Baş örtüsüz namaz kılınır mı ?

imported_eFTaL

Active member
Tarihci ' Alıntı:
Elhamdülillah sonu hayırlı bitmiş. Eftal buna vesile olduğun için Allah razı olsun,, İnşallah o örtü yerine kefen gelene kadar çıkmaz..

amin inşallah..

evet çok şükür Tarihci sonu güzel oldu inşallah..
sizlerın yardımı ıle oldu bu
bana ait degıldır ..
hepınızden Rabbım Razı Olsun
_________________________________________________arkadasımızın en son açıklamalı bır mailli daha geldı
hakkınızı helal etmenız temennısı ıle yazıyorum buraya ..

Sana bir şey diyeyim mi
Ben bikini ile denize giren biriyim...
Ben erkek gibi sokakta gezen biriyim...
Ben askılı kısa kollu ne varsa hepsini rahatlıkla giyen biriyim
kapalı olmak ayıp açık olmak asla ayıp değil diyen biriyim (dim)...
Fakat denizde bikiniliyken bile Allaha dua eden ve Allahı düşünen biriydim
hep şunu düşünürdüm
ben müslüman mıyım yahudi miyim hiristiyan mıyım ben hangi dine aitim?
ne hiristiyanlar gibi ne yahudiler gibi ne de müslümanlar gibi bir yaşantım var...
ben hangi dine inanıyorum
hüviyetimde islam yazıyo artı elhamdürillah müslümanız da diyoruz
ama ben hiçbir şey yapmıyorum...

Bu düşüncelerim uzun bir zaman önce başlamıştı
müslüman olmanın şartı kaç tı? şartı 5
O zaman ben bu 5 şartı yerine getirmeliyim...
kelime-i şehadet getirmek 1.si kolay
Namaz kılmak 2. si işte bu çok zor..!!
oruç tutmak 3. biraz zor
zekat vermek 4. seve seve yaparım
hacca gitmek 5. durumum müsait olduğunda koşa koşa gider
Ben bunları yaparsam o zaman müslüman olacağım...
Eğer yapmazsam demekki müzlüman olmicam...

Namaz kılmak (işte bu çok zor hergün beş vakit namaz ama hergün ilk dönemler bu benim gözüme ne kadar
büyüdüki anlatamam... Dünyanın en yüksek dağı Everest e çıkmak gibi fakat kendimi zorladım çünkü bu şartı 4 indirmenin imkanı yok...
zorda olsa devam etmek zorundayım
heleki günler geçtikçe tam bir işkence haline gelmişti bıraksam mı acaba dediğim anlarda oldu fakat rahatsız oldum
fakat bunun daha kolay bir yolu yok mudur günde 5 defa kapan açıl kapan açıl belkide vardır...
Yalan söyleyemem bazen başım açık namaz da kıldım
çünkü beni odamda Rabbimden başka kimse görmüyordu belkide kıldığım namaz kabul olmuştur
ama içim niçin rahat değil..! Seninle konuştuğum akşam gerçekten bunalmıştım artık ya bırakacaktım ya da kolay bir yolu varsa onu uygulayacaktım...
islam dini zor bir din değil diyorlar ya belkide vardır kolay bir yolu bunu öğrenmeliydim
inan başı açık namaz kılınıyor deselerdi uçardım havalara... bunu inkar edemem...

