Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Külliyatı
Lem'alar
Yirmi Altıncı Lem'a
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Ukbaa" data-source="post: 265939" data-attributes="member: 15165"><p><strong>Cevap: Yirmi Altıncı Lem'a - Sayfa 391</strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'">Çünkü, ben vücudum itibarıyla ihtiyarlık rikkatinden iki gözümle ağlarken, medresemin yalnız ihtiyarlığı değil, belki vefatından dolayı on gözle ağlamak istiyordum. Ve o şirin vatanımın yarı ölmesiyle, yüz gözle ağlamaya ihtiyacım vardı.</span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'">Rivayet-i hadiste vardır ki, her sabah bir melâike çağırıyor:</span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong><u>1</u></strong> <span style="font-size: 22px"><span style="font-family: 'trebuchet ms'">لِدُوا لِلْمَوْتِ وَابْنُوا لِلْخَرَابِ </span></span>Yani, “Ölmek için tevellüd edip dünyaya gelirsiniz; harap olmak için binalar yapıyorsunuz” diyor. İşte bu hakikati kulağımla değil, gözümle işitiyordum.</span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'">Evet, o vaziyetim o vakit beni nasıl ağlattırmış; on senedir hayalim o vaziyete uğradıkça yine ağlıyor. Evet, binler sene yaşamış o ihtiyar kalenin başındaki menzillerin harap olması ve onun altındaki şehrin sekiz sene zarfında sekiz yüz sene kadar ihtiyarlanması ve kale altındaki gayet hayattar ve mecma-i ahbap olan medresemin vefatı, umum Osmanlı Devletinde bütün medreselerin vefatını gösteren cenazesinin mânevî azametine işareten, koca Van Kalesinin yekpare taşı ona bir mezar taşı olmuş. Adeta o medresedeki, sekiz sene evvel benimle beraber bulunan merhum talebelerim, kabirlerinde benimle beraber ağlıyorlar. Belki o kasabanın harabe duvarları, dağılmış taşları benimle beraber ağlıyorlar. Ve onları ağlıyor gibi gördüm.</span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'">Ben o vakit anladım ki, vatanımdaki bu gurbete dayanamayacağım. Ya ben de kabre, onların yanına gitmeliyim; veyahut dağda bir mağaraya çekilip ecelimi orada beklemeliyim diye düşündüm. Dedim, “Madem dünyada böyle tahammül edilmez, sabır-şiken, mukavemetsûz, yandırıcı firkatler var; elbette mevt, hayata râcihtir. Hayatın bu ağır vaziyeti çekilir dertlerden değildir.”</span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'">O vakit cihât-ı sitte denilen altı cihete nazar gezdirdim, karanlıklı gördüm. O şiddet-i teessürden gelen gaflet, bana dünyayı korkunç, boş, hâlî, başıma yıkılacak bir tarzda gösterdi. Ruhum ise, düşman vaziyetini alan hadsiz belâlara karşı bir nokta-i istinad ararken; ve ruhta ebede kadar uzanan hadsiz arzuları tatmin edecek bir nokta-i istimdad taharrî ederken; ve o hadsiz firak ve iftiraktan ve</span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'">[NOT]Dipnot-1 <span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"> el-Aclûnî, <em>Keşfü’l-Hafâ, </em>2041; el-Münâvî, <em>Feyzü’l-Kadir,</em> 5:483, no: 8053; el-Heysemî, <em>Mecmeu’z-Zevâid,</em> 1:94.</span></span></span></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><span style="font-family: 'Arial'"></span>[/NOT]</span></span></span><span style="font-family: 'tahoma'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span></span></p><p><span style="font-family: 'tahoma'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"></span></span></span> <table style='width: 100%'><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong><br /> <br /> <br /> <br /> <br /> Osmanlı Devletli</strong>: (bk. bilgiler)</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong><br /> <br /> <br /> <br /> <br /> Van Kalesi</strong>: (bk. bilgiler)</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>azamet</strong>: büyüklük</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>belâ</strong>: büyük sıkıntı</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>cihet</strong>: taraf, yön</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>cihât-ı sitte</strong>: altı cihet, yön</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>ebed</strong>: sonsuzluk</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>ecel</strong>: ölüm vakti</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>firak</strong>: ayrılık</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>firkat</strong>: ayrılık</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>gaflet</strong>: bazı gerçeklerin önüne perde çekilmesi</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>gurbet</strong>: gariplik, vatanından uzak kalma</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>hadsiz</strong>: sınırsız, sayısız</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>hakikat</strong>: asıl, esas, gerçek mahiyet</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>harap olmak</strong>: