Zamanında Osmanlının Edirnede "musikiyle hastaları tedavi etme" tekniğini kullanarak tesis ett

harp

Well-known member
Zamanında Osmanlının Edirnede "musikiyle hastaları tedavi etme" tekniğini kullanarak tesis ett

[FONT=verdana,sans-serif] Zamanında Osmanlının Edirnede "musikiyle hastaları tedavi etme" tekniğini kullanarak tesis ettiği böyle bir tedavi merkezi olduğu da tarihi belgelerle sabittir.İşte aşağıda bu hususta bir bilgi,[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif]Mesir Macununu ilk defa hazırlayıp meşhur eden Merkez Efendi Manisa'ya yerleştikten kısa bir süre sonra halkın sıkıntı,dert,sorunları ile yakınen ilgilenmeye başlar. Hasta olanlar için çeşitli otlardan ilaçlar yaparak onların tevasinde emek sarf eder... Bu çalışmlar üzerinde imarethanenin bir kısmı BİMERHANE' ye (Sağlık Bölümü ve Revir) dönüştürülür. Hastalar artık burada tedavi edilmeye başlar. Bir süre sonra burası yeterli gelmemeye başlar. Merkez Efendinin talebi üzerine saraydan ödenek gönderilerek 1526 yılında bugünkü yerinde BİMERHANE'nin DARÜŞŞİFA'nın bir kısmı inşaa edilir. Buraya BİMERHANE, DARÜŞŞİFA, TİMARHANE, ŞİFAHANE isimleride kullanılmaktadır. Burası yapısı ve kullanımı itibari ile tam teşekküllü her tedavinin yapıldığı bir hastanedir. Günümüzde buralara değişik yakıştırmalarda bulunulmakta buraların yanlızca akıl hastaneleri olduğu aktarılmaktadır. Ancak tarihi kayıtlardan incellendiğinde bu tür yerlerin tam bir hastane olduğu ortaya çıkmaktadır.
Darüşşifa'nın açılmasında kısa bir süre sonra Manisa Valisi Şehzade Mustafa'ya Kanuni Sultan Süleyman tarafından acil bir mektup gelir. Hafza Sultan'ın bir hastalığa yakalandığını ancak bütün doktorların çabasında rağmen tedavi edilemediği yazılıdır.

[/FONT]
sifali_muzikler_4.pps
3479K Görüntüle
 
Üst