Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Yolun Başı da Edep, Sonu da
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Muvahhid1" data-source="post: 263143" data-attributes="member: 1003203"><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Her şeyin başı edep der ehlullah. Bunu bilmeyen de yoktur.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>“Edeb yâ hû” anahtar kelimedir seyr u sülûkta.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Tasavvuf yolunda maksada ancak edeple ulaşılır.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Edeple ilgili pek çok şey söylenmiştir. </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Bunlardan bize ilginç gelen birini nakledelim:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong><em></em></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong><em>Allah dostlarından Celâcil-i Basrî k.s. der ki:</em></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>“Tevhit, imanı gerekli kılar, imanı olmayan kimsenin tevhit inancı yoktur. </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>İman da dine uymayı gerekli kılar, dine uymayan kimsenin gerçek bir imanı </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>ve tevhit inancı yoktur. Din ise edebi gerekli kılar, edebi olmayanın </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>gerçek manada bir dini, imanı ve tevhit inancı yoktur.”</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Aslında edep bize atamız Adem a.s.’dan mirastır. </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>O edebi sayesinde Rabbinin rızasını kazanmıştır. </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Bunun tam zıddı olarak şeytan da edepsizliği yüzünden kovulmuştur.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong><em>Mevlâna Hazretleri, “Fîhi mâ-Fih”te şu kıssa ile anlatır bu hadiseyi:</em></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>“İblis Âdem’e secde etmedi, emre karşı geldi. Dedi ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>– Beni ateşten yarattın, onu ise topraktan. </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Benim özüm ateşten, onun özüyse topraktan. </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Üstün olanın, aşağılık kişiye secde etmesi yakışık alır mı?</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Bu karşı koyma, Hak Tealâ ile bu çekişme, İblis’i lânete uğrattı, </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>hak yoldan uzaklaştırdı. Bunun üzerine dedi ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>– Rabbim! Kudret sahibi sensin, senin sınamandı bu. </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Sonra da bana lânet ediyorsun, uzaklaştırıyorsun kendinden.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Âdem Aleyhisselam da suç işledi, </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Hak Teâla onu cennetten çıkardı ve Âdem’e buyurdu ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>– Ey Âdem, seni suçladığımda, </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>suçun yüzünden seni cezalandırdığımda niçin benimle çekişmedin? </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Bana diyebilirdin ki, ‘her şey senden, yapan yaratan sensin, </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>ne dilersen o olur, dilemediğin şey asla olmaz!’</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Âdem Aleyhisselam dedi ki:</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>– Ey Rabbim. Sana karşı edebi elden bırakmadım. </strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Bir de sevgim, sana karşı koymaya izin vermedi bana.</strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong></strong></span></span></p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Akif GÜLER </strong></span></span></p><p> <span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'book antiqua'"><strong>Semerkand D. </strong></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Muvahhid1, post: 263143, member: 1003203"] [SIZE=3][FONT=book antiqua][B]Her şeyin başı edep der ehlullah. Bunu bilmeyen de yoktur. “Edeb yâ hû” anahtar kelimedir seyr u sülûkta. Tasavvuf yolunda maksada ancak edeple ulaşılır. Edeple ilgili pek çok şey söylenmiştir. Bunlardan bize ilginç gelen birini nakledelim: [I] Allah dostlarından Celâcil-i Basrî k.s. der ki:[/I] “Tevhit, imanı gerekli kılar, imanı olmayan kimsenin tevhit inancı yoktur. İman da dine uymayı gerekli kılar, dine uymayan kimsenin gerçek bir imanı ve tevhit inancı yoktur. Din ise edebi gerekli kılar, edebi olmayanın gerçek manada bir dini, imanı ve tevhit inancı yoktur.” Aslında edep bize atamız Adem a.s.’dan mirastır. O edebi sayesinde Rabbinin rızasını kazanmıştır. Bunun tam zıddı olarak şeytan da edepsizliği yüzünden kovulmuştur. [I]Mevlâna Hazretleri, “Fîhi mâ-Fih”te şu kıssa ile anlatır bu hadiseyi:[/I] “İblis Âdem’e secde etmedi, emre karşı geldi. Dedi ki: – Beni ateşten yarattın, onu ise topraktan. Benim özüm ateşten, onun özüyse topraktan. Üstün olanın, aşağılık kişiye secde etmesi yakışık alır mı? Bu karşı koyma, Hak Tealâ ile bu çekişme, İblis’i lânete uğrattı, hak yoldan uzaklaştırdı. Bunun üzerine dedi ki: – Rabbim! Kudret sahibi sensin, senin sınamandı bu. Sonra da bana lânet ediyorsun, uzaklaştırıyorsun kendinden. Âdem Aleyhisselam da suç işledi, Hak Teâla onu cennetten çıkardı ve Âdem’e buyurdu ki: – Ey Âdem, seni suçladığımda, suçun yüzünden seni cezalandırdığımda niçin benimle çekişmedin? Bana diyebilirdin ki, ‘her şey senden, yapan yaratan sensin, ne dilersen o olur, dilemediğin şey asla olmaz!’ Âdem Aleyhisselam dedi ki: – Ey Rabbim. Sana karşı edebi elden bırakmadım. Bir de sevgim, sana karşı koymaya izin vermedi bana. Akif GÜLER Semerkand D. [/B][/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Yolun Başı da Edep, Sonu da
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…