlenen) ilan edilen Barnabas incili yüzyıllardır, tozlu ve saklı raflarda hazinane bekleyişini sürdürüyor. Birgün [B]*vera eytennase yedhulüne fi dinillahi efvacen* [/B]sırrına vesile olacağına inandığımız bu kutlu eser üzerinde çok sayıda araştırma yapılmayı bekliyor. [/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]Bu incilin ayrıntılı hikayesine hiç girmeden sadece bu incilin günümüze kadar gelmesinde çok önemli katkının bir hırsızlık hikayesine bizi götürdüğünü öğrenmemizde fayda var. Papa Sextus'un (1589 -1590) elindedir orjinal eser. O sıralar, Barnabas incilinden çokça bahseden ve kendi yazılarında ondan alıntılar yapan İraneus'un yazdıkları, birisini çok heyecanlandırır; Rahip Fra Marino. Marino, Papa Sextus'un misafiri olduğu bir gece bir fırsatını bularak bu eseri kaçırır. Günümüze kadar gelmesindeki en önemli süreç belki de budur.[/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]Barnabas, İsa aleyhisselam'ın 3 sene boyunca yanından hiç ayrılmadan notlar alan havarisidir. İlk toplama incillerin Ms.70 yıllarında olduğuna baktığımızda, İsa Aleyhisselam'ın yaşadığı anlarda tutulan bu notlar (Barnabas incili) çok daha önem arzetmektedir.[/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]Hayatımda en takıntılı olduğum insanlardan biri Pavlos'tur. Onu Nasraniyete sokulmuş bir hançer gibi görürüm. Yahudi olması ve sonra Hristiyanlığa birden geçişi hep düşündürmüştür beni. Tüm Apokrifa incillerin toplatılmasına sebep olan tarihin en büyük lobicilerindendir o.[/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]Bediüzzaman hazretlerinin Urfa'da defnedilişi ve şimdi de makamının orası olması, İbrahimi mesaj ve İbrahimi dinler açısından çok ciddi mesaj içermektedir. Ehl-i Kitabın arasındaki kördüğümü açacak sır Risale-i Nur'lardır. Her namazda okuduğumuz Salli-Barik salavatlarında her daim İbrahim aleyhisselam ve âli'nin anılması, O'nun ve mesajının önemini anlatır bize. Nedir O'nun en önemli mesajı?[B] "La uhibbu'l afilin: Ben batıp gidenleri sevmem" [/B]dir.[/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]Tevhid aşığı Hz.İbrahim aleyhisselam ile babasının hikayesini Barnabas incili 26.bölümden -Risale destekli- okuyalım: [/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]İbrahim cevap verdi: “Kaç tane Allah vardır, baba?”[/FONT] [FONT=verdana]Yaşlı adam cevapladı: “Sonsuz sayıda, oğlum.”[/FONT] [FONT=verdana]Sonra İbrahim dedi: “Ey baba, eğer ben bir tanrının dediklerini yapar ve diğeri de, kendisinin dediklerini yapmadığım için benim kötülüğümü isterse, o zaman ben ne yapacağım? Her ne durumda olursa olsun, aralarında anlaşmazlık çıkacak ve tanrılar birbirleriyle savaşacaklardır. Ya, benim kötülüğümü isteyen tanrı, benim kendi tanrımı öldürüverirse, ben o zaman ne yapacağım? Belli ki, beni de öldürecektir o.”[/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [B][FONT=verdana]*[/FONT][/B][FONT=verdana]İbrahimî ses: [I]"yalnız biri iste; başkaları istenmeye değmiyor. Biri çağır; başkaları imdada gelmiyor. Biri talep et; başkaları lâyık değiller. Biri gör; başkalar her vakit görünmüyorlar, zevâl perdesinde saklanıyorlar. Biri bil; mârifetine yardım etmeyen başka bilmekler faydasızdır. Biri söyle; Ona âit olmayan sözler, mâlâyânî sayılabilir."[/I][/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]Yaşlı adam gülerek cevap verdi: “Ey oğul, korkma, çünkü hiç bir tanrı, bir diğer tanrı üzerine savaş açmaz; mabette büyük tanrı Baal'ın yanısıra bin tanrı daha var; ve[B] yetmiş şu yaşıma geldim, bir tanrının diğerine vurduğunu görmüş değilim. [/B]Hem, herkes aynı tanrıya ibadet etmez ki, biri birine, diğeri diğerine ibadet eder.”[/FONT] [FONT=verdana]İbrahim cevap verdi: “O zaman, aralarında barış var herhalde?”[/FONT] [FONT=verdana]Babası dedi: “Evet var.”[/FONT] [FONT=verdana]Ardından İbrahim dedi: “Ey baba, tanrılar neye benzerler?”[/FONT] [B][FONT=verdana] [/FONT][/B] [B][FONT=verdana]*[/FONT][/B][FONT=verdana]İbrahimî ses: [I]"Güzel değil batmakla gâib olan bir mahbub. Çünkü, zevâle mahkûm, hakiki güzel olamaz; aşk-ı ebedî için yaratılan ve âyine-i Samed olan kalb ile sevilmez ve sevilmemeli."