Gülsüm Özsoy, 91 yaşında. 13 yıldır İzmir’de Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi’nde kalıyor.Huzurevi çalışanlarının Gülsüm annesi, ilerlemiş yaşına rağmen çalışma azmiyle gençlere taş çıkartıyor. Huzurevi ziyaretçilerine sattığı el emeği patiklerle kimseye muhtaç olmadan harçlığını çıkarıyor. “Boş durursam hasta olurum. Patikler beni hayata bağlıyor.” diyor. Bir de yavru bir kedisi var, patik örerken kucağına yatarak ona eşlik ediyor. Üç çocuğu, altı torunu var. Özsoy, ömründe birçok acı tatlı olayı geride bıraktığını söylüyor. Kızı Tekirdağ’da, oğlu da Almanya’da yaşıyor. Yıllardır ikisini de görmemiş. Rahatının yerinde olduğunu, çocukları çağırsa bile gitmeyeceğini söyleyen Özsoy, buruk bir şekilde, “İlk başta, ‘gitme bakarız’ demediler. Ben de buraya geldim.” ifadelerini kullanıyor. Zaman zaman torunlarının ziyaretine geldiğini anlatan yaşlı kadın, daha sık gelmelerinin kendisini mutlu edeceğini söylüyor. Gençliğinde çiftçilik yaptığını, pazarlarda çalıştığını anlatan yaşlı kadın, “Eskiden çocuklarım için, torunlarım için ördüğüm patikleri, huzurevinde kendim için örüyorum. Günde yaklaşık beş çift süs patiği yapabiliyorum. Ziyaretimize gelenlere 2,5 liraya satıp harçlığımı çıkarıyorum.” diye konuşuyor. Özsoy, el işinin yanında dua kitapları okuyup zaman zaman şiir yazıp huzurevinde kendisi gibi tek başına olan arkadaşlarıyla sohbet ederek günlerini geçiriyor. Anılarının, çocuklarının ve eşinin fotoğraflarının bulunduğu albümünü ise bir an olsun yanından ayırmıyor, bakıp bakıp geçmişi hatırlıyor.
Devami...