Her Gün Bir Hadis

zerrat

Well-known member
4658 - Ebu Hureyre ve Ebu Said radıyallahu anhüma'nın anlattıklarına göre, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm şöyle buyurmuştur:
"Mü'min kişiye bir ağrı, bir yorgunluk, bir hastalık bir üzüntü hatta bir ufak tasa isabet edecek olsa, Allah onun sebebiyle mü'minin günahından bir kısmını mağfiret buyurur."

Buhari, Marda 1; Müslim, Birr 52, (2573); Tirmizi, Cenaiz 1, (966).

zerrat

Well-known member
961 - Hz. Enes (radıyalahu anh) anlatıyor: "Muharcirler hicretle Medine'ye gelip (Ensar'ın yardımlarını gördükleri) vakit şöyle dediler:
" Ey Allah 'ın Rasûlü ! Biz, çok maldan böylesine cömertce veren, az maldan da yardımı böylesine güzel yapan aralarına inmiş bulunduğumuz şu Medinelilerden başka bir kavmi hiç görmedik! Bize bedel işlerimizi yaptılar, hayatımızı düzene koymada yardımcı oldular. Biz (hicret ve ibadetlerimizle kazandığımız) sevapların hepsini onlar alacak diye korkuyoruz !"
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) onlara şu cevabı verdi: " Hayır! Onlar sizin dua ve teşekkürlerinizden hâsıl olan sevabı alacaklar. "

Tirmizî, Kıyâmet 45, (2489); Ebu Davud, Edeb 12, (4812).

topraktoprak

Well-known member
Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"(Beni Adem'den) hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir taamı asla yememiştir. Allah'ın peygamberi Davud aleyhisselam elinin emeğini yerdi."
Mikdam İbnu Ma'dikerb, Hadis No: 5165-Buhari

Þefkat_

Well-known member
Hadis No : 1654Ravi: EnesTanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ademoğlu ihtiyarladıkça onda iki şey gençleşir. Mala karşı hırs ve hayata karşı hırs"
Kaynak: Buhari, Rikak 5; Müslim, Zekat 115, (1047); Tirmizi, Zühd 28, (2340); İbnu Mace, Zühd 27, (4234)

Þefkat_

Well-known member
Hadis No : 4760

Ravi: Ebu Hüreyre

Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Karanlık gecenin parçaları gibi olan fitnelerden önce, hayırlı ameller işlemede acele edin. O fitne geldi mi kişi mü'min olarak sabaha erer de kafir olarak aksama girer. Mü'min olarak akşama erer de kafir olarak sabaha ulaşır; dinini basit bir dünya menfaatine satar."

Kaynak: Müslim, İman 186, (118); Tirmizi, Fiten 30, (2196)

zerrat

Well-known member
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: 'Ya ResülAllah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: 'Mü'min kişiye, hayatta iken yaptığı amel ve iyiliklerden, öldükten sonra ulaşanlar, öğretip neşrettiği bir ilim, geride bıraktığı salih bir evlad, miras bıraktığı bir mushaf (kitap), inşa ettiği bir mescid, yolcular için yaptırdığı bir bina, akıttığı bir su, hayatta ve sağlıklı iken verdiği bir sadakadır. Ölümünden sonra kişiye işte bunlar ulaşır.'

ent

Well-known member
Resûl-ü Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm buyurdular ki:

"Allah'ı bir bilen ve kadere iman eden kişi, şüphesiz kopmaz bir ipe sarılmıştır."
(Taberani)

Resulullah Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:

"Allah'ın kitabı Kur'an, Allah'ın gökten yere uzatılmış (kurtuluş) ipidir."
(İbni Ebi Şeybe)

zerrat

Well-known member
Hz. Huzeyfe Radiyallahu Anh'tan rivayetle YA HABİBALLAH Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:
"Ya iyiliği emredip kötülükten insanları sakındırırsınız, ya da Allah'ın size, nezdi ilahisinden bir azab göndermesi yakındır. Sonra Ona (kurtuluş için) yalvarırsınız, ama size icabet etmez."

(Beyhaki/Sünen)

zerrat

Well-known member
Şefaatçiler beştir: Kur'ân, akrabalarla iyi ilişkiler içinde bulunmak, güvenilir olmak, Peygamberiniz ve onun Ehl-i Beyti.

