• Bu konu 2 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son Anonim tarafından güncellenmiştir.
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #684760
    Anonim

      Üstad’ın bir yerde, Hutbei Samiye veya Münazarat olabilir, batı medeniyeti ile kendi medeniyetimizi kıyaslarken yakın zamanda onlar kağnılarla ilerlerken biz tayyarelerle üzerlerinden geçeceğiz mealinde bir ifadesi vardı. Kagni yerine at arabasi veya fayton da olabilir. Veya benzeri baska birsey. Şimdi ne yaptımsa hatırlayamadım/bulamadım. Yardımcı olabilir misiniz?

      #824329
      Anonim

        Değerli kardeşim, bahsetmiş olduğunuz ibare Tarihçe-i Hayatı kitabında geçen şu ibare olabilir mi, gerçi her ne kadar burada “kağnı” ve “tayyare” geçmiyorsa da zannedersem bunu kastettiniz.
        Cümle şöyledir: “Zira onlar kâh öküz arabasına binmişler, yola gitmişler. Biz birdenbire şimendifer ve balon gibi bir mebadiye bineceğiz, geçeceğiz. (Tarihçe-i Hayatı, sayfa 56)

        #824391
        Anonim

          deneme deneme

          #824402
          Anonim

            Size ne kadar tesekkur etsem az. Evet Tarihce i Hayat’ta alintilanan orjinali Divani Harbi Orfi’deki Hurriyet’e Hitap makalesinde yer alan ifade aynen soyle;

            “Demek, şimdiye kadar mezarda idik, çürüyorduk. Şimdi bu ittihâd-ı millet ve meşrutiyet ile rahm-ı mâdere geçtik, neşvünemâ bulacağız. 100 bu kadar sene geri kaldığımız mesafe-i terakkiden, inşaallah mu’cize-i Peygamberî (a.s.m.) ile,
            şimendifer-i kanun-u şer’iye-i esasiyeye amelen ve
            burak-ı meşveret-i şer’iyeye fikren
            bineceğiz.
            Bu vahşet-engiz sahrâ-yı kebiri zaman-ı kàsırada tekemmül-ü mebâdi cihetiyle tayyetmekle beraber, milel-i mütemeddine ile omuz omuza müsabaka edeceğiz.
            Zira onlar kâh öküz arabasına binmişler, yola gitmişler; biz birden bire şimendifer ve balon gibi mebâdiye bineceğiz, geçeceğiz.
            Belki câmi-i ahlâk-ı hasene olan hakikat-ı İslâmiyenin ve istidad-ı fıtrînin, feyz-i imanın ve şiddet-i cû’un hazma verdiği teshil yardımıyla fersah fersah geçeceğiz. Nasıl ki vaktiyle geçmiştik.”

          4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
          • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.