hocam nasıl yani fazla açmamak lazım..
hangi mevzuu bu, merak ettim?
genel olarak bazı tasavvufi ve daha ziyade felsefi meseleler, ehli tasavvufun ve fakihlerin ve kelamcıların bu sorulara verdikleri cevaplar vesaire.. veya tasavvuf makamları fenafilihvan,fenafilresul,fenafillah, bunların manaları.. tecelli kavramı ne demek olduğu vesaire.. bu gibi konular böyle ortamlarda pek açılmamalı hatta real hayatta da pek luzumlu değildir şu an için.. çünkü devir iman kurtarma devridir.. insanımızın henüz imanı tahkiki ve tam ve sağlam değil iken yüksek makamları ve bunların manalarını tartışmak yersiz olacaktır.. ve zaten avamın tartışabileceği şeyler de değildirler.. tehlikeli cümleler tehlikeli düşünceler vardır.. bir alim bir evliya söylese olur ama biz söylersek olmaz cinsinden sözler vardır.. Allah a yakınlığı derecesine göre söylenen sözün kişiye getireceği şeyler de değişmektedir..
şimdi adını vermeyim tartışmaya açmış gibi olmayım misalen biri diyorki
"eğer ben suç işlediysem ve Allah da beni suç işledim diye cezalandıracaksa, o zaman O nun Allah lığı nerde kalır?" (haşa)
hani bazen bizi çok kızdıracak bir şey duyarız çok sinirleniriz ama onu çok sevdiğimiz yakın bir arkadaşımız söylemiştir o yüzden hiçbir şey yapmaz sinirimizi yutarız, ve ona da deriz ki " eğer bunu sen değil de başkası söylemiş olsaydı tepkim çok farklı olurdu"
işte bu sözü de söyleyen Allah a yakın bir kişiliktir ve tabir caiz ise nazı geçtiği için bunu söylemeye cüret edebilmiştir..
aslında bu sözü bizler şöyle söyleyebilirz ancak..
Biz kuluz insanız eksiğiz hatalıyız kusurluyuz şaşarız zayıfız.. Rabbimiz ise Hakimdir Kadimdir Meliktir güçlüdür büyüktür Rahmandır hatasızdır kusursuzdur O ndan başka gidilecek yerimiz yoktur.. biz eksiğimizle hatamızla O na gideceğiz O da şanına yakışanı yapıp büyüklük edip bizleri affedecektir umuyoruz..
bu bizim samimiyet derecemizdir üstteki de o şahsın samimiyet derecesidir, işte bu farkı bilmeden sözleri yargılarsak yanlışa düşeriz.. bu yüzden bu konuların çok açılmaması daha iyidir.. sen ne dersin Hanne