Câmiü's-Sağîr, No: 2461

AyDoSt

Member
Hz. Peygamber (sav) buyurdu ki: “Kul bir hata yaptığı zaman kalbinde siyah bir iz meydana gelir. Eğer kişi, o hatadan nefsini uzaklaştırır, af taleb eder ve tevbede bulunursa kalbi cilalanarak (leke silinir). Bilakis, aynı günahı işlemeye devam ederse, kalpteki leke artırılır. Hatta bir zaman gelir, kalbi tamamen kaplar, işte bu durum Cenab-ı Hakk’ın: “Bilakis, onların irtikab edegeldikleri, kalplerini paslandırmıştır” (Mutaffifin 14) mealindeki ayette zikrettiği pasdır.”
Tirmizi, Tefsir, Mutaffifin (3331); İbnu Mace, Zühd 29, (4244)

topraktoprak

Well-known member
Resulullah (sav) buyurdular ki:
"Size çullanmak üzere, yabancı kavimlerin, tıpkı sofraya çağrışan yiyiciler gibi, birbirlerini çağıracakları zaman yakındır." Orada bulunanlardan biri: "O gün sayıca azlığımızdan mı?" diye sordu: "Hayır," buyurdular. "Bilakis o gün siz çoksunuz. Lakin sizler bir selin getirip yığdığı çer-çöpler gibi hiçbir ağırlığı olmayan çer-çöpler durumunda olacaksınız. Allah, düşmanlarınızın kalbinden size karşı korku duygusunu çıkaracak ve sizin kalplerinize zaafı atacak!" "Zaaf da nedir ey Allah'ın Resulü?" denildi. "Dünya sevgisi ve ölüm korkusu!" buyurdular.
Ravi: Sevban, Hadis No: 4771-Buhari

ent

Well-known member
"Birşey istediğin zaman yalnız Allah'tan isteYardım dilediğin zaman Allah'tan dile. Şunu iyi bil ki bütün yaratılmışlar elbirliği ile sana bir menfaat bahşetmek isteseler, Allah'ın sana yazdığından daha fazlasını bağışlayamazlar. Yine yaratılmışların tümü elbirliği ile sana bir zarar vermek isteseler, Allah'ın sana takdir ettiğinden fazlasını yapamazlar"

(Tirmizi, Sünen, fi sıfati'l-Kıyame, 60)

ent

Well-known member
Ebû Hureyre (r.a.) Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu haber vermiştir:

"Kuvvetli mü'min, Allah Katında zayıf mü'minden daha hayırlı, (daha üstün) ve daha sevimlidir. (Bununla beraber) her ikisinde de hayır vardır. Sana yararlı olan şeyi elde etmeye çalış. Allah'dan yardım dile ve asla acz gösterme. Başına birşey gelirse, ''Eğer (keşke) şöyle yapsaydım, şöyle olurdu!'' diye hayıflanıp durma. ''Allah'ın takdiri bu. O, ne dilerse yapar.'' de. Çünkü "eğer (keşke)" kelimesi, şeytanı memnun edecek işlerin kapısını açar."

(Müslim, Kader 34. Tercüme: İsmail L. Çakan, Hadislerle Gerçekler, Erkam Yayınları, İstanbul 1990, s.231)

Þefkat_

Well-known member
Ravi:Ebu HüreyreHadis:Hz. Peygamber (sav) "Ey Allah`ın Resulü, kıyamet günü senin şefaatinle en ziyade saadete erecek olan kimdir?" diye sormuştum. Bana: "Hadis`e karşı sende olan aşkı görünce, bu hususta senden önce bana bir başkasının sualde bulunmayacağını tahmin etmiştim" açıklamasını yaptıktan sonra şu cevabı verdi: "Kıyamet günü benim şefaatimle en ziyade saadete erecek olan kimse, samimi olarak ve içinden gelerek "La ilahe illallah" diyen kimsedir"HadisNo:9
Kütubu sitte

müdavim

Üye Sorumlusu
Peygamberimiz (sav) Diyorki:

Gece namazı kılmalısınız Çünkü bu, sizden önceki iyi insanların âdetidir Zira, gece namazı kişiyi Allaha yaklaştırır, günahlardan alıkoyar, kötülüklere karşılıktır, bedenden hastalıkları giderir"
Bilâl radıyallahu anh Tirmizî

müdavim

Üye Sorumlusu
Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh
Allah Rasulü Hazret-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)

Akrabaların gösterdiği yakınlığa karşılık veren kimse, tam anlamıyla akrabalık haklarını gözetiyor sayılmazAkrabalık haklarını tam anlamıyla gözeten kimse; yakınları akrabalık bağlarını ondan kestikleri halde, o onlardan alaka ve yardımını kesmeyen kimsedir "

Müslim, 1003