Padişahlarımız

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Sultan İkinci Ahmet
Sultan14.jpg

Babası . Sultan Ibrahim

Annesi . Hatice Muazzez Sultan

Dogumu : 25 şubat 1643
Vefati . 6 şubat 1695

Saltanatı : 1691 - 1695 (4) sene



İkinci Ahmed. İstanbul'da doğdu. Annesi onun terbiyesi ve tahsili ile sıkı bir şekilde meşgul oldu. Son derece faal ve her işi bizzat idare etmek isteyen biriydi. Yazı .yazma kabiliyeti çok üstündü. Kendisi bir çok Kur'an-ı Kerim yazmıştır. Arapça ve Farsça lisanlarına vakıftı. Devlet işlerini çok yakından takip eder,hasta bile olsa divan toplantılarına katilırdı.

Şairlere ve Şiirlere düşkündü. Fazıl Mustafa Paşayı Sadrazamlıkta bıraktı. Salan

kamen Meydan Muharebesinde, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa şehid düştü. (1691) Venediklilerle Hanya'da Şiddetli çarpışmalar yapıldı ve Hanya Zaferi elde edildi. (Ağustos 1692)1693 senesinde İstanbul'da iki yangın oldu ve 5000 tane bina yandı.Almanlar aynı sene Belgrad'ı muhasara ettiler ve 10.000 ölü vererek çekildiler.21 Eylül'de Sakız düştü.İkinci Ahmed 6 Şubat 1695 senesinde Edirne'de vefat etti. Cenazesi, ağabeyi İkinci Süleyman gibi İstanbul'a getirildi ve Kanuni Sultan Süleyman Türbesine gömüldü. (Allah rahmet eylesin.)

Şeyh Selami Ali Efendi, Şeyh Muhammed Niyazi-i Mısri (H. 1105) bu devirde vefat etmişlerdir.

Erkek çocukları : İbrahim, Selim.

Kız çocukları : Atike Sultan, Hatice Sultan, Asiye Sultan
 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Sultan İkinci Mustafa

Sultan15.jpg

Babasi . Dördüncü Mehmed

Annesi . Emetullah Rabia Gülnüş Sultan

Dogumu : 5 Haziran 1664

Vefati . 29 Ocak 1704

Saltanati : 1695 - 1703 (8) sene



İkinci Mustafa, Istanbul'da dünyaya geldi.Kuvvetli bir ilim tahsili yaptı. Tahta geçtiğinin üçüncü günü yapacağı işleri anlatan bir yazı neşretti. Yazısında : "Zevk, sefa ve rahatı kendimize haram eylemişizdir." diyordu. Yine vezirlerinden birine yazmış olduğu yazı şöyledir :"Bana ağırlık ve hazine lâzım değil. Yerine göre kuru ekmek yerim. Vücudumu din uğruna harcarım. Sıkıntının her çeşidine sabrederim. Milletime hizmet tamam olmadıkça, seferden dönmem. Elbette sefere bizzat kendim giderim." Devrinde Sakız Adası yeniden alındı. Çok kıymetli deniz zaferleri kazanıldı. 1695'de Lugoş Zaferi kazanıldı. Rus Çarı Büyük Petro Azak'ta hezimete uğratıldı. Fakat bir sene sonra Azak düştü. 1696'da Azak Kalesindeki 500 asker 100.000'lik Rus Ordusuna iki ay dayandı.Almanlara karşı Olaş Zaferi kazanıldı. Lehistan, Alman ve Venedik cephelerinde büyük ve kesin başarılar kazanıldı. Fakat Zenta Bozgunu diye tarihe geçen ve 30.000 Türk askerinin şehadetiyle neticelenen elim hadise bu devirde meydana geldi.1699'da Karlofça Anlaşması yapıldı. 1703'te İstanbul'da isyan oldu. İsyan büyüdü ve İkinci Mustafa tahttan indirildi. 4 ay sonra da vefat etti. Vefatında 39 yaşında idi. İstanbul'da Yeni Cami yanındaki türbesine gömüldü. (Allah rahmet eylesin.) Maruf ve meşhur Hattat Hafız Osman Efendi (H. 1110), Emirler Şeyhi Seyyid Mehmed Efendi bu devirde vefat etmişlerdir.

Erkek çocukları : Birinci Mahmud, Üçüncü Osman, Üçüncü Ahmed, Küçük Ahmed, Hüseyin, Selim, Mehmed, Murad, Osman.

Kız Cocuklan : Ümmügülsüm, Ayşe, Emetullah, Emine, Rukiye, Safiye. Zahide, Atike,Fatma, Zeyneb, Zahide.
 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Sultan Üçüncü Ahmed

Sultan16.jpg

Babası . Dördüncü Mehmed

Annesi . Emetullah Rabia Gülnüş Sultan

Dogumu : 31 Aralik 1673

Vefatı . 1 Temmuz 1736

Saltanatı : 1703 - 1730 (27) sene




Üçüncü Ahmed, uzun boylu, kara gözlü,doğan burunlu ve buğday benizli idi. Hattat ve şâirdi. Necib mahlasıyle şiirler yazmıştır.Musikiden de fevkalade anlardı.