Ben cahilim ben bilgisizim ama nette binlerce insan var belki içlerinden bir ilahiyatçı ile karşılaşır
umuduyla girdim sohbet odasına seninle tanışmamı Rabbim nasip etti...
vardır elbet bir hayır...
bana demişsin ya yanlış söylemişim orada farz değil sünnet...
Senin yanlış bir misal vermen ya da doğru olanı anlatman
değil di beni etkileyen... benim için bir şey yapmaya çalışmandı
ilk mesajın sabahın 06:55
ikinci mesajın aynı gün 07:29 olup bana yüreğinden
gelen sözlerinle ''sen yeter ki kıl namazını'' demen di
Alim değildin ama kendini o alimin yerine koymaya
çekine çekine ondan bir örnek alıp
acaba onun yerine ben iki kat baş örtü taksam o kişinin namazı kabul
olur mu ki kabul olması için yürekten istemen di...
Diğerleri bildikleri kurallarıyla Sen ise yüreğinle bana kapı açtın...
benim için dik duvara tırmanmak gibi zor gelen bir durumu
sen kendi üzerinde iki katına çıkarmak istedin
tanımadığın bir insan için eziyete katlanmak ki ben senin bunu yapacağına emindim..!!
peki benim yüreğim sana eziyet etmek ister miydi..?
''oh be benim için biri kapanacak namazın şartlarından biri kapanmakmış ama o benim yerime yağacak bunu diyebilir miydim..?''
Diğer yorumlarıda okudum en çok şu yorum beni derinden
yaraladı

yorum:
Kendisi bilir bu kadar seye rağmen artık yol arıyorsa yolu acık olsun ... (defolsun gitsin canı cehenneme der gibi) öyle ya ben kimim ki cehennemde yanan bir kütük bir odun olsam bu sözleri söyleyen kişi için çok mu önemliydim ona ne ki) inan şu an bile boğazıma bir düğüm atıldı ama önemli değil... O da haklıdır elbet...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
yorum:
...
bu mudur yani son söz ..

(sen ise benim için bir çıkış yolu arayan bir alimi örnek alarak
sırf kıldığım namaz kabul olsun diye tanımadığın bir insan için eziyeti üstlenip
ve asla namazımı bırakmamı söyleyen biri oldun ya....
Dilerim Rabbimden mahşer yerinde sen alim olarak dirilesin bende senin aciz affedilmiş bir taleben...

Henüz yolun başındayım yolum çok uzun sende bana dua et e mi?:(
Rabbim beni cümlesiyle beraber kurtuluşa hidayete erdirsin...
Ve kalbimizden geçen hayırlı hangi dualarımız varsa Rabbim onları bizlere nasip etsin... amin......

Hakkım varsa eğer hepinize helal olsun diğerleride haklarını bana helal etsin biliyorum onların sinirini istemeyerek bozdum:(
Hoşçakal can...

ve son olarakta
o bılmıyor kı onun için dua eden yorum sahıbının
duasıydı belkıde onun Rabbın huzuruna kabul buyuruluşu..

vesselam...

T

Tarihci19

Misafir
Çok şükür sonu güzel bitti.. o burda bizim yazdıklarımızı da okuyormuydu eftal ?

T

Tarihci19

Misafir
keşke haberim olsaydı.. ben yalnızca sen okuyorsun diye biraz açık konuşmuştum :S

imported_eFTaL

Active member
Tarihci ' Alıntı:
keşke haberim olsaydı.. ben yalnızca sen okuyorsun diye biraz açık konuşmuştum :S

bilmem haber etmek aklıma gelmedı :(
ama sonuç güzel oldu inşallah ..
üzülme sen..
Rabbım kalplerde olanı bılıyor nasıl olsa
sonuçta onun kötü olması için yazılmadı onca yazı ;)

H

hatve

Misafir
S.A eFTal kardesim sizi tebrik ediyorum.Hakikaten muvaffakiyetin sarti ihlas oldugunu sizin bu yasadiklariniz da bir kez daha gorduk.
Samimiyetinizi gercekten hissettim.Neticesi de iyi olmus cok sukur. :)
Yalniz nacizane kucuk bir hatirlatma yapmak isterim.Boyle hakikatleri arastiran samimi insanlar manevi takviyeye cok muhtactirlar.
hele ki hayatini simdiye kadar islam cizgisinden cok uzak gecirmis birisi icin belkide en cetin imtihanlar bundan sonra basliyor.
Malumunuz ameli zafiyetin temelinde imani, itikadi zafiyet yatiyor.size karsi muhabbeti hasil olmus kardesimizi imanini takviye icinde
mukabele ederseniz sayinizin semeresi bosa gitmez.
insallah Rabbimizin HADi ismi bu kardesimizde azami tecelli eder hakikati namaza da tahkiki imana da vasil olur.
selam ve dua ile :)

yalniz keske diger kardeslerin yorumlarini ona gondermeseydin........ ???

