14. madde: Mevrid-i nassda ictihada mesağ yoktur.

ebrar172

Well-known member
Bu gün zararlı olan, her şeye haram denilseydi, yarım kilo baklava yemek haram olacaktı, 300 gr dan fazla kırmızı et yemek haram olacaktı, 2 bardaktan fazla çay haram olacaktı, vs vs vss..

Sigarayı Üstad, Talebelerinden bazıları, Hocaefendi, Necip Fazıl ve daha adını zikredebileceğimiz bir çok müsbet insan bir süre kullanıp bırakmışlardır.. şayet Haram olsaydı bu şahsiyetler elini bile sürmezlerdi. Ancak sizin de benimle aynı fikirde olduğunuz üzere diyorum ki bu gün ki sigara da daha başka maddeler de vardır bunların incelenmesi ve neticesi ayrı bir meseledir.

İçki zina gibi cezasını bizzat Allah ın belirlemiş olduklarına Hadd cezası denir. içkinin bir damlası da bir fıçısı da haramdır, ancak sigara bu tip bir şey değildir. Sigara alışkanlık yaptığı andan itibaren mekruhtur, 8 saat playstation oynamak da mekruhtur, hiç bi yere kıpırdamadan 6-7 saat chat yapmak da mekruhtur.. bu çoğaltılabilir. bizi Allah ı anmaktan alıkoyan, vaktimizi boşa harcatan ve rızkımızı azaltan şeylerdir.. diyerek ben de noktalıyorum.

Sizin gibi haddi aşmadan saygı çerçevesi içinde konuşanlardan Allah razı olsun..

Tarihci bunu okuyunca aklıma geldi...necip fazılın bir kitabında okumuştum üstad Abdülhakim Arvasi hz bağlandıktan sonra ,birgün camiye namaza giderler sanırım cuma namazı ...ve oradaki hoca vaaz esnasında işte anlatıyor sigara içenler günahkardır ,sigara İÇENLER şöyle olacak böyle olacak..neyse uzatmayayım...cemaatle birlikte üstad ,diger arkadaşları vede Arvasi hazretleri dışarı çıkarlar Abdülhakim Arvasi derki yanındaki talebelerine bana bir sigara verin ,,,tabi talebeler onun yanında sigara içmediğinden vede hocaları sigara içmemelerini salık verdiğinden kimse sigara çıkarmaz,çekinirler...

bu sefer hocaları derki hadi hadi biliyorum içtiğinizi verin çabuk bir sigara mecbur verirler sigarayı yakın der yakarlar,,,şimdi sizde birer tane yakın çabuk der...hepsi yakar bir sigara..caminin kapısının karşısında ağızlarında sigara beklemeye başlarlar az zaman sonra camiden çıkan hoca şok olur...Arvasi hazretleri ve talebeleri ağızlarında sigara ona bakmaktadır...hoca bişey demeden uzaklaşır...

talebeler sorarlar şeyhim niye böyle yaptık...siz sigara sevmez içmeyin dersiniz...evet der hocaları ama bu adam haddini aştı sigara içmeyi cehennem vesilesi saydı haram ilan etti...kendi aklıyla hüküm verdi işte bu yüzden onun karşısında sigara içtik der...

işte üstad bu anısını o kitapta uzunca anlatmıştı...şimdi Tarihci bahsedince aklıma geldi...

Tarihci

Marmara Tarih
Tarihci bunu okuyunca aklıma geldi...necip fazılın bir kitabında okumuştum üstad Abdülhakim Arvasi hz bağlandıktan sonra ,birgün camiye namaza giderler sanırım cuma namazı ...ve oradaki hoca vaaz esnasında işte anlatıyor sigara içenler günahkardır ,sigara İÇENLER şöyle olacak böyle olacak..neyse uzatmayayım...cemaatle birlikte üstad ,diger arkadaşları vede Arvasi hazretleri dışarı çıkarlar Abdülhakim Arvasi derki yanındaki talebelerine bana bir sigara verin ,,,tabi talebeler onun yanında sigara içmediğinden vede hocaları sigara içmemelerini salık verdiğinden kimse sigara çıkarmaz,çekinirler...

bu sefer hocaları derki hadi hadi biliyorum içtiğinizi verin çabuk bir sigara mecbur verirler sigarayı yakın der yakarlar,,,şimdi sizde birer tane yakın çabuk der...hepsi yakar bir sigara..caminin kapısının karşısında ağızlarında sigara beklemeye başlarlar az zaman sonra camiden çıkan hoca şok olur...Arvasi hazretleri ve talebeleri ağızlarında sigara ona bakmaktadır...hoca bişey demeden uzaklaşır...

