• Bu konu 1 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son Anonim tarafından güncellenmiştir.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #655116
    Anonim

      66252.jpg
      İsrail’de bir süredir gündemi meşgul eden Şabat günü otopark açılması ile ilgili çatışma geçtiğimiz günlerde doruk noktasına vardı.

      Kudüs’ün ultra-Ortodoks yerleşim birimi Mea Şearim’de, binlerce kişi toplanarak, Kudüs Belediyesi’nin cumartesi günü otopark açma kararını protesto etmek için gösteriler düzenledi.

      Türkiye’de çıkan Yahudi Aşkenazi cemaatinin gazetesi olarak bilinen Şalom gazetesinin haberine göre Göstericiler, polislere taş, şişe ve metal kutular atarken, çöp kutularını da ateşe verdi. 28 gösterici gözaltına alınırken, olaylarda ikisi polis, toplam yedi kişi de yaralandı. Ultra-Ortodokslar, Eski Şehir’de işletmeye açılacak otoparkın Şabat günlerinde de hizmet vermesi ve para almasının yanlış olduğunu savunuyorlar.

      Aynı günlerde, Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat’ı savunan yaklaşık bin kişilik “laik” bir grup da pankartlar açarak gösteri düzenledi. Açılan pankartlarda “Kudüs herkes içindir” ibareleri yer aldı.

      ŞABAT GÜNÜ

      Yahudi inancına göre Cuma akşamı güneşin batışından 18 dakika önce başlayan Cumartesi akşam 3 küçük yıldızın gözükmesine kadarki güne Şabat(Sebt) günü denir.

      Yahudi inancına göre Şabat, Tanrı’nın dünyayı 6 günde yaratıp 7. günde dinlenmesini hatırlamak ve o günü kutsamak içindir. Şabat günü Yahudiler için dinlenme günü olduğundan ateş yakmak, paraya dokunmak, arabaya binmek gibi işler o gün yasaktır.

      Dünya Bülteni

    1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
    • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.