Bende bir can'ım

cocuk-yagmurda-kopek.jpg
​

"Satılık Köpek Yavruları" ilanının hemen altında küçük bir çocuğun başı gözüktü ve çocuk dükkan sahibine sordu :​

"Köpek yavrularını kaça satıyorsunuz?"​

Dükkan sahibi :​

"30 dolarla 50 dolar arasında değişiyor fiyatları" dedi.​

"Benim 2 dolar 37 sentim var" dedi çocuk.​

"Bir bakabilir miyim yavrulara"​

Dükkan sahibi gülümsedikten sonra bir ıslık çaldı ve köpek kulübesinden beş tane yumak halinde yavru çıktı. Yavrulardan biri arkadan geliyordu. Küçük çocuk yürümekte zorluk çeken sakat yavruyu işaret edip sordu:​

"Bunun nesi var?"​

Dükkan sahibi onun kalça çıkığı olduğunu ve hep sakat kalacağını açıkladı.​

Küçük çocuk heyecanlanmıştı.​

"Ben bu yavruyu satın almak istiyorum.”​

Dükkan sahibi:​

"Hayır o yavruyu satın alman gerekmiyor. Eğer gerçekten istiyorsan o yavruyu sana bedava veririm"​

Küçük çocuk birden sinirlendi. Dükkan sahibinin gözlerinin içine dik dik bakarak:​

"Onu bana vermenizi istemiyorum. O da diğer yavrular kadar değerli ve ben fiyatını tam olarak ödeyeceğim. Aslında şimdi size 2 dolar 37 cent vereceğim ve geri kalanını ayda 50 cent ödeyerek tamamlayacağım."​

Dükkan sahibi çocuğu ikna etmeye çalıştı:​

"Bu köpeği gerçekten satın almak istediğini sanmıyorum. Bu yavru hiçbir zaman diğer yavrular gibi koşup, zıplayamayacak ve seninle oynayamayacak."​

Bunun üzerine küçük çocuk eğildi, pantolonunu sıvadı ve büyük bir metal parçasıyla desteklediği sakat bacağını dükkan sahibine gösterip, tatlı bir sesle:​

Görüyorsunuz bende hiçbirzaman koşamayacağım belki ama unutmayınki bende bir CAN'ım..!​

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semada bulunanlar da size rahmet etsinler. Tirmizi, Birr 16, (1925); Ebu Davud, Edeb 66, (4941)

​

Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Merhamet, ancak şaki'mn (ebedi hüsrana uğrayanın) kalbinden çıkarılabilir." Tirmizi, Birr 16, (1924); Ebu Davud, Edeb 66, (4942)

Alıntı...
​