Her Gün Bir Hadis

Muvahhid1

Well-known member
Rasulullah (sav) şöyle buyurdu:

"ALLAH bir kulu sevdiği zaman Cebrail'i (as) çağırır ve 'Ben falanı seviyorum, onu sen de sev' der. Cebrail de onu sever. Sonra gök ehline seslenerek şöyle der: 'ALLAH falan kimseyi seviyor onu siz de sevin.' Onu gök ehli de sever. Sonra onun sevgisi yeryüzünde halk arasında da yayılır.
ALLAH bir kula buğzetti mi Cebrail'i (as) çağırır ve 'Ben falana buğzediyorum, ona sen de buğzet' der. Cebrail de ona buğzeder. Sonra gök ehline: 'ALLAH falan kula buğzediyor, ona siz de buğzedin.' diye seslenir. Onlar da kendisine buğzederler. Sonra o kul için yeryüzüne buğz konur." (Müslim, Birr, 157)

Muvahhid1

Well-known member
"Güçsüzlere merhamet edenlere Rahmân olan Allah da merhamet eder."
(Ebû Dâvud, Edeb 58; Tirmizî, Birr 16)

"Allah insanlardan ancak merhametli olanları bağışlar."
(Buhâri, Cenâiz 32; Müslim, Cenâiz 9)

"Merhamet etmeyen kimseye merhamet olunmaz."
(Buhâri, Edeb 18; Müslim, Fezâil 65).

Yine Allah rasûlü şöyle buyurmuştur:
“Allah, merhametli olanlara rahmetle muâmele eder. Siz yeryüzündekilere merhametli olun ki, göktekiler de size rahmet etsinler. Rahim (akrabalık bağı) Rahmân’dan bir bağdır. Kim onu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar. Kim onu koparırsa, Allah da ondan (rahmet bağını) koparır.”

(Ebû Dâvud, Edeb 4941, 4/285; Tirmizî, )

Þefkat_

Well-known member
Kim bilgisizliğine, ehliyetsizliğine rağmen fetvâ verirse gökteki ve yerdeki melekler ona lanet eder.
(Tirmizi)
Canın her istediğini yemek de israf cümlesindendir.
(Ebu Davud)
Ümmetimin sonunda yalancı Deccaller olacak. Onlar, ne sizin ne de atalarınızın hiç işitmediği şeyleri anlatacaklar. Onlardan sakının!
(Müslim, Mukaddime 6)

Þefkat_

Well-known member
Kim Allah Teala hazretlerinin rızası için bir derece tevazu izhar eder (alçak gönüllü) olursa, Allah, onu bu sebeple, bir derece yükseltir. Kim de Allah'a bir derece kibirde bulunursa, Allah da onu bu sebeple bir derece alçaltır, böylece onu esfel-i safiline (aşağıların aşağısına) atar.
(Kütüb-i Sitte, 7235

Þefkat_

Well-known member
Akrabaların gösterdiği yakınlığa karşılık veren kimse, tam anlamıyla akrabalık haklarını gözetiyor sayılmaz. Akrabalık haklarını tam anlamıyla gözeten kimse; yakınları akrabalık bağlarını ondan kestikleri halde, o onlardan alaka ve yardımını kesmeyen kimsedir.
(Müslim, 1003

topraktoprak

Well-known member
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim Müslümanların kadılık hizmetini talep edip elde etse, sonra adaleti zulmüne galebe çalsa cennete girer. Zulmü adaletine galebe çalsa, ateş onundur."
Ravi: Ebu Hüreyre, Hadis No: 4885-Buhari

topraktoprak

Well-known member
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kadı üçtür: Biri cennetlik, ikisi cehennemliktir. Cennetlik olan, hakkı bilip öyle hükmedendir. Hakkı bilip hükmünde (bile bile) adaletsiz davranan cehennemliktir. Halka cahilane hükümde bulunan da cehennemliktir."
Ravi: Büreyde, Hadis No: 4882-Buhari

Þefkat_

Well-known member
  • Bana 3 özellik verildi: Saflar halinde cemaatle namaz kılmak... Cennet halkına özel olan selamlaşmak... Harun Peygamberden başkasına verilmeyen (Amin) kelimesi... (Hz. Musa dua ettiğinde, Hz. Harun “Amin” derdi.)
    Hadis

