İngiltere’nin Durham Üniversitesi’nde Said Nursi Konferansı

///İngiltere’nin Durham Üniversitesi’nde Said Nursi Konferansı
“Ben İhlas Risalesinin sadece Nur Talebeleri’ne ve Müslümanlara yönelik olduğunu düşünmüyorum. Bütün insanların kendi niyetlerini temiz tutmak için okumaları gerekir. Özellikle de Hristiyanların! Ben okuyorum ve niyetimi temiz tutmak için istifade ediyorum. Hatta, bu sabah Allah’a dua ettim ve dedim ki: Allah’ım bu tebliği sunarken benim ihlasımı koru. Ta ki; senin rızandan başka maksatlar niyetime girmesin. Başkalarına iyi görünmek ve benim tebliğimin en iyi olduğunu göstermek için değil, sırf senin rızanı kazanmak için iyi bir tebliğ sunmaya muvaffak olmak istiyorum, beni koru Allah’ım!”

İngiltere’nin Durham Üniversitesi’nde Said Nursi Konferansı


İngiltere’nin en eski üniversitelerinden Durham Üniversitesi’nde İslami Bilimler Bölümü tarafından 20 – 21 Ekim 2008 tarihlerinde “ALLAH ,İNSAN ve ÖLÜM: RİSALE-İ NUR PERSPEKTİFİ” konulu Said Nursi Konfernası düzenlendi. Konferansa başta İngiltere olmak üzere ABD, Hollanda, Türkiye, Kanada ve Avustralya’dan 16 akademisyen ve araştırmacı, tebliğleriyle beraber katıldı.


İngiltere’nin en eski üniversitelerinden Durham Üniversitesinde İslami Bilimler Bölümü tarafından 20-21 Ekim 2008 tarihlerinde “ALLAH ,İNSAN VE ÖLÜM: RİSALE-İ NUR PERSPEKTİFİ” konulu Said Nursi Konfernası düzenlendi.Konferansa başta İngiltere olmak üzere ,ABD Hollanda,Türkiye ,Kanada ve Avustralya’dan 16 akademisyen ve araştırmacı katıldı.


Konferans, İngiltere’de bir devlet üniversitesi tarafından Said Nursi üzerine düzenlenen ilk uluslararası akademik toplantı olması hasebiyle ve sunulan tebliğlerin, İslam’ın ve İmanın temel meselelerini ve günümüz insanının yaşadığı çelişkiler ve çıkmazları kapsaması itibariyle çok dikkat çekiciydi.


Durham Üniversitesi, laik eğitim sistemine alternatif olarak 11. yüzyılda inşa edilen Durham Katedrali’nin zamanla üniversiteye dönüş halidir. Durham şehri de Durham Katedrali’nin ardından oluşmuş. Durham’ı gezince sanki bir yerleşim biriminden ziyade, her yerde dersliklerin bulunduğu 70 – 80 bin nüfuslu bir kampüs içerisindeymiş gibi hissediyorsunuz kendinizi. Durham Üniversitesi, akademik başarıları açısından önemli bir mevkiye sahip. Araştırmaları ile İngiltere’nin ilk beş; dünyanın da ilk onunda yer alan bir üniversite.


Üniversite, 20 – 21 Ekim 2008 tarihlerinde, Risale-i Nur’ların ana teması olan “Allah, İnsan ve Ölüm” mevzularında birbirinden güzel tebliğlerin sunulduğu bir konferansa ev sahipliği yaptı. Konferansın açılışını müteakiben tebliğler sunuldu. Her tebliğ için 30 dakika sunum ve 15 dakikalık tartışma süresi verildi. Genel hatları ile konferans, programa güzel bir seyirde devam etti ve her tebliğden sonra anlamlı ve tatmin edici soru – cevap bölümü yer aldı.


Tebliğlerden bazıları ise şu şekildeydi:


Kanada McGill Üniversite’sinden Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, “Vicdan Unsurunun Allah’ın Varlık ve Birliğinin İspatındaki Yeri: Mesnevi-i Nuriye’nin Kritik Analizi” konulu bir tebliğ sundu. Bilal Kuşpınar’ın yumuşak ve rahat bir uslupla sunduğu tebliğ, ilgi ve dikkatle izlendi. Katılımcıların soru ve yorumlarıyla konu, tartışmaya açıldı. Literatüre ilk defa Bediüzzaman tarafından konulan önemli bir imani mesele olan “vicdan” kavramının daha iyi anlaşılması ve nasıl geliştirileceği üzerinde duruldu. Vicdanın, Allah’a imanı ispattaki önemi vurgulandı.