imported_eFTaL

Active member
aleykümselam..
hayır göndermem bence ıyı oldu ..
çünkü gönderdıgı maillerın yada özel konusmaların bir bölümünü ben buraya almadım..

ve şunu da belırteyım benlık hıçbirşey yok ortada Rabbım sadece benı vesıle kıldı o kadar
o gün kanalda soruyu sordu bırçok kımse cevap vermeye çalıştı
ama aradıgı cevap gelmemıştı
zaten kendısıde mailde belırtmış bırı evet kılınır dese nasıl havalara uçacak
nasıptı benımkısı sadece
belkıde ben kendı kusurlarımı gördüm onun sayesınde
burada çıkartılacak o kadar ders varkı ..

hknco

Well-known member
hımmm her ne ise işte ... olan olmuş ... sonuca bakalım :) namaz kılıyor mu kılıyor . kapalımı kapalı inşallah olur . Her ne kadar tasvip edilmesede yani mesela geçenderastladığım bir sor bir soru ?

kışın namazlarımı kılıyorum ama yazın kılmak zor olur ... denize girip sonra namaz kılmak bence tuhaf diyordu bir kardeş .

İnşallah böyle durumlarda bence ehveli şer denilmeli ... Mesela denize girmek ile namaz kılmak arasında bir bağ yok . O ayrı bir günah o da ayrı bir FARZ . Her ne ise ama burda şunun da vurgusu yapılmalı yani bu küçümsenecek bir durum değil yani büyük günahlara vesile olan onlara kapı açan edebi ortadan kaldıran bir durum ... ama yinede azda olsa Bir kişi Rabbi ile olan bağını koparmamak istiyor vede koparmıyorsa . İnşallah namazlarını kılar Hem bu kişilerde dahi biz eleştirsek bile kendince bir edeb sınırı vardır inşallah bu namazlar onalrın kapanması ve kadınlık değerlerini hissetmeleri hakiki manada şefkat kahramanı olabilme yolunda ki kardeşlerimiz ... Şu zor dönemde bu sıcak ta öyle sıkı sıkı kapanıyorlarsa ihtimal cehennem onlara yaklaşmaz siz dünyada iken yandınız sizi kaç defa yakalım der . Ama açıklara ne der ALLAH cc hepimize merhamet etsin

Sakın ha! ynlış anlamayınız ben öyle vay bu açık cehennem lik bu kapalı cennetlik muahbettinde değilim zaten bunlarda basit şeyler . şu kainatta iman gibi kocaman bir dava var .Bu davanın peşinden koşmalı bir şeyler anlatmalı da tabi buda olağan yani doğal olmalı mesela bir kişiye desek namaz kıl ! bir anda sert bir cümle olur . İşte sizler benden daha iyi bilirsiniz inşallah her şeyin bir yöntemi olmalı ... gerçi Eftal kardeşimiz öyle bir hareket yapmış ki . ben yanarım sen geri dur deyip kardeşine cevaz vermiş ... neticede ALLAH cc gören ve işitendir . Ama eftal kardeş Allah sanada bizede rahmet eylesin ... yani o fetvayı vermek her babayiğidin harcı değil hakikaten bunu söylerken ateş üstünde yürümek gerekir ... Ama işte Allah cc bir işte hayra kapı açacak ya inşallah o kapı sizler olmuşsunuz ne güzel .

