Diyanet İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan bu açıklamaları ve yapılan tartışmalara Prof. Dr. Zekeriya Beyaz açıklık getirdi:
"Flört Avrupai bir tabirdir. Avrupa gibi yerlerde orada tecrübe anlamına gelir. Yani bay ve bayanlar arasında birbirini tecrübe etmek anlamına geliyor. Ancak oradaki tecrübenin sınırı bizim için geçerli değildir.
Fakat Türkiye’de flört denildiği zaman ergenlik yaşını geçmiş, yani ergenlik yaşına ulaşmış bay ve bayanların evlenme maksadıyla tanışmaları, konuşmaları anlamına geliyor. İleri gidip anormal ilişkilerin içerisinde bulunmadığı sürece gençlerin birbirleriyle konuşmaları, özellikle elenmeyi düşünerek birbirilerini tanımaları dinene hiçbir sakıncası yoktur
Aksine sevaptır, neden sevaptır? Aile kurmak dinimizin temel emirlerinden birisidir. Bugün o türlü okulda birbirleriyle işyerinde, şurada, burada tanışıp da evlenen milyonlarca insan vardır.
Öyle birbiriyle konuşup, tanışıp anlaşıp uzun süre böyle birbiriyle yakın bulunup ve üzerine evlenip çoluk çocuk sahibi olan milyonlarca insan vardır. Bunları böyle zina yaptı falan gibi saçma sapan laflarla lekelemek, karalamak bunlar akılla bağdaşmaz. Bunlar asla dini değildir
Bunlar tamamen bir takım bağnaz düşüncelerin yansımasıdır. Bakınız bugün görücülük usulü diye bir konu kalmamıştır. Yani insanlar erkek evlatlarına gelin bulmak için kapı kapı dolaşıp kız aramıyorlar. Buna imkân da kalmamıştır, apartmanda kimse birbirini tanımıyor.
Dolayısıyla bugünün yenidünyanın şartları özellikle evlenecek kişilerin birbirlerini tanımaları ve birbirilerini anlamaları esasınsa dayanıyor. Çünkü evlenme konusu sadece dış görünüşten ibaret değildir bugün, beyinsel, kültürel evlenme vardır. Bilgi, görgü bakımından birebirini tanıma söz konusudur.
Onun için böyle baktım vaziyetine de işte görünümü boy, pos yerindedir annem beğenmiş ben de aldım geçti bu dönem artık. Onun için yenidünyanın şartlarına göre hükümler konulması gerekir. Bugünkü gazetelerde, internet sitesinden alınan çıktılarda anlatılanların hiçbirisi Kuran-ı Kerim’e dayanmamaktadır.
töbe