yıkılmak</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>hayattar</strong>: canlı</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>hâlî</strong>: ıssız</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>iftirak</strong>: ayrılmak</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>itibarıyla</strong>: açısından</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>mecma-i ahbap</strong>: dostların toplandığı yer</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>medrese</strong>: din eğitimi veren yüksek okul</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>melâike</strong>: melekler</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>menzil</strong>: yer, mekân</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>merhum</strong>: rahmete kavuşmuş, vefat etmiş</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>mevt</strong>: ölüm</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>mukavemetsûz</strong>: mukavemeti yok eden, dayanılmaz hâle getiren</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>nazar</strong>: bakış</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>nokta-i istimdad</strong>: yardım alınan nokta</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>nokta-i istinad</strong>: dayanak noktası</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>rikkat</strong>: acıma, yufka yüreklilik</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>rivayet-i hadis</strong>: Hz. Peygamberden (a.s.m.) aktarılan söz, fiil ve haller</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>râcih</strong>: üstün gelen</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>sabır-şiken</strong>: sabrı bozan</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>tahammül edilmez</strong>: dayanılmaz</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>taharrî etmek</strong>: araştırmak, incelemek</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>talebe</strong>: öğrenci</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>tevellüd etmek</strong>: doğmak</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>umum</strong>: bütün, genel</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>vaziyet</strong>: durum, hâl</span></span></span></td><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>yekpare</strong>: tek parça</span></span></span></td></tr><tr><td><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>şiddet-i teessür</strong>: üzüntü ve ıztırabın şiddeti </span></span></span></td><td></td></tr></table><p><br /> <TBODY> <br /> </TBODY></p><p></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ukbaa, post: 265939, member: 15165"] [b]Cevap: Yirmi Altıncı Lem'a - Sayfa 391[/b] [FONT=Trebuchet MS][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma]Çünkü, ben vücudum itibarıyla ihtiyarlık rikkatinden iki gözümle ağlarken, medresemin yalnız ihtiyarlığı değil, belki vefatından dolayı on gözle ağlamak istiyordum. Ve o şirin vatanımın yarı ölmesiyle, yüz gözle ağlamaya ihtiyacım vardı. [/FONT][/SIZE][/COLOR][/FONT][FONT=Trebuchet MS][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma]Rivayet-i hadiste vardır ki, her sabah bir melâike çağırıyor: [/FONT][/SIZE][/COLOR][/FONT][FONT=Trebuchet MS][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B][U]1[/U][/B] [SIZE=6][FONT=trebuchet ms]لِدُوا لِلْمَوْتِ وَابْنُوا لِلْخَرَابِ [/FONT][/SIZE]Yani, “Ölmek için tevellüd edip dünyaya gelirsiniz; harap olmak için binalar yapıyorsunuz” diyor. İşte bu hakikati kulağımla değil, gözümle işitiyordum. [/FONT][/SIZE][/COLOR][/FONT][FONT=Trebuchet MS][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma]Evet, o vaziyetim o vakit beni nasıl ağlattırmış; on senedir hayalim o vaziyete uğradıkça yine ağlıyor. Evet, binler sene yaşamış o ihtiyar kalenin başındaki menzillerin harap olması ve onun altındaki şehrin sekiz sene zarfında sekiz yüz sene kadar ihtiyarlanması ve kale altındaki gayet hayattar ve mecma-i ahbap olan medresemin vefatı, umum Osmanlı Devletinde bütün medreselerin vefatını gösteren cenazesinin mânevî azametine işareten, koca Van Kalesinin yekpare taşı ona bir mezar taşı olmuş. Adeta o medresedeki, sekiz sene evvel benimle beraber bulunan merhum talebelerim, kabirlerinde benimle beraber ağlıyorlar. Belki o kasabanın harabe duvarları, dağılmış taşları benimle beraber ağlıyorlar. Ve onları ağlıyor gibi gördüm. [/FONT][/SIZE][/COLOR][/FONT][FONT=Trebuchet MS][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma]Ben o vakit anladım ki, vatanımdaki bu gurbete dayanamayacağım. Ya ben de kabre, onların yanına gitmeliyim; veyahut dağda bir mağaraya çekilip ecelimi orada beklemeliyim diye düşündüm. Dedim, “Madem dünyada böyle tahammül edilmez, sabır-şiken, mukavemetsûz, yandırıcı firkatler var; elbette mevt, hayata râcihtir. Hayatın bu ağır vaziyeti çekilir dertlerden değildir.” [/FONT][/SIZE][/COLOR][/FONT][FONT=Trebuchet