Bilgisine güvenen yazsin

SaYa

Well-known member
ben 10 tanesini de yazayım :)



Hz. EBU BEKİR SIDDÎK (r.a)

ÖMER B. HATTAB (r.a)

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]OSMAN B. AFFÂN (r.a)[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ALİ İBN EBİ TÂLİB[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]SA'D B. EBİ VAKKAS[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ZEYD B. SÂBİT[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]TALHA B. UBEYDULLAH (r.a)[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ZÜBEYR B. el-AVVAM[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]EBU UBEYDE B. el-CERRÂH[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]ABDURRAHMAN İBN AVF[/FONT]
 

Huseyni

Müdavim
Risale-i Nur Forum Oyunları

"Biz ehl-i haliz, namzed-i istikbaliz." ifadesini nasıl anlamalıyız?

cevapları görelim :)

Eski zaman, şimdiki zaman ve geleceğin bir kıyaslaması. Yazının tamamını okuyunca daha net anlaşılır muhtemelen.

Vakta ki mazi derelerinde hükümferma olan garaz ve husumet ve meylü't-tefevvuku tevlid eden hissiyat ve müyûlât ve kuvvet idi. O zamanın ehlini irşad için iknaiyat-i hitabiye kâfi idi. Zira hissiyatı okşayan ve müyûlâta tesir ettiren, müddeâyı müzeyyene ve şâşaalandırmak veyahut hâile veya kuvve-i belâgatle hayale me'nus kılmak, burhanın yerini tutardı. Fakat bizi onlara kıyas etmek, hareket-i ric'iye ile o zamanın köşelerine sokmak demektir. Herbir zamanın bir hükmü var. Biz delil isteriz; tasvir-i müddeâ ile aldanmayız."

"Vakta ki, hâl sahrasında istikbal dağlarına daima yağmur veren hakaik-i hikmetin maden-i tebahhuratı efkâr ve akıl ve hak ve hikmet olduklarından ve yeni tevellüde başlayan meyl-i taharrî-i hakikat ve aşk-ı hak ve menfaat-i umumiyeyi menfaat-i şahsiyeye tercih ve meyl-i insaniyetkârâneyi intaç eyleyen berahin-i katıadan başka isbat-ı müddea birşeyle olmaz. Biz ehl-i haliz, namzed-i istikbaliz. Tasvir ve tezyin-i müddeâ, zihnimizi işbâ' etmiyor. Burhan isteriz.


Yani kısacası, eskiden tesir ve ikna hitabetle mümkündü, fakat şimdi (üstadın dönemi) bu yönünü değiştirmeye başladı ve istikbalde insanlar hitabetle değil, delilerle, bürhanlarla, ispatlarla ikna olacak. Biz böyle bir zamanın başlangıcındayız ve gelecek zamanlarda da böyle devam edecek.

inşallah anlatabilmişimdir. :)
 

zehraslm

Well-known member
zehra kardeş benim elimdeki kaynakta hatice validemiz yazmıyor (bir şans daha)
CEVAP VERİYORUM :ümmü seleme



Hazreti Aişe'den (ra) sonra en fazla hadis rivayet eden hanım sahabedir. Risâle-i Nur'da ismi Ümmü'l-Mü'minin Ümmü Seleme olarak geçmekte ve "meşâhir-i ulema-i Sahabe"den denilmek suretiyle, meşhur olan alim sahabelerden biri olarak vasıflandırılmaktadır (Mektubat, s. 130). Künyesi Ümmü Seleme Hind binti Ebu Umeyye Süheyl bin Mu ire bin Abdullah bin Ömer bin Mahzum şeklindedir.

 

memluk

Hatim Sorumlusu
:045:evet kardeşlerim doğru cevabı verdiniz allah razı olsun.
bu güller size:gül::gül::gül::gül:



(çok şey biliyormuşum gibi soru yazmak haddimi aşmak gibi geldi bana lutfen cevabı yazınca sizde soru yazın)
şimdi bir tane daha soruyum

efendimizin bildirdiğine göre cehennem kaç tabakadaır?
 

Elif_Gibi

Well-known member
onu dedik bardağım bitti :)

"Hem insan ibadet için halk olunduğunu, fıtratı ve cihazât-ı mâneviyesi gösteriyor."ifadesini nasıl anlamalıyız?
 

zehraslm

Well-known member
yanlış bilmiyorsam 7 tabaka olması gerekiyor.
Cehennem 7 tabakadır. Her birinin azabı üstündekinden daha şiddetlidir. (Feraid-ül-fevaid)

1. tabaka: Adı Cehennem’dir, azabı en hafiftir. Burada, günahkâr Müslümanlar azap görür.
2. tabaka: Adı Sair’dir. Ateşi ve azabı şiddetlidir. Burada, Yahudiler azap görür.
3. tabaka: Adı Sekar’dır. Bu daha şiddetlidir. Burada Hıristiyanlar azap görür.
4. tabaka: Adı Cahim’dir. Burada, güneşe, yıldızlara tapanlar azap görür.
5. tabaka: Adı Hutame’dir. Burada Mecusiler, Budistler, Brehmenler azap görür.
6. tabaka: Adı Lazy’dir. Ateistler, müşrikler, dinsizler azap görür.
7. tabaka: Adı Haviye’dir. En şiddetlisidir. Burada münafık ve mürtedler azap görür.
Rabbim bizi cehenneminden uzak tutsun inşallah
 
Üst