Dost'luk BUDUR

mihrimah

Talebe

Dost

Terentius, “Onunla her şeyi paylaşmak zevkinden mahrum kalınca, hiçbir zevki tatmamaya karar verdim” demiş, yitirdiği bir dostunun ardından.
Nasıl bir insandan bahseder terentius? Karşısında zavallı gibi görünmekten gocunmadığımız, bizi değiştirmeye değil, geliştirmeye çalışan, yargılayan değil, kendimizi sorgulamamıza yardımcı olan biri midir yitirilen? Sabahın üçünde çaldığımız kapısını açtığında, tek kelime etmeden kollarına atılıp ağlayabileceğimiz bir insan mıdır Terentius ’un acısını bu şekilde dillerinden? Nedenlerini merak etse de göz yaşlarımızın dinmesini bekleyecek kadar anlayışlı, titrek sesimiz ve telaşlı cümlelerimizi sükunetle dinleyecek kadar sabırlı, acımızın bir kısmını kendine yük edinecek kadar cömert ve yürekli insanlar mıdır dost diye seçtiklerimiz?
Sadece sohbeti değil, sessizliği de sıkıcı olmayan,: yalnızlığımızı unutmak için varlığı, eksikliğini hissetmemiz için yokluğu kafi gelen insanlara mı dostum deriz? Başımıza gelen güzel bir şeyin coşkusu yüreğimize sığmadığında, saate aldırmayıp telefona sarıldığımız ve karşımızda ki uykulu sese “ kulaklarına inanamayacaksın” diye bağırdığımızda, “ sabahı bekleyemez miydin?” demeyen biri midir gerçek bir dost.? Güzel bir film izlediğimizde keşke oda olsa dediğimiz, okuduğumuz bir kitaptan bahsedebildiğimiz ve en mahrem sırlarımızı anlattıktan sonra rahatça uykuya dalabildiğimiz bir sırdaş mıdır yoksa?Konuşurken gözlerimizi kaçırmadığımız, kendimizi saklamadığımız ve yüzümüze en acı gerçekleri haykırırken bile darılmadığımız yalnızlığımız mıdır dost dediğimiz insanlar? Ne bileyim, aynı fikirde olmasak da uzlaşabildiğimiz, köprüler atmadan da tartışabildiğimiz, her savaştan birlikte ve biraz daha güçlenmiş bağlarla çıktığımız insanlar mıdır dost payesi verdiklerimiz? Tanıdığımız sanırken daha keşfedilmeyi bekleyen nice el değmemiş duygular ve düşünceler taşıdığını gördüğümüz;sürekli bizi şaşırtan kendimiz midir onlarda sevdiğimiz? Aristo haklı mıdır; Dostluk bir ruhun iki ayrı bedende yaşamasıdır” derken ve Terentius, başka bir bedende toprağa verdiği ruhunun yasını mı tutmaktadır.? Paylaştığı her şeye ölüm demi dahildir? Acaba, neyi kaybedeceğini dostu ölmeden önce fark etmiş midir? Ya biz;her şeyi paylaşmanın iddialı ve gerçek dışı geldiği günümüzde, sahip miyiz gerçek bir dosta? Yada adımızın önüne dost sıfatı koyan insanlar var mıdır hayatımızda?
Yoksa kendimizi sevmeyi başaramadığımızdan şaşırıyor muyuz bizi sevdiğini söyleyen birinin varlığına, inanamıyor muyuz yanımızda kalmasına ve uzaklaştırıyor muyuz içten içe bizi sevmesini istediğimiz insanı kendimizden. Ve bir gün bir el daha kayıp gittiğinde avuçlarımızdan kendi mezarımız başında ağlayacağımızı biliyor muyuz. İş işten geçmeden önce teşekkür edebiliyor muyuz sevdiğimize, hiç değilse bizi sevdiği için...
Alıntı

SaYa

Well-known member
Ya biz;her şeyi paylaşmanın iddialı ve gerçek dışı geldiği günümüzde, sahip miyiz gerçek bir dosta? Yada adımızın önüne dost sıfatı koyan insanlar var mıdır hayatımızda?

elhamdulillah ki böyle dostlarım var ... gecenin bi vakti arasam bana saatin hesabını sormayacak, içimden gelen her şeyi söylediğimde beni yargılamayacak ve en önemlisi uzakda olsa dahi hiç görüşemesem dahi yalnızlığımı bana unutturacak dostlarım var....

Allah razı olsun Mihrimah çok güzel bir yazı... ve ben diyorum ki arakdaşalrımızda bu soruyu cevaplasınlar... DOST SİZİN İÇİN KİMDİR ???

HAYA

Sevdam Davam
arkadas-kart16.jpg
izninle ablam dosluk adına bende ekledim hakkını helal et

mihrimah

Talebe
DOST SİZİN İÇİN KİMDİR ???

Müminin mümin kardeşiyle (dostuyla) olan durumu, birbirini yıkayıp temizleyen iki el gibidir. (sav)Hadisi ile dostların durumunu çok güzel misallendirir. Ellerimizi yıkarken iki el artık zihnimizden silinip tek el haline gelmiştir. İnananlarda birbirlerinde fani lacak şekilde bir kardeşlik dostlukla birbirlerine bakmalılar ki bibirbirlerini günahlarından arındırsınlar..
Mümin fıtrat, feraset, sezgi, duyuş ve kavrayşıyla farklılığını göstermelidir.