Devrinde Oran Şehri İspanyollardan alındı. 1711 senesinde Prut seferine çıkıldi. Prut Ovasında Rus Ordusu feci şekilde kıstırıldı ve Rusya ile anlaşma yapıldı. İsveç Kralının 4 senelik misafirliği de bu devire rastlamıştır.

Azak Ruslardan geri alındı. 1715'de Mora seferi yapıldı ve Mora Venediklilerden geri alındı. 1718'de Almanya ve Venedikle Pasorofça sulhü yapıldı. Lâle Devri denilen meşhur devir bu tarihten sonra başladı.1722'de Dağıstan Türk tabiiyetine girdi.Ancak 1723'de lran Savaşı başladı. Iran'ın beş büyük eyaleti işgal edildi. Hemedan Anlaşması 1727'de yapıldı. Sonradan İranlılar işgal edilen yerlerin bir kısmını geri aldılar. Yine 1727'de ilk Türk Matbaası açıldı.

28 Eylül 1730'da Patrona Halil İsyanı oldu.Üçüncü Ahmed durumun vehametini anladı ve yeğeni Birinci Mahmud'u padişahlığa oturttu.

Bir müddet sonra da 62 yaşında olduğu halde vefat etti. (Allah rahmet eylesin.)

Silsile-i Saadât-ı Nakşıbendiyye'den Şeyh Muhammed Nüru'I - Bedvani (k.s.) Hazretleri .(H. 1135), Üsküdarlı Şeyh Mehmed Nasühi Efendi, Ruhul Beyan sahibi Bursa'lı Şeyh İsmail Hakkı Celveti Hazretleri (H. 1137) Üçüncü Ahmed devrinde vefat etmişlerdir.

Erkek çocukları : Birinci Abdülhamid,Üçüncü Mustafa, Süleyman, Bayezid, Mehmed, İbrahim, Numan, Selim, Ali, İsa, Murad, Seyfeddin, Abdülmecid, Abdülmelik.

Kız çocukları : Emine, Rabia, Habibe, Zeyneb, Zübeyde, Esma, Hatice, Rukiye, Saliho,Atike, Reyhan, Esıme, Ferdane, Nazife, Naile,Ayşe, Fatma, Emetullah, Ümmüselma, Emine,Rukiye, Zeyneb, Sabiha.
 

ebrar172

Well-known member
Ben daha evvel bu konuyu görmemişim Ahsen..
Allah razı olsun ne kadar güzel bir çalışma olmuş inşaAllah tek tek okuyacağım.Belli başlı padişahlar dışında hiçbirimiz ecdadımızı tam olarak tanımıyoruz ne yazık ki çok yerinde bir paylaşım...

Mesela genç osman'ın çocukları olduğunu bilmiyordum hemde 4 tane evladı varmış o yaşta...
 

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
Ben daha evvel bu konuyu görmemişim Ahsen..
Allah razı olsun ne kadar güzel bir çalışma olmuş inşaAllah tek tek okuyacağım.Belli başlı padişahlar dışında hiçbirimiz ecdadımızı tam olarak tanımıyoruz ne yazık ki çok yerinde bir paylaşım...

Mesela genç osman'ın çocukları olduğunu bilmiyordum hemde 4 tane evladı varmış o yaşta...

Allah razi olsun mubarek,ben bile unutmusum bu konumu sebep oldun guncelenmis oldu :)
 

Leyli_Efruz

Well-known member
Osmanli sultanlari

Sultan Osman Gazi



Sultan Orhan Gazi



Sultan Murad Hüdavendigar Han



Sultan Yıldırım Bayezid Han



Sultan Mehmed Çelebi Han



Sultan II. Murad Han



Fatih Sultan Mehmed Han



Sultan II. Bayezid Han

YAVUZ SULTAN SELIM



Sultan II. Selim Han



Sultan II. Selim Han



Sultan III. Murad Han



Sultan III. Mehmed Han



Sultan I. Ahmed Han



Sultan I. Mustafa Han



Genç Osman



SULTAN IV. MURAD HAN



Sultan İbrahim Han



Sultan IV. Mehmed Han



Sultan II. Süleyman Han



Sultan II. Ahmed Han



Sultan II. Mustafa Han



Sultan III. Ahmed Han



Sultan I. Mahmud Han



Sultan III. Osman Han



Sultan III. Mustafa Han



Sultan I. Abdülhamid



Sultan III. Selim Han



Sultan VI. Mustafa Han



Sultan II. Mahmud Han



Sultan Abdülmecid Han



Sultan Abdülaziz Han



Sultan V. Murad Han



Sultan II. Abdülhamid Han



Sultan V. Mehmed Reşad Han



Sultan VI. Mehmed Vahdettin Han
 
Üst