[/I][/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]Yaşlı adam cevap verdi: “(...) her gün bir tanrı yapıyor ve ekmek almak için başkalarına satıyorum; sen ise, halâ tanrıların neye benzediğini bilmiyorsun!” O sırada bir put yapmaktaydı. "Bu" dedi, “palmiye odunundan, şu zeytin ağacından, şu küçük olan ise fildişinden; bak, ne kadar da güzel! Canlıymış gibi görünmüyor mu? Mutlaka (görünüyor), sadece nefesi eksik!”[/FONT] [FONT=verdana]İbrahim cevap verdi: “Yani, tanrıların nefesi yok mu, baba? Öyle ise, nasıl nefes veriyorlar? Ve kendileri cansızken, nasıl can veriyorlar? Belli (ki) baba, bunlar tanrı değil.” [/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [B][FONT=verdana]*[/FONT][/B][FONT=verdana]İbrahimî ses:[I]Bir matlûb ki, gurûbda gaybûbet etmeye mahkûmdur; kalbin alâkasına, fikrin merakına değmiyor, âmâle mercî olamıyor, arkasında gam ve kederle teessüf etmeye lâyık değildir. Nerede kaldı ki, kalb, ona perestiş etsin ve ona bağlansın kalsın[B].[/B][/I][/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]Yaşlı adam bu sözlere kızarak, (şöyle) dedi: “Eğer anlayacak yaşta olsaydın, kafanı bu baltayla kırardım. Ama, rahat ol, çünkü anlayacağın yok!”[/FONT] [FONT=verdana]İbrahim cevap verdi: “Baba, eğer tanrılar insanlara yardım ediyorsa, o zaman, nasıl olur da insan tanrı yapabilir? Ve, eğer tanrılar odundansa, o zaman, odun yakmak büyük bir günahtır. Fakat, söyle bana baba, sen nasıl bu kadar çok tanrı yapmış bulunuyorsun da, (karşılığında) dünyanın en güçlü insanı olasın diye, pek çok çocuk meydana getirmen için neden tanrılar sana yardım etmedi?”[/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]Oğlunun konuştuklarını dinlerken, babanın sabrı taşma noktasına gelmişti. [/FONT] [FONT=verdana]Oğul (yine) devam etti:[/FONT] [FONT=verdana]“Baba, dünyada hiç insanın bulunmadığı zaman oldu mu?”[/FONT] [FONT=verdana]“Evet” diye cevap verdi yaşlı adam, “Neden soruyorsun?”[/FONT] [FONT=verdana]“Çünkü” dedi İbrahim, “îlk tanrıyı kimin yaptığını öğrenmek istiyorum da.”[/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [B][FONT=verdana]*[/FONT][/B][FONT=verdana]İbrahimî ses:[I] "Vücud-u hakiki isteyen vicdan, İbrahimvârî, Lâ ühıbbü'l-âfilîn enîniyle mahbubât-ı mecâziyeden ve mevcudât-ı zâileden kat-ı alâka edip, Mevcud-u Hakîkîye ve Mahbub-u Sermedîye bağlanıyor."[/I][/FONT] [B][FONT=verdana] [/FONT][/B] [B][FONT=verdana]“Şimdi evimden defol!” [/FONT][/B][FONT=verdana]dedi yaşlı adam, “Beni bırak da, şu tanrıyı çabucak yapayım; ve bana bir şey söyleme; çünkü, acıkınca ekmek istiyorsun, lâf değil.”[/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [B][FONT=verdana]*[/FONT][/B][FONT=verdana]İbrahimî ses: [I]"Elcevap: Ben iktisat ve bereketle yaşıyorum. Rezzâkımdan başka kimsenin minnetini almıyorum ve almamaya da karar vermişim. (..) Ben ekmeksiz yaşarım, hürriyetsiz yaşayamam."[/I][/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [FONT=verdana]İbrahim dedi: “Gerçekten güzel bir tanrı, (aynı zamanda) onu istediğin gibi kesiyorsun da, (ve) kendisini korumuyor!”[/FONT] [FONT=verdana]Sonunda yaşlı adam kızarak dedi: “Bütün dünya onun bir tanrı olduğunu söylüyor, sen (...) ise, değil diyorsun. Tanrılarıma yemin ederim ki, bir adam olmuş olsaydın, seni öldürebilirdim!” Böyle deyip, [B]yumruk ve tekmelerle İbrahim'e girişti ve onu evden kovaladı[/B].”[/FONT] [FONT=verdana] [/FONT] [B][FONT=verdana]*[/FONT][/B][FONT=verdana]İbrahimî ses: [I]Bir Câni Gibi Muamele Gördüm; Bir Serseri Gibi Memleket Memleket Sürgüne Yollandım. Ey nefsim! Mâdem hakikat böyledir ve mâdem millet-i İbrâhimiyedensin (a.s.), İbrâhimvâri, La uhibbu'l afilin - de. Ve Mahbub-u Bâkîye yüzünü çevir. [/I][/FONT] [B][FONT=verdana] [/FONT][/B] [B][FONT=verdana]"Ey millet-i İbrahim! İbrahimvari olunuz!!!"[/FONT][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Mizah ve Eğlence
Serbest Kürsü
Yaratılanı Sevelim, Yaratandan Ötürü
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…