Allah cc rahmeti tecelli ettiği zaman ne kadar da farklı yerlerden tecelli ediyor ... Bizim olmaz dediğimiz yerlerde öyle gönülleri açıyor ki adeta siz gerekeni yapın iman ettirmek amel ettirmek benim işim diyor .

T

Tarihci19

Misafir
işte bu sonuç eftal in samimiyetinin neticesidir, ihlas ın ehemmiyeti bir kez daha kendini gösteriyor,

hakan bende senin dediğine benzer bi şey yazim, iki arkadaş şeytana uyup zina ediyorlar bunlar normalde namaz kılan insanlar ama her nasılsa ayakları kayıyor kendilerini zina ederken buluyorlar çokta pişman oluyorlar, evlerine dönerken biri hızlı adımlar atıyor diğerine de çabuk ol çabuk ol diyor ama pişmanlıklarından ve utanmaktan birbirleriylede konuşamıyorlar, eve geldiklerinde hızlı yuruyen hemen abdest alıyor akşam namazına durmak üzere iken diğeri diyor ne yapıyorsun? -namaz kılacağım diyor ve kılıyor, işte yapılması gerekende bu, diğeri sonra diyor biraz evvel zina ettik olurmuki namaz, diğeri diyor,şeytana uyduk bi halt ettik , namazıdamı bırakalım? o bir gunahtı işledik Allah affetsin buda farz, haram işliyor olmak sevap işlemeyi engellemez abiler
zina dan sonra namaz kılınmasaydı yalan slöedikten sonrada kılınmamalıydı peki gunde kaç kez isteyerek yada istemeyerek yalan sölüyoruz? zaten iki namaz arasında işlenen küçük gunlar silinir gider,, gunah işlemek farziyetlere engel teşkil etmez..

tuncerr

Active member
Eftal Kardeş büyük bir sevaba vesile olmuşsun. O kapanan kardeşin ibadetlerinden bundan sonra sende hissedarsın. Samimiyetin sayesinde bu kardeşin imanı kurtuldu belki. Rabbim hizmetini daim etsin inş.

imported_eFTaL

Active member
... gerçi Eftal kardeşimiz öyle bir hareket yapmış ki . ben yanarım sen geri dur deyip kardeşine cevaz vermiş ...yani o fetvayı vermek her babayiğidin harcı değil hakikaten bunu söylerken ateş üstünde yürümek gerekir ...

evet bu konuda katılıyorum zor bir karardı belkıde
ama bana onu söylettıren Rabbımdı ..
o anda onun çaresizliği benı buna sevkettı ..
ve hep şu söz aklımdadır Üstad ın
Milletimin imanını selamette görürsem, cehennemin alevleri içinde yanmaya razıyım.
fakat nasıl uygulanır diye de hep düşünürdüm..
bunu hep üstaddan duyuyorduk ama normal bizim gibi olan bırınden ben hiç duymamıştım
burada forumda yazıları okurken Yemin abının bır yorumunu okumuştum..
peki dıyordu sen yanabılırmısın bır kardeşin için.. (not: kısmen böyle hatırlıyorum)
o anda o kardeşe o cümleyı kurarkende bunlar aklımdan geçiyordu..
ve Rabbımın inayetıyle oldu Elhamdulıllah..

ve benden bılmeyın bu olayı ne olur bana ait birşey yok ..
bu olsa olsa risalenın kerametındendır ..

zuhur

Member
Gizlemek mi, saptırmak mı?

Kendilerini farklı (üstün) göstermek için başkalarını silmek gerektiğine inanan şöhret ve menfaat düşkünleri vardır. Bunlardan İlahiyat alanında faaliyet gösterenlerinin ikide birde tekrarladıkları bir iftira da "geleneğe saygılı din alimlerinin bazı din gerçeklerini halktan gizledikleri" dir.

