Bediüzzaman Said Nursî Kimdir?

ASHAB-I BEDR

Well-known member
Cevap: Bediüzzaman Said Nursi kimdir?

İSTANBUL MAHKEMESİ

Bu arada mahkemeler açılmaya devam ediyordu. 1952'de İstanbul'da, Gençlik Rehberi adlı kitap hakkında bir dava açıldı ve Bediüzzaman İstanbul'a gelerek mahkemede hazır bulundu. Sirkeci'deki Akşehir Palas Oteli'ne yerleşen Bediüzzaman 22 Ocak 1952 tarihinde, bugün Büyük Postane olarak bilinen o zamanki mahkeme binasında duruşmaya katıldı.

Seksen yaşına yaklaşmış bu zatın mahkemesi halkın büyük ilgisini kazanmış, gerek mahkeme binasının dışında ve gerekse duruşma salonu ile koridorlarda büyük izdiham olmuştu. Mahkeme çıkışı, izleyenlerin alkışları arasında ikindi namazını kılmak üzere Sultan Ahmed Camii'ne gitti.

İki kez ertelenen mahkeme nihayet 5 Mart 1952'de yapılan son duruşmada, dava konusu kitabın 1943'teki Denizli Mahkemesi'nde beraat kararı aldığı ve bu kararın Yargıtayca onaylandığı dikkate alınarak "meni muhakeme kararı" verilip dava kapatıldı.[83]

[BILGI]Mahkemenin bitmesi ile birlikte Emirdağ'ına dönen Bediüzzaman, 1953 ilk baharında tekrar İstanbul'a gitmek durumunda kaldı. Çünkü Samsun Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkında açılan davaya bizzat katılması ısrarla istenmiş ve Bediüzzaman da ancak İstanbul'a kadar gelebilmişti. Burada, ne havada ne karada ve ne de denizde seyahat edemeyeceğine dair rapor aldığı için, müdafaasını İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde yaptı.[/BILGI]

İstanbul'a bu ikinci gelişinde, önce Beyazıt'taki Marmara Palas Oteli'nde bir süre kaldı. Ardından Fatih'te bir ahşap eve yerleşti. Mahkeme devam ederken, Bediüzzaman bir yandan Risalelerin neşri ile meşgul oluyor, diğer yandan da İstanbul'da bazı ziyaretlerde bulunuyordu.

O yıl İstanbul'un fethinin 500. yıl dönümü idi. Bediüzzaman bu kapsamda düzenlenen törende hazır bulundu. Zamanında Bediüzzaman ila birlikte Yeşilay Cemiyeti�ni kuran Fahrettin Kerim Gökay İstanbul Valisi olarak törende bulunuyordu.

Bediüzzaman'ın orada olduğunu duyunca, şeref türbininde hemen yanında ona yer verdi ve Bediüzzaman buradan kutlamaları izledi.[84] Bu arada Fener Rum Patrikhanesi'ni de ziyaret ederek Patrik Athenagoras ile görüştü.

Fener Rum Patriği'ne, "Hazreti İsa'nın bozulmamış olan gerçek dinini kabul edip, Hazreti Muhammed (sas)'in peygamberliğini ve Kur'an'ın da Allah'ın kelamı olduğunu kabul etmeleri halinde kurtuluş ehli olacaklarını" söyledi."[85]

 

ASHAB-I BEDR

Well-known member
Cevap: Bediüzzaman Said Nursi kimdir?

ISPARTA HAYATI

Üç ay kadar İstanbul'da kalan Bediüzzaman tekrar Emirdağ'ına geldi ise de 23 Ağustos 1953'te Isparta'ya yerleşmek üzere oradan da ayrıldı.

