Ve aleyküm selam..
Tefrikalara sebep münafık ve kafirlerin misyonerlik çalışmalarının bir başarısımıdır ?Yoksa hiç onların günahını almayalım ,bu vahim durum müslümanların gaflet uykusuna dalıp miskinleşmesinin sağladığı bir durummudur ?
Yirminci Lem'a da bu sorunun cevapları üzerinde detaylı bir şekilde durulmuş. Üstadın sözü üzerine söz olmaz. Kısaca cevap vermek gerekirse müslümanların gafletidir diyebiliriz. Başka sebeplerde var tabiki. Oraya havale ediyoruz.
Risale-i Nur
Hocam kutsal topraklarda en çok görmeyi istediğiniz kutlu mekan (ilk üç tane si )hangı mekanlar olur ve neden ?
Yer isimlerini bilmiyorum tam olarak. Nasib olursa gittiğimizde göreceğiz. En çok beni etkileyen ve aklımda yer eden 3 şey söylemek gerekirse; 1. Hacerü'l Esved, 2. Kabe ve tavaf, 3. de sayısını net olarak bilmiyorum 100 binlerce vardır herhalde, o kadar kişiyle hep bir ağızdan Lebbeyk... demenin nasıl bir şey olacağını düşünmek çok heyecanlandırıyor beni. Kalbim durabilir
Ahir zamanda müslümanların en çok hataları ne olabilir sizce ;Neden yol almak zorlaşıyor gidgide (hizmette )?
Ümitvar olmak gerek. Ben zorlaştığını düşünmüyorum. Aksine herşey daha da iyiye gidiyor ve gideceğinden de ümitliyim. Dünya genelinde müslümanların hataları cehalet ve gaflet ve tembellik diyebiliriz. Üstad Hutbe-i Şamiye eserinde bunları belirtmiş. Çok isabetli ve hala geçerli olan tesbitler. Çözümü de yine kendisi o eserinde sunmuş.
Her birey kendinden başlarsa ve özümüze dönersek, çok kısa bir zamanda aranan ve beklenen günler geri gelecektir.
Vefa sizin için ne anlam ifade eder?
Efendimiz aleyhissalatü vesselamın Hz. Hatice annemize karşı olan durumu aklıma geliyor.
Diyelim ki bir cemaati yöneten icazetli bir hocasınız ;
İslam adına öğrencilerinize ilk neyi öğretir ve eğitirdiniz?size göre en çok eksik olduğumuz alan nedir hocam?
Araştırıcılığı, zamanı iyi kullanmayı, fedakarlığı, aktifliği ve zamanı ve olayları okuma, yorumlama yönünde kendilerini geliştirmelerini tavsiye eder, bu yönde bildiklerimi öğretirdim. (Kendimi böyle bir vazifeye layık görmüyorum)