Son günlerde tartışma alanına çekilen "kadının başı açık namaz kılması" konusu hakkında televizyonda açıklama yapan bir konuşmacı şöyle diyor: "Aslında kadınlar mayo giyerek de namaz kılabilirler, bu fıkıh kitaplarında vardır, gerçekleri halktan gizlemeyelim".

Bir konunun açıklaması fıkıh kitaplarında ve bunlardan bir çeşidi olup halkın elinde bulunan ilmihallerde var ise bunun halktan gizlendiğini söylemenin çelişki olduğuna bundan önceki yazıda dikkat çekmiştim.

Demek ki, gizlemek filan yok. Şimdi açıp Ö.N. Bilmen merhumun İlmihaline bakıyoruz; orada, "göbeğinden dizlerine kadar örten cariyenin böyle namaz kılabileceği" yazıyor, burası doğru, ama aynı yerde "hür kadınların, yüzleri ve elleri dışında kalan bütün vücutlarını örtmeleri gerektiği ve örtmeden namaz kılarlarsa bu namazın sahih (şartlarına uygun ve makbul) bir namaz olmayacağı" da yazıyor. Konuşmacı hiç münasbeti ve hayatımızda yeri olmadığı halde cariyelere ait bir hüküm ve uygulamadan söz ederek konuyu saptırıyor ve kafaları karıştırıyor, hür kadınlar için de böyle bir uygulamanın mümkün olacağını ima ederek de hem gerçeği gizliyor, hem de sapla samanı birbirine karıştırıyor.

Şu halde alimler gerçekleri gizlemiyorlar, alim geçinenler konuyu saptırıyor, münasebetsiz ve yersiz konuşuyorlar, müminlerin kafalarını karıştırıyor, huzurlarını bozuyorlar.

Bununla da yetinmiyor, "Allah ile kulun arasına hiçbir şeyin ve şahsın giremeyeceğini, kulun Allah'ına her durum ve şartta (çıplak iken de) kalbini açıp niyazda bulunabileceğini, dua edebileceğini" söylüyor.

Tartışılan konu ne?

Başı açık kadının namaz kılmasının caiz olup olmadığı.

Söylenen ne?

Kadın olsun erkek olsun insanın, kulun, her durumda Allah'a dua edebileceği.

Bu ikinci hususa karşı çıkan, "olmaz, başı açık dua edemez" diyen mi var? Hem tartışanlar şimdi bunu mu tartışıyorlar? Tartışılan namaz değil mi? Allah ve Peygamberi namazın nasıl kılınacağını açıkladıklarına göre, "Siz böyle deseniz bile ben (kullar), sizin isteğinize aykırı bir şekilde de namaz kılarım" demek dine, ahlaka, edebe, mantığa sığar mı?

Biri de "Kadın normal olarak nerelerini örtüyorsa, örtmesi gerekiyorsa namazda da oralarını örter, baş buna dahil değildir" diyor ve bir ilahiyatçı bakanı delil gösteriyor. Ne günlere kaldık; din bilgi ve uygulamasının delili "Kitap, sünnet, icma ve kıyas" iken, şimdi bakanların söyledikleri oluyor (Ayrıca o bakanın böyle bir şey söylediğinden de emin değilim).

Asırlardan beri Müslüman kadınlar dışarıya çıkarken -en fazla- yüzleri ve elleri (bazı yer ve durumlarda ayakları) hariç bütün vücutlarını örtüyorlar. Normal örtünmeleri budur ve namazda da aynı yerlerini örtüyorlar. Bütün fıkıh ve ilmihal kitaplarında, namazın şartları arasında sayılan "setr-i avret"; yani örtülmesi gereken yerlerin örtülmesi de böyle tarif ediliyor.

Dini menfaatlerine alet edenlere sesleniyorum:

Şöhreti ve serveti başka vasıtalar ile elde edin ve lütfen dinin yakasından ellerinizi çekin.

29 Ocak 2006
Pazar Hayrettin Karaman Hoca`dan Alıntıdır.