Gizli komitelerin tahrikleri devam ediyordu. Bediüzzaman ve Nur talebeleri üzerinden Demokrat Partiye yüklenen muhalefetin saldırılarına karşı, Adnan Menderes'e yazdığı mektuplarla onu uyarıyor ve bazı tavsiyelerde bulunan Bediüzzaman, talebelerinin de Demokrat Parti'ye yardımcı olmalarını istiyordu. Ehvenişer olarak gördüğü Demokrat Parti'nin varlığı Müslümanlar için bir fırsattı. Nitekim bu süreçte Risaleleri, bir derece serbest bir ortamda basılıp çoğaltılıyordu.

Böylece Bediüzzaman, kendisine yapılan bütün haksızlıklara rağmen, hukukî bir zeminde kalarak verdiği hukuk savaşından, kelimenin tam anlamıyla zaferle çıkmıştı.

[BILGI]Uzun süre devam eden ve sürekli kamuoyunun gündeminde yer alan Bediüzzaman'ın mahkemeleri, Risale-i Nur'un ilânı hükmüne geçmiş, Anadolu insanı aradığını nerede bulacağını bu sayede öğrenmişti.

Artık, gençlerin ve mekteplilerin iman hakikatlerinden hakkıyla istifade edebilmesi için yeni yazıyla (Latin harfleriyle) yazılan Risaleler matbaalarda sürekli basılıyor, yurdun her yanına dağıtılıyor ve her geçen gün imanını onunla kurtaranlara yenileri ekleniyordu.[/BILGI]

Bu arada "Bediüzzaman'ın Tarihçe-i Hayatı" isimli otobiyografik çalışma, talebeleri tarafından kaleme alınmış ve bizzat kendisi tarafından kontrol edildikten sonra, gerekli düzeltmeler yapılarak Risale-i Nur Külliyatı'na dâhil edilmişti.

[NOT]Bediüzzaman, bundan sonraki hayatını daha önce sürgün ve mahpus olarak gittiği yerlerdeki dostlarını ziyaretle geçirecekti. Merkez Isparta olmak üzere, sık sık kısa seyahatlerle Afyon, Emirdağ, Eskişehir, Eğirdir ve Barla'ya gidiyordu. Eski mekânlarını ziyaret ediyor, dostlarıyla görüşüyor, talebelerine "dersler" yapıyordu.[/NOT]

2 Aralık 1959'da Ankara'ya yaptığı ziyaret, artık Bediüzzaman'ın veda seyahatlerinin başladığını gösteriyordu.

Ankara'da bir gece kalarak dost ve talebeleriyle görüştükten sonra, 3 Aralık 1959 günü Ankara'dan Emirdağ'a, oradan da Isparta'ya gitti. On beş gün sonra tekrar Emirdağ'a döndü. Konya'daki talebelerinin daveti üzerine 19 Aralık 1959'da Emirdağ'dan ayrılarak Konya'ya gitti.

Burada talebeleriyle görüştü ve Mevlâna'nın türbesini ziyaret etti. Aynı gün Isparta'ya gitmek üzere Konya'dan ayrıldı.

Ankara'daki talebeleri yine ısrarla kendisini davet etmekteydiler. Bu ısrarlar üzerine 31 Aralık 1959 günü Ankara'ya geldi. Ancak bu defaki gelişi, basında tartışmalara yol açtı. Demokrat Partili milletvekillerinin kendisini davet ettiği yönünde asılsız haberler yayınlandı. Said Nursî, bir gece Beyrut Palas Oteli'nde kaldı, ertesi gün İstanbul'a hareket etti. İstanbul'da Divan Yolundaki Piyer Loti Oteli'nde bir gece kalarak talebeleriyle görüşüp vedalaştı ve 3 Ocak 1960 gününün akşamında, Ankara'ya dönmek üzere İstanbul'dan ayrıldı.

Daha önceki Ankara seyahatlerinde olduğu gibi bu defa da Beyrut Palas Oteli'nde kaldı. Ertesi gün talebeleriyle görüştü. Ve son dersini yaptı. "Vasiyetnamem hükmündedir." dediği son dersinde Bediüzzaman, kendi hayatından, sahabelerden ve Resulullah (a.s.m.)'ın hayatından örnekler vererek talebelerine istikametten ayrılmamalarını, müspet hareket etmelerini, iman hizmetine ihlâsla devam ederek asayişi muhafaza etmelerini öğütlüyordu.

