Konuya cevap cer

Cevap: Yirmi Altıncı Lem'a - Sayfa 390


etsin, muhaceret ile vefat etmişler, gurbette perişan olmuşlardı. Hem Ermeni mahallesinden başka, Van’ın bütün Müslümanlarının haneleri tahrip edilmiş gördüm. Benim kalbim en derinden sızladı. O kadar rikkatime dokundu ki, binler gözüm olsaydı beraber ağlayacaktı. Ben gurbetten vatanıma döndüm, gurbetten kurtuldum zannediyordum. Vâ esefâ, gurbetin en dehşetlisini vatanımda gördüm. On İkinci Ricada bahsi geçen Abdurrahman gibi ruhumla pek alâkadar yüzer talebelerimi, dostlarımı kabirde ve o ahbapların yerlerini harabezar gördüm.


Eskiden beri hatırımda olan bir zâtın bir fıkrası vardı; tam mânâsını göremiyordum. O hazîn levha karşısında tam mânâsını gördüm. Fıkra budur:



لَوْلاَ مُفَارَقَةُ اْلاَحْبَابِ مَا وَجَدَتْ لَهَا الْمُنَايَا ِالٰۤى اَرْوَاحِنَا سُبُلاً




Yani, “Eğer dostlardan mufarakat olmasaydı, ölüm ruhlarımıza yol bulamazdı ki, gelsin, alsın.” Demek, en ziyade insanı öldüren, ahbaptan mufarakattir. Evet, hiçbir şey beni o vaziyet kadar yandırmamış, ağlatmamış. Eğer Kur’ân’dan, imandan medet gelmeseydi, o gam, o keder, o hüzün, ruhumu uçuracak gibi tesirat yapacaktı.


Eskiden beri şairler şiirlerinde, ahbaplarıyla görüştükleri menzillerin mürur-u zamanla harabegâhlarına ağlamışlar. Bunun en firkatli levhasını da ben gözümle gördüm. İki yüz sene sonra, gayet sevdiği dostların mahall-i ikametine uğrayan bir adamın hüznüyle, hem ruhum, hem kalbim, gözüme yardım edip ağladılar. O vakit, gözümün önünde harabezâra dönmüş yerlerin, gayet mamur ve şenlikli ve neş’eli ve sürurlu bir surette bulunduğu zaman, yirmi seneye yakın, en tatlı bir hayatta, tedris ile, kıymettar talebelerimle geçirdiğim hayatımın o şirin safahâtı, birer birer, sinema levhaları gibi canlanıp görünerek, sonra vefat edip gider tarzında hayali gözümün önünde epey zaman devam etti.


O vakit, ehl-i dünyanın haline çok taaccüp ettim: Nasıl kendilerini aldatıyorlar? Çünkü o vaziyet dünyanın tam fâni olduğunu ve insanlar da içinde misafir bulunduğunu bilbedâhe gösterdi. Ehl-i hakikatin mütemadiyen “Dünya gaddardır, mekkârdır, fenadır; aldanmayınız” demeleri ne kadar doğru olduğunu gözümle gördüm. Hem insan nasıl cismiyle, hanesiyle alâkadardır; öyle de, kasabasıyla, memleketiyle, belki dünyasıyla alâkadar olduğunu kendim de gördüm.






 

Abdurrahman: (bk. bilgiler)
Ermeni: (bk. bilgiler)
Van: (bk. bilgiler)
ahbap: dostlar, sevgililer
alâkadar: alakalı, ilgili
bahsi geçen: anılan
bilbedâhe: açık bir şekilde
ehl-i dünya: dünyaya dalıp, âhireti düşünmeyenler
ehl-i hakikat: varlıkların ve olayların ardındaki gerçeğe ulaşan kişiler
firkat: ayrılık
fâni: geçici, ölümlü
fıkra: kısa yazı, özlü söz
gaddar: acımasız
gam: sıkıntı, üzüntü
gurbet: gariplik, yabancı memlekette olma
hane: ev
harabegâh: yıkılmış yer
harabezar: yıkılmış, harabe olmuş
hazîn levha: hüzünlü, acıklı tablo
kıymettar: kıymetli, değerli
mahall-i ikamet: oturulan yer
mamur: imar edilmiş, şenlendirilmiş
medet: yardım
mekkâr: düzenbaz, hileci
menzil: yer, ev
mufarakat: ayrılık
muhaceret: göç etme
mânâ: anlam
mürur-u zaman: zamanın geçmesi
mütemadiyen: sürekli olarak
rica: ümit
rikkat: acıma, yufka yüreklilik
safahât: safhalar, dönemler
suret: biçim, görünüş
sürur: mutluluk, sevinç
taaccüp etmek: hayret etmek
tahrip edilmiş: yıkılmış
talebe: öğrenci
tedris: ders verme
tesirat: tesirler, etkiler
vaziyet: durum, hâl
vâ esefâ: “Yazıklar olsun”
ziyade: çok, fazla


<TBODY>
</TBODY>





Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Üst