Her Gün Bir Hadis

L

lacvrt

Misafir
Cevap: Her Gün Bir Hadis-i Şerif

- Hz. Aişe radiyallahu anha anlatiyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam, ben alti yasinda iken benimle evlendi. Medine'ye geldik. Beni'l-Haris Ibnu'l-Hazrec kabilesine indik. Ben hummaya yakalandim. Saclarim dokuldu. (iyilesince) sacim yine uzadi. Annem Ummu Ruman, ben arkadaslarimla salincakta oynarken, bana geldi, benden ne istedigini bilmeksizin yanina gittim. Elimden tuttu. Evin kapisinda beni durdurdu. Evimizde, Ensardan bir grup kadin vardi. "Hayirli, bereketli olsun!", "Ugurlu mubarek olsun!" diye dualar, tebrikler ettiler. Annem beni onlara teslim etti. Onlar kilik-kiyafetime ceki duzen verdiler. Beni, (kusluk vakti aniden) Resulullah aleyhissalatu vesselam(in gelisinden) baska bir sey sasirtmadi. Annem beni O'na teslim etti. O gun ben dokuz yasinda idim." Buhari, Nikah 38, 39, 57, 59, 61; Müslim, Nikah 69, (1422); Ebu Davud, Nikah 34, (2121); Edeb 63, (4933, 4934, 4935, 4936, 4937); Nesai, Nikah 29, (6, 82)....bir hadiste ben vereyim keh keh

nurhadimi

üye Sorumlusu

* Mikdam İbnu Ma'dikerb radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Ademoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Ademoğluna belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak (nefsinin galebesiyle) illa da (mideyi doldurma işini) yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine (tahsis etsin, üçte birden fazlasına yemek koymasın)."

Eyvàh!

Well-known member

Sizin içinizde öyle zümreler türeyecektir ki, siz, onların namazlarının yanında kendi namazlarınızı, onların oruçlarının yanında kendi oruçlarınızı, onların iyi işleri yanında kendi salih amellerinizi küçümseyeceksiniz. Onlar Kur'an da okuyacaklar. Fakat, Kur’an onların gırtlaklarını geçmeyecek. Onlar, okun avdan (delip) çıktığı gibi dinden çıkacaklar. Okun sahibi okunun demirine bakar (kan namına) bir şey göremez. Ağaç kısmına, bakar, orada da bir şey göremez. Sonra avcı şüpheyle, okta, yayın ipinin girdiği oluğa bakar, orada da kan izi görülemez.»

(Buhari)

Eyvàh!

Well-known member

Ebu Hureyre'den: Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: Bir tacir vardı. İnsanlara borç verip dururdu.Borçluyu fakir gördüğü zaman hizmetçilerine hitaben: Buna müsamaha gösteriniz, Allah'ın da bizlere müsamaha etmesi umulur.derdi. İşte bu huuyndan dolayı Allah o taciri müsamaha ve affeylemişti.(Buhari, IV,30 1921)

huve

Well-known member

Allah Resûlü (Aleyhissalâtü Vesselâm) buyurdu ki:

"Allah bir kulunu sevdiği zaman Cibrîl’e: 'Ben falan kulumu seviyorum, sen de onu sev!'der.
Cibrîl de onu sever.

Sonra (Cibrîl) gök yüzünde şöyle seslenir: 'Allah, falan kimseyi seviyor, siz de onu sevin!'
Bunun ardından tüm gök ehli onu sever.

Sonra o kul yeryüzünde de herkes tarafından sevilir.

Allah bir kulundan nefret ettiği zaman, Cibrîl’e şöyle der: 'Ben falan kulumdan nefret ediyorum, sen de nefret et!'
Cibril de ondan nefret eder.

Sonra gökte şöyle seslenir: 'Allah falandan nefret ediyor, siz de nefret edin!' Bunun üzerine gök ehli ondan nefret eder.

Sonra yeryüzündeki tüm varlıklar da ondan nefret ederler."

(Müslim)

nurinisa

Member

Ebu Hureyre'den(r.a)şöyle rivayet edilmiştir;
Resulullah (s.a.s)buyurdu ki;Allah Teala şöyle buyuruyor;''Mü'min kulum dünya ehlinden sevdiğinin canını aldığım zaman sabrederek mükafatını beklerse, karşılığı ancak cennettir.''

(buhari)

hulusi

Well-known member

Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh...
Allah Rasulü Hazret-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki :

Eğer dünya Allah nazarında bir sivrisineğin kanadı kadar bir değer taşısaydı tek bir kafire ondan bir yudum su içirmezdi.​
Tirmizi​

nurinisa

Member

Huzeyfe'den(r.a)rivayete göre:Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu:
''Canım elinde olana yemin olsun ki, ya iyiliği emreder kötülükten sakındırırsınız, ya da yüce Allah kendi katından üzerinize bir ceza gönderir.Sonra dua edersiniz de dualarınız kabul edilmez.''

(Tirmizi)

huve

Well-known member

Resulullah Aleyhissalâtü Vesselâm Buyurdular ki:

"Receb büyük bir aydır. Allah bu ayda hasenatı kat kat eder. Receb ayında bir gün oruç tutana, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapısı açılır. On gün oruç tutana, Allah istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, 'Geçmiş günahların affoldu' der. Receb ayında Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı gemiye bindirdi ve o da, Receb ayını oruçlu geçirdi. Yanındakilere de oruç tutmalarını emretti."

(Taberânî)

nurinisa

Member

Hz. Aişe(r.a.): ''Rasulüllah(s.a.v.): ''bir ordu Kabe'ye saldırmak için harekete geçer (Mekke ile medine arasındaki)el-Beyda'da iken başından sonuna kadar ordudakiler yerin dibine geçirilir'' buyurdu, bende:
''Ey Allah'ın Resulü, içlerinde çarşı esnafı varken, kendilerinden olmayanlar varken başından sonuna kadar tümü nasıl yerin dibine geçirilir?''dedim:
''başından sonuna kadar ordudakiler yerin dibine geçirilir, sonra da kıyamette oradaki bulunuş niyetlerine göre diriltilir''buyurdu.

BUHARİ

nurhadimi

üye Sorumlusu

Resulullah (sav) "Allah'tan hakkıyla haya edin!" buyurdular. Biz: "Ey Allah'ın Resulü, elhamdülillah, biz Allah'tan haya ediyoruz" dedik. Ancak O, şu açıklamayı yaptı: "Söylemek istediğim bu (sizin anladığınız haya) değil. Allah'tan hakkıyla haya etmek, başı ve onun taşıdıklarını, batni ve onun ihtiva ettiklerini muhafaza etmen, ölümü ve toprakta çürümeyi hatırlamandır. Kim ahireti dilerse dünya hayatının zinetini terketmeli, ahireti bu hayata tercih etmelidir. Kim bu söylenenleri yerine getirirse, Allah'tan hakkıyla haya etmiş olur."