• Bu konu 0 yanıt içerir, 2 izleyen vardır ve en son Anonim tarafından güncellenmiştir.
2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
  • Yazar
    Yazılar
  • #678688
    Anonim

      Barla Lahikasında Hulusi Yahyagil ağabeyin bir mektubunda şu cümle vardır. Metni kısa fakat ifade ettiği mana çok derindir. Hayatının adeta haritasını çizmiş diyebiliriz.
      Cümle şudur:

      [BILGI]”O Nurlarla iştigal etmediğim zamanlar, keşki enfâs-ı ma’dude-i hayattan olmaya idiler”diyorum (Barla Lahikası, Envar Neşriyat, sayfa 35)[/BILGI]

      #810054
      Anonim

        burada bahsedilen “enfas-ı ma’dude” sayılı nefesler demektir. Nurlarla iştigal ise birinci manası olarak nurları okumak manasını taşımaktır. Bu mektubun başında “iğtinam (fırsatı ganimet bilmek) edebildiğim kısacık vakitlerde zihnimi safileştirip” ifadesiyle hayat-ı içtimaiye ile meşgul olan bir talebenin nurlardan istifade şekli anlatılmış oluyor. Nurlarla iştigal edilmeyen vakitlerin enfas-ı madudeden sayılmamasını istemek gerçekten büyük bir meseledir. Sanki ömrünün haritasını çizmek gibidir.
        Bu sözü ona söylettiren acaba nedir?
        Üstadın Barla Lahikasının başındaki mukaddemede bahsettiği gibi: “Bütün makasıd-ı hayatiye içinde en büyük, en mühim maksadları, o nurlu Sözler vasıtasıyla Kur’an’a hizmet biliyorlar. Dünya hayatının netice-i hakikiyesinin ve dünyaya gelmekteki vazife-i fıtriyelerinin en mühimmi, hakaik-i imaniyeye hizmet olduğunu telakkileridir” Herhalde bu sözü söylettiren en mühim amil, bu cümle olsa gerektir.
        Devamındaki mektupta “Dünyevi işlerden tahlis-i nefis ile iğtinam edebildiğim vakitlerde, o mübarek nurlu pencerelere koşuyorum” ve bu mektuptan iki sonraki üstadın yeğeni Abdurrahman’ın mektubunda: “Dairede müddet-i mesaiden hariç zamanlarımı kendi evimde Cenab-ı Hakk’ın şükrü ile geçiriyorum” denilmiştir. Nurun en kıymettar talebelerinin nurlarla iştigali bu mahiyettedir.

        nurlarla iştigalin faydası nedir?
        Emirdağ Lahikası’nda işaret edildiği gibi beş türlü ibadettir. Bunlar:
        1- En mühim bir mücahede olan ehl-i dalalete karşı manen mücahede etmektir.
        2- Üstadına neşr-i hakikat cihetinde yardım suretiyle hizmet etmektir.
        3- Müslümanlara iman cihetinde hizmet etmektir
        4- Kalemle ilmi tahsil etmektir
        5- Bazan bir saati bir sene ibadet hükmüne geçen, tefekküri olan bir ibadeti yapmaktır.
        Bunların yanında dünyevi 5 faidesi vardır. Bunlar:
        1- Rızıkta bereket
        2- Kalbde rahat ve sürur
        3- Maişette suhulet
        4- İşlerinde muvaffakiyet
        5- Talebelik faziletini almakla bütün Risale-i Nur talebelerinin has dualarına hissedar olmaktır.

        Nurlara sadakatle talebe olmanın iki mühim neticesivardır.
        1- Ayat-ı Kur’aniyetin işaretiyle imanla kabre girmektir.
        2- Bütün şakirdlerin manevi kazançlarına, Nur dairesindeki şirket-i maneviye sırriyle, umum onların hasenatlarına hissedar olmaktır.”
        İşte bahsedilen bu neticeler elbette en mühimmi o nurlarla iştigal yani okumak ve neşretmektir. Talebe-i ulumun hatta uykusu dahi ibadettir. Onun için bu talebesiz zamanda, talebe-i ulum sıfatına en layık olanlar, iman ilmini tahsil eden nur talebeleridir.

      2 yazı görüntüleniyor - 1 ile 2 arası (toplam 2)
      • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.