Cevap: Allah dilemedikçe biz dileyemeyiz, O HALDE BENİM GÜNAHLARIMI ALLAH M
İrade ( Dilemesi )
İnsanlar Allah c.c. İradesiyle (dilemesiyle) Dünyaya gelirler ve butun insallar müslüman olarak doğarlar. Hiristiyanlarda yahudilerde yeni doğan bir çocuk müslüman olarak doğmuyormu? Bu Allah in dilemesi ile gerçekleşiyor, çocuk doğduktan sonra anne baba iradesi altına girmiyormu? Anne babası neyi dilerse o çocuk o şekilde büyür büyüdükçe her şeyi daha iyi kavrar ve öğrenir ve bilir, herseyi kendi kavrayacaği yaşına geldiginde artik kendi iradesini kullanır Allah c.c. ona benim haram kıldıklarımı yap dilemiyor. Yaptığın her günah ve sevap senin kendi öz iradenle yapılmış olanlardır. Allah. c.c. bunlari dilemedikçe sen yapabilirmisin? Hayir!
"Biz ne yapıyorsak O nun dilemesiyle yapıyoruz. O' nun dilemdiği şeyler olmaz, Eğer olsaydı bu O nun acizliğine alamet oludu ki, Cenab-ı Hak bundan münezzehtir. O dileseydi bütün insanları kafir veya mümin yapabilirdi"
Ben bundan bunu anlarım. Doğmadan önce kendime dünyaya gelip gelmeme tercih hakkımı verebiliyormuyum? Yada kendi cinsiyetimi kendi irademle (dilememle) seçebiliyormuyum? aklınıza gelebilecek hersey dogmadan önce bunları kendi iradenizle istedigimiz gibi yapabiliyormuyuz? işte burda herseyi Dileyen O dur. taki dünyaya geldiğimiz ana kadar! O dilemedikçe bizim kafir veya mümin kiz veya erkek gibi olma durumumuz olmazdı eğer olsaydı bu O' nun acizliğe alamet olurdu ki O bundan münezzehtir.