talebeler sorarlar şeyhim niye böyle yaptık...siz sigara sevmez içmeyin dersiniz...evet der hocaları ama bu adam haddini aştı sigara içmeyi cehennem vesilesi saydı haram ilan etti...kendi aklıyla hüküm verdi işte bu yüzden onun karşısında sigara içtik der...

işte üstad bu anısını o kitapta uzunca anlatmıştı...şimdi Tarihci bahsedince aklıma geldi...

evet yanlış anlaşılmasın ki tabiki sigara kötü bir alışkanlıktır, ben içmiyorum elhamdülillah, içenlerin de bırakmasını istiyorum.. kesnlikle içilmemesini tavsiye ediyorum ancak bu şiddetli tavsiyeler onu haramlık derecesine çıkarmıyor. bunu da ekliyorum..

ARİF

Well-known member
1800 Lü Yillarin Içtihadi ..... Alo Fetva Yi Arayin
Hocaefendi Helal Haram Dinleyin Heygidi Günleri Dinleyin ...unutmayin Essebebü Kel Fail(sebep Olan Işlemiş Gibidir.)
BU ARADA HOCAEFENDİ SİGARA KULLANMAMIŞTIR.
ÜSTADDA TÜTÜN SARMIŞTIR. SİGARA BAMBAŞKA BİRŞEY.RABBİM DOĞRU OLANA ULAŞTIRSIN.

ebrar172

Well-known member
size katılmamak mümkünmü ARİF...Benim anlattığım farklı birşey bazı insanlar haddini aşıp direkt haramdır diyor...ona bir örnek babında ...

ARİF

Well-known member
size katılmamak mümkünmü ARİF...Benim anlattığım farklı birşey bazı insanlar haddini aşıp direkt haramdır diyor...ona bir örnek babında ...
O ZAMAN HADDİ AŞANLARIN ARASINDA H.EFENDİ DE VAR ASLINDA BUNU YÜZYÜZE İFADE ETMEK İSTERİM GENİŞ ANLATAMIYORUM BURADA...TARİHÇİ ABİMLE..
BEN TABİ HAD DERKEN HADDİNE DÜŞEN BİRİ OLARAK O (H.EFENDİ)DİYOR. DİYORUM BULAMADIM HERKÜLDEN BULSAYDIM LİNKİ YOLLAYACAKTIM.

Tarihci

Marmara Tarih
1800 Lü Yillarin Içtihadi ..... Alo Fetva Yi Arayin
Hocaefendi Helal Haram Dinleyin Heygidi Günleri Dinleyin ...unutmayin Essebebü Kel Fail(sebep Olan Işlemiş Gibidir.)
BU ARADA HOCAEFENDİ SİGARA KULLANMAMIŞTIR.
ÜSTADDA TÜTÜN SARMIŞTIR. SİGARA BAMBAŞKA BİRŞEY.RABBİM DOĞRU OLANA ULAŞTIRSIN.

Kuran ve efendimizin uygulamaları da 7.yy ın nakl ve uygulaması.. böyle düşünürsek herşeyi allak bullak etmemiz lazım..

bu gün elinde sigara içen biri bile, bir nefes çektikten sonra bize sigara içmeyin diyor, içmeyin demesi, kişinin içmediği anlamına gelmez.. tütün sarmak demek sigara yapmak demektir, siz bu gün sigara haramdır demekle üstadı dahi zann altında bırakıyorsunuz ama farkında değilsiniz..

size saygılı dedik siz de bağırmaya başladınız..

ARİF

Well-known member
üstadı dahi zann altında bırakıyorsunuz ama farkında değilsiniz..

size saygılı dedik siz de bağırmaya başladınız..

EST. EST. EST.
EMRİ BİL MARUF NEHYİ ANİL MÜNKER .İFADEDEN ACİZ BİZ BAŞKA ŞEYLERE SEBEBİYET VERİYORSAK ALLAH BİZİ AFFETSİN.RABBİM CÜMLEMİZE DOĞRUYU GÖREBİLMEYİ NASİP ETSİN KARDEŞ SİZE HÜRMET EDERİM ...ÜSTADI BAŞIMA TACC EDERİM BAŞKA BİRŞEY BİZİ BOZAR.SON NOKTA