Þefkat_

Well-known member
İnsanlar arasında, iyilik ve hayrın anahtarları şerrin ve kötülüğün kilitleri olan kişiler vardır. İnsanlar arasında şerrin anahtarları, hayrın kilitleri olan kişilerde mevcuttur. Ne mutlu, Allah’ın iyilik ve hayrın anahtarlarını eline verdiği kimselere!... Yazıklar olsun, kötülük ve şer anahtarlarını eline alan kişilere!..
hadis (Ramuz).

topraktoprak

Well-known member
Bir gün, Resulullah (sav) ashabına: "Şu kelimeleri kim [benden] alıp onlarla amel edecek ve onlarla amel edecek olana öğretecek?" buyurdular. Ben hemen atılıp: "Ben! Ey Allah'ın Resulü!" dedim. Aleyhissalatu vesselam elimden tuttu ve beş şey saydı:
Haramlardan sakın, Allah'ın en abid kulu ol!
Allah'ın sana ayırdığına razı ol, insanların en zengini ol!
Komşuna ihsanda bulun, mü'min ol.
Kendin için istediğini başkaları için de iste, Müslüman ol!
Fazla gülme. Çünkü fazla gülmek kalbi öldürür."
Ravi: Ebu Hureyre, Hadis No: 5837-Buhari

topraktoprak

Well-known member
Resulullah (sav)'a bir Yahudi uğradı ve: "Siz Müslümanlar Allah'a benzerler koşuyor ve sirke düşüyorsunuz ve diyorsunuz ki: "Allah istedi ben de istedim." Yine diyorsunuz ki: "Ka'be'ye yemin olsun!" Bunun üzerine Resulullah (sa) Ashab'a, yemin etmek istedikleri zaman "Ka'be'nin Rabbına kasem olsun!" demelerine ve: "Allah istedi sonra da ben istedim" demelerini emretti.
Ravi: Katile Bintu

topraktoprak

Well-known member
Resulullah (sav) zamanında, bir adamın satın aldığı meyveyi afat vurdu. Bu yüzden adamın borcu arttı ve iflas etti. (Kendisine dava arzedilince) Resulullah (sav) halka: "Kardeşinize mal tasadduk (ederek yardım) edin" dedi. Bunun üzerine, halk ona tasaddukta bulundu, ama toplanan, borcunu ödemeye kafi gelmedi. Aleyhissalatu vesselam Efendimiz, bu sefer alacaklılara: "Bulduklarınızı alın, size bundan başka bir şey yok" buyurdu.
Ravi: Ebu Said el-Hudri, Hadis No: 978-Buhari

topraktoprak

Well-known member
Resulullah (sav)'a Allah indinde en efdal insanın kim olduğu sorulmuştu: "Allah indinde en kıymetlileri en muttaki olanlardır!" buyurdular. "Biz bunu sormadık!" demeleri üzerine: "Öyleyse o, Halilullah'ın oğlu, Nebiyyullah'ın oğlu Nebiyyullah'ın oğlu Yusuftur" buyurmuştu. Yine itirazla: "Hayır, bunu da sormadık" dediler. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: "Siz bana Arap hanedanlarından mı soruyorsunuz" dedi. "Evet (Ey Allah'ın Resulü!)" dediler. "Onların cahiliye dönemindeki hayırlıları, fıkıh öğrendikleri takdirde, İslam'da da en hayırlılarıdır!" cevabını verdi.
Ravi: Ebu Hüreyre, Hadis No: 4105-Buhari

topraktoprak

Well-known member
Resulullah (sav): "Yalan şehadet Allah'a şirkle bir tutulmuştur!" buyurdular ve şu ayeti okudular. (Mealen): "...Putlara tapmak gibi bir pislikten ve yalan sözden de kaçının." (Hacc 30).
Ravi: Eymen İbnu Hureym İbni Fatih, Hadis No: 4910-Buhari

topraktoprak

Well-known member
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir. Allah'a taleb edilen (dünyevi şeylerden) Allah'ın en çok sevdiği afiyettir. Dua, inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır. Kazayı sadece dua geri çevirir. Öyle ise sizlere dua etmek gerekir."
Ravi: İbnu Ömer, Hadis No: 1751-Buhari