MS][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma]O vakit cihât-ı sitte denilen altı cihete nazar gezdirdim, karanlıklı gördüm. O şiddet-i teessürden gelen gaflet, bana dünyayı korkunç, boş, hâlî, başıma yıkılacak bir tarzda gösterdi. Ruhum ise, düşman vaziyetini alan hadsiz belâlara karşı bir nokta-i istinad ararken; ve ruhta ebede kadar uzanan hadsiz arzuları tatmin edecek bir nokta-i istimdad taharrî ederken; ve o hadsiz firak ve iftiraktan ve [/FONT][/SIZE][/COLOR][/FONT][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][NOT]Dipnot-1 [FONT=Arial][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma] el-Aclûnî, [I]Keşfü’l-Hafâ, [/I]2041; el-Münâvî, [I]Feyzü’l-Kadir,[/I] 5:483, no: 8053; el-Heysemî, [I]Mecmeu’z-Zevâid,[/I] 1:94.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [/FONT][/NOT][FONT=Arial][/FONT][/FONT][/SIZE][FONT=tahoma][/font][/COLOR][FONT=tahoma][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma] [/FONT][/SIZE][/COLOR][TABLE] <TBODY>[TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B] Osmanlı Devletli[/B]: (bk. bilgiler)[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B] Van Kalesi[/B]: (bk. bilgiler)[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]azamet[/B]: büyüklük[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]belâ[/B]: büyük sıkıntı[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]cihet[/B]: taraf, yön[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]cihât-ı sitte[/B]: altı cihet, yön[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]ebed[/B]: sonsuzluk[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]ecel[/B]: ölüm vakti[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]firak[/B]: ayrılık[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]firkat[/B]: ayrılık[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]gaflet[/B]: bazı gerçeklerin önüne perde çekilmesi[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]gurbet[/B]: gariplik, vatanından uzak kalma[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]hadsiz[/B]: sınırsız, sayısız[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]hakikat[/B]: asıl, esas, gerçek mahiyet[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]harap olmak[/B]: yıkılmak[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]hayattar[/B]: canlı[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]hâlî[/B]: ıssız[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]iftirak[/B]: ayrılmak[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]itibarıyla[/B]: açısından[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]mecma-i ahbap[/B]: dostların toplandığı yer[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]medrese[/B]: din eğitimi veren yüksek okul[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]melâike[/B]: melekler[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]menzil[/B]: yer, mekân[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]merhum[/B]: rahmete kavuşmuş, vefat etmiş[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]mevt[/B]: ölüm[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]mukavemetsûz[/B]: mukavemeti yok eden, dayanılmaz hâle getiren[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]nazar[/B]: bakış[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]nokta-i istimdad[/B]: yardım alınan nokta[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]nokta-i istinad[/B]: dayanak noktası[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]rikkat[/B]: acıma, yufka yüreklilik[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]rivayet-i hadis[/B]: Hz. Peygamberden (a.s.m.) aktarılan söz, fiil ve haller[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]râcih[/B]: üstün gelen[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]sabır-şiken[/B]: sabrı bozan[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]tahammül edilmez[/B]: dayanılmaz[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]taharrî etmek[/B]: araştırmak, incelemek[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]talebe[/B]: öğrenci[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]tevellüd etmek[/B]: doğmak[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]umum[/B]: bütün, genel[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]vaziyet[/B]: durum, hâl[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]yekpare[/B]: tek parça[/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] [TR] [TD][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=tahoma][B]şiddet-i teessür[/B]: üzüntü ve ıztırabın şiddeti [/FONT][/SIZE][/COLOR][/TD] [/TR] </TBODY>[/TABLE] [/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Risale-i Nur Okuma ve Anlama
Risale-i Nur Külliyatı
Lem'alar
Yirmi Altıncı Lem'a
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…