6 Ocak 1960 günü saat 10:30 sularında Konya'ya gitmek üzere hareket etti. Konya'ya vardığında beklenmedik bir manzarayla karşılaştı. Konya'nın bütün giriş çıkışları tutulmuş, her yerde güvenlik tedbirleri alınmıştı. Bediüzzaman'ın arabasını gören polisler derhal etrafını kuşattılar ve takip etmeye başladılar. Kardeşi Abdülmecid'i ziyaret eden Bediüzzaman, Mevlâna'nın türbesini de ziyaret ederek Emirdağ'a gitmek üzere Konya'dan ayrıldı.

Emirdağ'da dört gün kaldıktan sonra 11 Ocak'ta tekrar Ankara'ya gitmek için yola çıktı. Ancak bu kez Said Nursî'nin şehir merkezine girişi polis tarafından engellendi. Yaklaşık otuz yıl boyunca sürgünler ve mahkemeler yoluyla baskı altında tutulan, her hareketi çok yakından izlenen, fakat mahkemelerin suçsuz bularak serbest bıraktığı Bediüzzaman'ın seyahatleri, bazı çevreleri evhamlandırıyordu.

Ankara'ya girmesi engellenen Said Nursî, Emirdağ'a geri döndü. Buradaki bir haftalık ikametinden sonra 20 Ocak günü Isparta'ya gitti ve burada bir buçuk ay kaldı.


 

ASHAB-I BEDR

Well-known member
Cevap: Bediüzzaman Said Nursi kimdir?

SON YOLCULUK URFA�YA

Ramazan ayı geldiğinde Bediüzzaman ağır hastaydı. Takvimler 19 Mart 1960 tarihini gösteriyordu. Said Nursî yanındaki talebelerine Urfa'ya gitmek istediğini söyledi. Arabası hazırlandı ve seksen iki yaşındaki Bediüzzaman, ağır hasta hâliyle arabanın arka koltuğunda yola çıktı. 20 Mart'ta yağmurlu bir havada yaşanan bu yolculuk, onun son yolculuğuydu.

[BILGI]21 Mart günü Urfa'ya ulaştığında talebeleri kendisine Halilürrahman Dergâhını göstermek istediler. Ama o yürüyemeyecek kadar rahatsızdı. Onu şehrin en iyi oteli olan İpek Palas Oteli'ne yerleştirdiler.

Bu arada otele gelen polisler, derhal Isparta'ya dönmesi emrini tebliğ ettiler. Bunu duyan halk otelin önüne toplandı. Polis ısrarla Bediüzzaman ve yanındaki talebelerinin Urfa'dan ayrılmasını istiyordu. Bu baskı sürerken Bediüzzaman 23 Mart 1960 günü 27 numaralı odada, sabaha karşı vefat etti.[/BILGI]

Hayatı boyunca dayanılması güç acılara ve baskılara maruz kalmasına rağmen, hayat tarzıyla bir destan yazan Bediüzzaman, arkasında miras olarak altı bin sayfalık Risale-i Nur Külliyatı ile milyonlarca Nur talebesini bırakmıştı.

Büyük bir cemaatle kılınan cenaze namazından sonra Bediüzzaman'ın naaşı Halilürrahman Dergâhı'nda kendisine ayrılan yere defnedildi.

Bediüzzaman'ın ahiret yolculuğunu duyan dostları ve talebeleri yurdun dört bir tarafından gelerek ziyaret ediyor, dualar ediyor, hatimler indiriyor, gıyabî cenaze namazı kılıyorlardı. Artık Urfa'da kalabalıklar hiç eksik olmuyordu.