Gelecekte kendi kültürüne uyanmış,kendi dünyasını yine kendi dünyasında arayan aydınlık ruhlar,ışık ordusu, hadis üzerinde tekrar tekrar oturup düşünmeli ve bütün iç ve dış siyasetini hadisten alınacak dersler üzerine oturtmalıdırlar; o zaman muvaffakiiyete götüren önemli bir yolubulmuş sayılırlar. Yoksa siyasi platformlardaki aldanma ve aldatmalar hiçbir zaman eksik olmaz ve insanımız aldanmış ve aldatmış olur.
M.Fethullah GÜLEN

Elif_Gibi

Well-known member
Dost ve arkadaşlarını aziz tutup onlara ikramda bulunan kimse, düşmanlarına karşı bir sürü müdafaacı ve kendine arka çıkacak kimseler kazanmış olur.

...

İnsanın sadık arkadaşa ihtiyacı, diğer zarurî ihtiyaçlarından daha ehemmiyetsiz ve geri değildir. Dost ve ahbapları itibarıyla huzur ve emniyet içinde bulunan bir fert, başka birçok hususta da da güvene ermiş sayılır.

...

Hakikî dost, düşebileceği yerlerde dostunu kollayandır; her işinde ona baş sallayan değil...

...

Dostluk, her şeyden evvel bir gönül işidir. Onun riya ve aldatmacalarla elde edileceğini sananlar hep aldanmışlardır. Böylelerinin çevresinde, tabasbus ve yaltaklanmaya aldanmış üç-beş safderûn kimse muvakkaten bir araya gelse de, bunların, dostluklarını uzun süre devam ettireceklerine kat'iyen ihtimal verilemez.

Sızıntı, Aralık 1982, Cilt 4, Sayı 47

NuruAhsen

Sonsuz Temâþâ
“Gerçek dostlar yıldızlara benzer, karanlık çökünce ilk onlar gözükürler.”

dost
uzakta
gurbet ellerinde
dost
mızrabı
gönül tellerinde
dost
sevgi de
paylaşım da
dost
ekmeğimde
zehir de olsa aşım da
dost
yaşanılan anların hazzı
dost
katlanılan çilenin avazı
dost
en uzun soluk
yaşam nefesi
dost
en uzun çığlık
mutluluk sesi
dost
rafine rafine imbik imbik
dost
sevda da yumak sevgide
de ilmik
dost
yokluğunda sızlar yare
dost
yoksunluğunda yürek pare pare
dost
Veysel de kara toprak
dost
Pir Sultanın gülün de yaprak
dost
Mevlâ’na da gönül aynası
dost
Yunus da açan vuslat sayfası
dost
idealim yıldız yıldız
dost
eksikliği kaygılarımız
dost
eksiği acım
dost
varlığı ilacım

öyle dost :043:
mihrimah
öyle dost
:043: Tevhidgen ailem

Livza

Well-known member

7ppmes05713002.jpg

Tadı kaçtı hayatın,
Omuzlarımda derdim,
Yine hüsrana erdim...

Büyüsü bozuldu insanlığın
Yüreğimde sevgim
Yalnızlığa erdim...

Yine de umutluyum
Çünkü Ben...
Ben,kendimi yaşam otelinde,
Tam pansiyon DOSTLUĞUNA verdim....

Nurcan Avşar

​

Elif_Gibi

Well-known member
ey dostlarım dunyada dost yoktur...demiş aristo...bi nevi doğru...bizim dostluğumuzda dünyalık değil...

fani olan dünyada harcanmıcak kadar değerli bişeydir dostluk...

kayýp_gül

Well-known member
Kalbi Guzel insansin

Karanlikta bir isik, gokte parlayan aysin
Yuregin sevgi dolu, sevgini yansitansin
Sevgiyle yol alirken, isigini sacansin
Sonmez isiginla sen, yol almaya calisansin
yollarin acik olsun, kalbi guzel insansin
Sesinde bir ahenk var, hosta bir guzellik var

Okudugun sarkida, siirlerde bir tad var

Yureginse simsicak, sicacik bir kalbin var
insana huzur veren, hosta sohbetlerin var
Mertsin, yigitsin, cansin, kalbi guzel insansin
Bazen nese dolusun, bazen biraz kirilgan
Bazen cok sakacisin, bazen biraz alingan
Ara sira kussen de, gulerek selamlayan
Nasıl kizilir sana, kizamiyorum inan

Sen dunyalar tatlisi, kalbi guzel insansin
Dis guzelliginden cok, ruh guzelligi dersin
Arkadasliklarda sen, buna onem verensin
Yuregin sevgi dolu, ard niyet hic bilmezsin
Ne kadar sevilirsen, bir o kadar sevensin
Sen arkadas canlisi, kalbi guzel insansin

Dilerim bu guzellik, hep boyle surup gider
Sevgisizlikler senin, hep uzagindan gecer
Sevenlerin seninle, gonul birligi eder
Sevgi dagarcigina, sevgiler eslik eder
Sen sevilmeye layık, kalbi guzel insansin…

dostlarıma ithafen ....