Hayatlariyla örnek olanlar

bizar

Well-known member

Osman Nuri Topbaş Hoca Efendi anlatıyor:
Merhum pederim Musa Efendi anlatmıştı. Müslüman olmuş Ermeni bir komşumuz vardı. Bir gün kendisine hidayete eriş sebebini sorduğumda şunları söyledi:
"İstanbul, Acıbadem'de tarla komşum Rebİ Molla'nın ti­caretteki güzel ahlakı vesilesiyle Müslüman oldum. Molla Rebi, süt satarak geçimini temin eden bir zâttı. Bir akşam vakti bize geldi ve:
-Buyurun, bu süt sizin! dedi. Şaşırdım.
-Nasıl olur? Ben sizden süt istemedim ki! dedim.
O hassas, zarif insan:
-Ben farkında olmadan hayvanlarımdan birinin sizin bahçeye girip otladığım gördüm. Onun için bu süt sizindir. Ayrıca o hayvanın tahavvülat devresi (yediği otların vücudundan ta­mamen izalesi) bitene kadar sütünü size getirmeye devam edeceğim, dedi. Ben:
-Lâfı mı olur komşu. Yediği ot değil mi, helal olsun, de­diysem de Molla Rebi:
-Yok yok öyle olmaz! Onun sütü sizin hakkınız! deyip hayvanın tahavvülat devresi bitene kadar sütünü bize getir­meye devam etti.
İşte bu mübarek insanın ihlaslı davranışı beni ziyadesiyle etkiledi. Neticede gözümdeki gaflet perdelerini kaldırdı ve hidayet güneşi içime doğdu. Kendi kendime:
-Böyle yüce ahlaklı bir insanın dini, muhakkak ki en yüce bir dindir. Böylesine zarif, hakşinas, mükemmel ve tertemiz insanlar yetiştiren dinin doğruluğundan şüphe edilemez! de­dim ve kelime-i şehadet getirerek Müslüman oldum.
"Eğer biz ahlâk-i İslamiyenin ve hakaik-ı ima-niyenin kemâlatını ef'alimizle izhar etsek, sair dinlerin tabileri elbette cemaatlerle İslamiyete girecekler; belki kürre-i arzın bazı kıtaları ve devletleri de İslamıyete dehalet edecekler."[1]