Bediüzzaman'a Göre Tevekkül

aczmendi reþha

Well-known member
بِاسْمِهِ سُبْحَانَهُ
Tenbih: Hadîs-i şerifte vârid olduğu gibi: her âyetin birer zahir ve bâtın ve her zahir ve bâtının birer hadd ve muttala'ı ve her hadd ve muttala'ın çok şücun ve gusûnu vardır. Ulûm-u İslâmiye buna şahiddir.
Bu meratibin herbirinin birer derecesi,
birer kıymeti, birer makamı vardır; temyiz lâzımdır. Lâkin tezahüm yoktur.
Fakat iştibak iştibahı intac eder. Nasıl daire-i esbab daire-i akaide karıştırılsa;
ya tevekkül namıyla bir betalet
veya müraat-ı esbab namıyla bir itizali intac eder. Öyle de devair ve meratib tefrik olunmazsa, böyle neticeleri verir.(muhakemat)

* * *
Aziz, sıddık, sarsılmaz ve tevekkülün mahiyetini ve kıymetini anlayan kardeşlerim!(şua'lar)

...Ben tahmin ediyorum ki: Bütün küre-i arzın bu yangınında ve fırtınalarında, selâmet-i kalbini ve istirahat-ı ruhunu muhafaza eden ve kurtaran, yalnız hakikî ehl-i iman ve ehl-i tevekkül ve rızadır. Bunların içinde de en ziyade kendini kurtaranlar, Risale-i Nur'un dairesine sadakatla girenlerdir.
(Kastamonu Lahikası)

Allah bizlere tahsil ettiğimiz ilimleri makam ve mevzularını iltibas etmeden doğru anlamayı ve doğru amellerinide rızası dairesinde rızasına uygun ifa etmeyi nasib ede amin amin amin..

nurulhak

Member
Tevekkül demişken bu zamanda oldukça sirayet etmiş bir hastalık geldi aklıma. Bayanlarıın "ayaklarımız üstüne durmamız lazım. Dünyada başımıza ne geldiği belli olmuyor. Yarın evlenip boşanacak olursan başkasına muhtaç olma" gibi acaipten sözler dolaşıyor. Bunun Müslümanca tevekkülde yeri nedir?

Haklısınız bu müslümanın fikri olamaz. Lakin şunu da unutmayalım arz-talep meselesi. Şu zamanda erkeklerde çalışan bayanlara rağbet arttı. Benim yakınım Diyanette Kuran Kursu hocası...Kursa geliyorlar bekar bayan var mı diye, buldukları bekar bir bayana oğlu için soruyor kadın "Kadrolu musun, sözleşmeli mi?"düşünebiliyor musunz?bunu söyleyen müslüman bir hanım. Oğlu için düşündüğüne bakın...Bir diğer ciheti ise gerçekten eşine güvenebilmek...Evlilikler ayrılma ile sonuçlanıyor, bitmeyenler ise maddi durumu olmayan bayanlar mecbur çekiyorlar. Evlenmeden kimseyi tam anlamıyla tanımak mümkün olmadığına göre, güvenmekte cok zor olduğunda bayanların kacıs noktası da bu oluyor.