Bediüzzaman'ın vefatından, yaklaşık iki ay sonra 27 Mayıs 1960'da bir askerî darbe oldu. Türkiye'de Demokrat Parti iktidarı boyunca yaşanan ekonomik ve dinî gelişmelerden rahatsız olan çevreler adına, askerler iktidara el koydu.

Cuntadan oluşan Millî Birlik Komitesi hükümeti, ilk iş olarak geniş çaplı tutuklamalar başlatarak Demokrat Parti'nin ileri gelenlerini Yassıada Hapishanesi'nde topladılar.

[DIKKAT]Millî Birlik Komitesi hükümeti Bediüzzaman'ın kabrinin nakledilmesine karar verdi. Kanunî prosedürü ihmal etmeyen ihtilâl komitesi, Bediüzzaman'ın Konya'da yaşayan kardeşi Abdülmecid Nursî'den tehdit ile bir nakil dilekçesi alarak, 12 Temmuz 1960 gecesi Urfa'daki mezarını kırdırarak açtırdı.
[/DIKKAT]
Bediüzzaman'ın naaşını, askerî bir uçağa koyarak Afyon askerî havaalanına indirtti. Kara yolu ile yapılan uzun bir yolculuktan sonra, yerini Abdülmecid Nursî'nin de bilmediği bir mezara defnettirdi. Hayatta iken onun varlığını istemeyenler, vefatından sonra da onu rahat bırakmamışlardı.





[1] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s.959

[2] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s 28

[3] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s.41

[4] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s.46

[5] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s.1088

[6] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s.47

[7] Ramazan Balcı, Yeni Tarihçe-i Hayat, s. 75

[8] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s.49

[9] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s.67

[10] Bediüzzaman, Mektubat, Söz Basım, s.518

[11] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, 69

[12] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s.59

[13] Abdülmecit, Hatıra defteri, 4, Badıllı, Nursinin içinde, 1: 171.

[14] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s.60

[15] a.g.e., s.70

[16] Yeni Tarihçe-i Hayat, Ramazan Balcı, s. 91

[17] Eşref Edip, �İslam Düşmanlarının Tertiplerini Ortaya Çıkarmak Vazifemizdir,� Yeni istiklal Gazetesi, No: 241, 23 Mart 1966

[18] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 73

[19] Nursi, İlk Dönem Eserleri, Divanı Harbi Örfi, Söz Basım, s.339

[20] a.g.e., s. 388

[21] a.g.e., s. 392

[22] a.g.e., s. 392

[23] a.g.e., s. 390

[24] Tanin Gazetesi, sayı 261, 24 Mayıs 1909

[25] Mufassal Tarihçe-i Hayat, Abdülkadir Badıllı, c.I, s. 324

[26] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 103

[27] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 129

[28] Yeni Tarihçe-i Hayat, Ramazan Balcı, s. 118

[29] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 138

[30] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 135

[31] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 146

[32] Rahmi Erdem, Davam, 193

[33] Kutay, Çağımızda Bir Asr-ı Saadet Müslüman�ı, s. 116

[34] İttihad İlmi Araştırma Heyeti, Cemal Kutay�ın Bediüzzaman Hakkındaki Asılsı iddiaları.

[35] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 142

[36] Nursi, Şualar, s. 464

[37] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi,s. 151

[38] Tanin Gazetesi, 25 Temmuz 1918

[39] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 177

[40] Yeni Tarihçe-i Hayat, Ramazan Balcı, s. 137

[41] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 151

[42] Yeni Tarihçe-i Hayat, Ramazan Balcı, s. 142

[43] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 177

[44] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 154

[45] Şahiner, Bilinmeyen Taraflarıyla, 229-231

[46] Tunaya, Türkiyede Siyasal Partiler, 2: 386

[47] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi,s. 189

[48] a.g.e., s. 198

[49] M. Latif Salihoğlu, Kürt-Teali iftirasına ilmî bir cevap (makale)

[50] Şahiner, Bilinmeyen Taraflarıyla, s. 233 ve 234

[51] Nursi, Emirdağ Lahikası, s. 188

[52] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 187

[53] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 175

[54] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 220

[55] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 176

[56] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 181

[57] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 225

[58] Nursi, Lemalar, s. 292

[59] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 187

[60] a.g.e., s. 275

[61] a.g.e., s. 463

[62] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 226

[63] Şahiner, Son Şahitler, Abdullah Ekinci maddesi, c.1, s.110

[64] Badıllı, Nursi, 1: 660; Selahaddin Çelebinin Biyografik notlarından iktibas

[65] Şahiner, Bilinmeyen Taraflarıyla, s. 275-276

[66] Şahiner, Bilinmeyen Taraflarıyla, s. 278-279

[67] Badıllı, Nursi, 1: 660

[68] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 240

[69] Nursi, Lem�alar, s. 91

[70] Şahiner, Aydınlar Konuşuyor, Mustafa Sungur, s. 395

[71] Şahiner, Son Şahitler, Ahmet Gümüş Maddesi, 4: 158

[72] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 271

[73] Şahiner, Son Şahitler, Mehmet Gülırmak maddesi, c.II, s.20

[74] Emin Çayırlı(Çaycı Emin) maddesi, Şahiner, Son Şahitler, 2:95-102

[75] Nursi, Sikke-i Tasdik-i Gaybi, s. 237

[76] Nursi, Emirdağ Lahikası II, s. 381

[77] Nursi, Şualar, s. 410

[78] Şahiner, Son Şahitler, Süleyman Hünkar maddesi, c.II, s.268-273

[79] Nursi, Emirdağ Lahikası-I, Söz Basım s. 53-54

[80] Nursi, Emirdağ Lahikası-I, Söz Basım s. 204

[81] a.g.e., Söz Basım s. 54

[82] Mary F. Weld, Bediüzzaman Said Nursi, Entelektüel Biyografisi, s. 372-374

[83] Tarihçe-i Hayat, Söz Basım, s. 806-808

[84] Şahiner, Son Şahitler, Muhsin Alev ve Mehmet Fırıncı maddeleri, c.4, s.330 ve 360-361

[85] Şahiner, Bilinmeyen Taraflarıyla Bediüzzaman Said Nursi, s. 255
 

harp

Well-known member
Cevap: BedİÜzzaman saİd nursİ kİmdİr?

Haİn zindik ecnebİ adamlarin yapmadiĞi zulÜm kalmamiŞ.Allah bunun hesabını soracak. İnŞ.amİn ecmaİn İnŞ...
 

harp

Well-known member
Cevap: BedİÜzzaman saİd nursİ kİmdİr?

Sayin bedİr ashabi kardeŞ paylaŞtiĞiniz İÇİn allah sİzdende razi olsun İnŞ...selametle ve dua İle....
 

harp

Well-known member
Cevap: Bediüzzaman Said Nursi kimdir?

Valla ben olsam bana o kadar İŞkence yapsalardi hemen kendİmİ ÖldÜrÜrdÜm adam gİbİ kafama sikardim sİlahi...sabir acidir ama meyvesİ tatlidir..sabrin sonu selamettİr....sabreden dervİŞ muradina ermİŞ....ya sabur ....ya sabir....la havle vela kuvvete İllabİllahİl alİyÜl azİm..hasbÜnallahİ venİamel vekİl...sadakte...eŞhedÜ enla İlahe İllallah ve eŞhedÜ enne muhammeden abdÜhÜ ve resulÜhÜ..laİlahe İllallah muhammedÜn resulullahİ sallallahu aleyhİ ve sellem...allahÜmme sallİ ala seyyİdİne muhammedİm ve ala alİhİ seyyİdİna muhammedİn tibbÜl gulubu ve devaİha ve afİyetİl ebdanİ ve Şİfaİha ve nurİl ebsarİ ve zİyaİha ve ala alİhİ ve sahbİhİ ve sellİm....amİn ecmaİn İnŞaallahu teala.......
 
Üst