Prof. Dr. Thomas Michel ise İhlâs Risalesi’nin analizini yaptı. Michel, kendisine mahsus yumuşak ve tatlı üslubuyla ihlâsı “niyet temizliği” olarak tarif etti ve ihlâsın nasıl kazanılacağı, nasıl muhafaza edileceği üzerinde durdu. Devamlında, ihlası kıran manilerden bahsederek ihlasın önemini vurguladı. Said Nursi neden talebelerine İhlas Risalesini en az iki haftada bir okumaları gerektiğine değinen Michel, toplantıya katılanlara yönelik: “İçinizde son iki hafta içinde ihlas risalelerini okumayan var mı?” diye sordu. Akabinde ise ihlas risalesinden fotokopi çektirmiş olduğu bir bölümü salonda bulunanlara dağıtarak hep beraber okudu. En sonunda da şu sözlerle ihlas risalesinin ehemmiyetini nazara verdi:


“Ben İhlas Risalesinin sadece Nur Talebeleri’ne ve Müslümanlara yönelik olduğunu düşünmüyorum. Bütün insanların kendi niyetlerini temiz tutmak için okumaları gerekir. Özellikle de Hristiyanların! Ben okuyorum ve niyetimi temiz tutmak için istifade ediyorum. Hatta, bu sabah Allah’a dua ettim ve dedim ki: Allah’ım bu tebliği sunarken benim ihlasımı koru. Ta ki; senin rızandan başka maksatlar niyetime girmesin. Başkalarına iyi görünmek ve benim tebliğimin en iyi olduğunu göstermek için değil, sırf senin rızanı kazanmak için iyi bir tebliğ sunmaya muvaffak olmak istiyorum, beni koru Allah’ım!”


Bu konuşma, tabi ki salondakileri çok duygulandırdı.


Kanada’nın Alberta Üniversitesi’nden toplantıya katılan Prof. Dr. İbrahim Abu Rabi akıcı uslubu ile “Risale-i Nur’un Muasır İslami Cereyanlar İçindeki Yeri ve Önemi” üzerinde durdu ve “Said Nursi, davasını hiçbir şeyle değiştirmemiştir. Risale-i Nurl’ar ise Kuran’ın bu asra bakan önemli bir tefsiridir” diyerek konuşmasını bitirdi.


Konferansın ikinci oturumunda, Risale-i Nur’ları İngilizce’ye tercüme eden ve bu konuda çok sayıda araştırma makalesi bulunan Şükran Vahide tarafından sunulan “Emanet-i Kübra ve İnsanın Halife-i Arz Olması” konusu katılımcılar tarafından çok ilgi ile takip edildi. Bilhassa Hristiyan ve Yahudi kökenli katılımcılar yorum ve sorularıyla konunun daha da açılmasına katkıda bulundular.


Konferansa Rotterdam İslam Üniversitesi’nden iştirak eden Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, “Kader ve Cüz-i İhtiyari” konulu tebliğini sundu. Kendisine mahsus heyecanlı üslubu ve konuya hakimiyeti ile bütün katılımcıların dikkatini çeken Akgündüz, etkileşimli bir atmosfer oluşturarak kader gibi ağır bir konuyu müzakere etti. Öyle sıcak bir hava oluştu ki; sunum ve tartışmadan hemen sonra bir İngiliz öğrenci gelerek Akgündüz’e herkesin duyacağı bir sesle: “Size teşekkür ediyorum. Sizin tebliğinizi dinleyinceye kadar KADER’e inanmıyordum. Fakat şimdi inanıyorum. Bu toplantı, benim hayatımı değiştirdi” diyerek toplantıdan nasıl etkilendiğini dile getirdi.


Toplantıya “Maddenin Ötesinde İnsanın Hakiki Mahiyeti” konulu tebliği ile ABD Nevada Üniversitesi’nden katılan Prof. Dr. Yunus Çengel, madde, mana, hayat ve insanın bunlara nasıl bakması gerektiği konularını ele aldı. Risalelerden derlediği örneklerle ve esprili bir üslupla sunumunu anlatan Çengel, dinleyicilerin bir hayli ilgisini çekti. İmanlı bir fizik öğretmeni gibi, genelde kainata ve özelde de insana nasıl bakılması gerektiğini izah etti.


Konferansa genç kuşaktan da katılanlar vardı. Bunlar, halen Risale-i Nur üzerine Durham Üniversitesi’nde doktora yapan Tubanur Yeşilhark, Ömer Kuru, Kerim Balcı ile Avustralya Sydney Üniversitesi’nden Mehmet Özalp ve Afgan asıllı Mashheed Ansari idi. Genç akademisyenler de beğeni ile dinlenildi.


Konferansın Programı İçin Tıklayınız: http://www.barlaplatformu.com/news.php?nid=243


Durham Üniversitesi Web Sayfası İçin Tıklayınız: http://www.dur.ac.uk/sgia/events-new/?eventno=4212



Konferans ile Alakalı Resimler :




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir