Her Gün Bir Hadis

FaKiR

Meþveret Bþk.
***Her Gün Bir Hadis***

Çorba pişirdiğin zaman suyunu çok koy. Sonra da komşularını gözden geçir ve gerekli gördüklerine güzel bir şekilde sun!

(Müslim, Birr 143)

imported_mihrace

Active member
***Her Gün Bir Hadis***

Amr b. Şuayb´ın anlattığına göre bir adam Hz. Peygamber´e gelir ve:
- Benim malım var. Babam ise, benim malıma muhtaç, deyince, Hz. Peygamber:
- Sen ve malın baban içindir. Şüphe yok ki çocuklarınız kazancınızın en iyisidir. Çocuklarınızın kazancından yiyebilirsiniz, buyurur.
(Ebu Davud, İbn-i Mace)
--------------------------------------------
Hz. Aişe´nin anlattığına göre, babasının üzerindeki borçtan dolayı onunla münakaşa eden (varlıklı) bir adam gelir, ona Hz. Peygamber şöyle der:
- Sen ve malın baban içindir. (Babanın borcunu öde).
(Ebu Davud, İbn-i Mace)

T

Tarihci19

Misafir
***Her Gün Bir Hadis***

Ebû Mes'ûd-i Ensârî radiya'llâhu anh'den:
Şöyle demiştir: (Resûlu'llâh salla'llâhu aleyhi ve sellem'e) biri gelip:
"Yâ Resûlâ'llâh, filânca bize (namaz kıldırırken) o kadar uzatıyor ki
âdetâ namazı terkedecek gibi oluyorum." dedi.
Nebiyy-i Mükerrem salla'llâhu aleyhi ve sellem'i
hiçbir mev'ızada o günkü kadar gazablı görmedim.
Buyurdu ki "Ey nâs, sizde tenfîr hasleti vardır.
(İçinizden) halka namaz kıldıran olursa hafif tutsun.
Çünkü (cemâatin) içinde hastası var, zaîfi var, iş-güç sâhibi olanı var."

imported_mihrace

Active member
***Her Gün Bir Hadis***

Enes ibni Malik Radiyallâhu Anh anlatıyor:

Cahiliye devrinde yılda iki gün vardı ki, halk o günlerde eğlenirdi. Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem Medine´ye gelince şöyle buyurdu:

"Sizin de eğleneceğiniz iki gününüz var. Allah, Cahiliye devrindeki o günlerin yerine size daha hayırlısını verdi. Onlar Ramazan ve Kurban Bayramı günleridir." (Nesâi, İydeyn: 1)

"Sevabını Allah'tan umarak iki bayram gecesinde kalkıp ibadet eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez."
Îbni Mace, Siyam: 67.

T

Tarihci19

Misafir
***Her Gün Bir Hadis***

Ömer b. el-Hattâb radiya'llâhu anh'den:
Şöyle demiştir: Resûlu'llâh salla'llâhu aleyhi ve sellem'den işittim, buyuruyordu ki:
Ameller (in kıymeti) ancak niyetlere göredir.
Herkesin niyet ettiği ne ise eline geçecek olan ancak odur.
Artık nâil olacağı bir dünyâ veya nikâh edeceği bir kadından dolayı hicret etmiş kimse varsa hicreti
(Allâh'ın ve Resûlünün rızâsına değil), sebeb-i hicreti olan şeye müntehîdir

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
***Her Gün Bir Hadis***

HTML:

<table style="border: 1px solid rgb(245, 147, 105);" align="center" bgcolor="#ffffff" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="700"><tbody><tr><td height="64" valign="top" width="499">[img]http://www.resulullah.org/images/logo.gif[/img]</td><td rowspan="2" valign="top" width="201">[img]http://www.resulullah.org/images/res_10.gif[/img]</td></tr><tr><td style="padding: 10px;" align="center" height="146" valign="top"><font style="font-size: 12px;" color="#990000" face="Tahoma">[b]Cafer bin Muhammed, dedesinden rivayet ediyor:

"Bir 
kimse, bir mü´mini sevindirince, Allah verdiği bu sevinç sebebiyle, onun için 
bir melek yaratır.
Kul, kabrine vardığında, o Sevinç Meleği gelir ve ölen 
kişiye:

- Beni tanıyor musun? der. Ölen kişi:
- Sen kimsin? diye 
sorar.
Sevinç Meleği:
- Ben filancaya verdiğin sevinc(ten yaratılan 
melek)im. Bugün senin yalnızlığında sana dost olacağım ve sorgu meleklerine 
vereceğin cevapta sana telkinde bulunacağım. Kıyamet günü göreceğin dereceleri 
sana seyrettireceğim. Senin için Rabbinin yanında şefaatçilik yapacağım. Sana 
cennetteki yerini göstereceğim." der.
(İbn-i 
Ebid-dünya/Sevap)

---
[/b]</font>
</td></tr><tr align="center"><td colspan="2" height="20">[url="http://www.resulullah.org/"]<font title="http://www.resulullah.org/" style="font-size: 10px;" color="#ee5208" face="Tahoma">Resulullah.org</font>[/url]</td></tr></tbody></table>

T

Tarihci19

Misafir
***Her Gün Bir Hadis***

hımm ben de şimdi öğrendim ! acep bize de kabre gelen olur mu?

SaYa

Well-known member
***Her Gün Bir Hadis***

Şüphesiz ki sözde ve işde doğruluk hayra ve üstün iyiliğe yöneltir. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğrucu) diye kaydedilir. Yalancılık, yoldan çıkmaya (fücûr) sürükler. Fücûr da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında çok yalancı (kezzâb) diye yazılır.

Buhâri, Edeb 69; Müslim, Birr 103-105. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 80; Tirmizi, Birr 46; İbni Mâce, Mukaddime 7; Duâ 5

inş olur

SaYa

Well-known member
***Her Gün Bir Hadis***

Resulullah (sav) ölmek üzere olan bir gencin yanina girmisti. Hemen sordu: 'Kendini nasil buluyorsun?' 'Ey Allah'in Resulü, Allah'tan ümidim var, ancak günahlarimdan korkuyorum' diye cevap verdi. Resulullah (sav) da su açiklamayi yapti: 'Bu durumda olan bir kulun kalbinde (ümit ve korku) birlesti mi Allah o kulun ümid ettigi seyi mutlak verir ve korktugu seyden de onu emin kilar.'Tirmizi, Cenaiz 11

huzurum

Member
***Her Gün Bir Hadis***

"Bir gün Resulullah (sav) bize namaz kıldırdı. Sonra yüzünü cemaate çevirerek çok beliğ, çok manidar bir vaazda bulundu. Öyle ki dinleyenlerin gözleri yaşla, kalpleri de heyecanla doldu. Cemaatten biri: "Ey Allah`ın Resulü, sanki bu, bir veda konuşmasıdır, bize ne tavsiye ediyorsunuz?" dedi. "Size, buyurdu, Allah`a karşı takvada bulunmanızı, başınızda Habeşli bir köle olsa bile emirlerini dinleyip itaat etmenizi tavsiye ederim. Zira, sizden hayatta kalanlar benden sonra nice ihtilaflar görecek. Öyle ise size sünnetimi ve hidayet üzere olan Hülefa-i Raşidin`in sünnetini hatırlatırım, bunlara uyun ve dört elle sarılın. Sonradan çıkarılan şeylere karşı da son derece dikkatli ve uyanık olun. Zira (sünnette bulunana zıt olarak) her yeni çıkarılan şey bir bid`attır, her bid`at de dalalettir, sapıklıktır." İrbaz İbnu Sariye

molla_zehra

Well-known member
***Her Gün Bir Hadis***

Resulullah (sav) Selman`la Ebu`d-Derda (ra)`yı kardeşlemişti. Selman bir defasında Ebu`d-Derda`yı ziyaret etti. Evde, Ebu`d`Derda`nın hanımını düşük bir kıyafet içinde buldu. "Bu halin ne?" diye sordu, kadın: "Kardeşiniz, Ebu`d-Derda`nın dünya ile alakası kalmadı" diye açıkladı. Ebu`d-Derda geldi ve Selman (ra)`a yemek getirerek: "Buyur, ye!" dedi ve ilave etti: "Ben orucum!" Selman: "Hayır sen yemezsen ben de yemem" dedi. Beraber yediler. Akşam olunca Ebu`d-Derda (Selman`dan gece namazı için müsaade istediyse de, Selman: "Uyu" dedi. Beraber uyudular. Bir müddet sonra Ebu`d-Derda namaza kalkmak istedi. Selman tekrar: "Uyu!" dedi. Uyudular. Gecenin sonuna doğru Selman "Şimdi kalk!" dedi. Kalkıp beraber namaz kıldılar. Sonra Selman şu nasihatta bulundu: "Senin üzerinde Rabbinin hakkı var, nefsinin hakkı var, ehlinin de hakkı var. Her hak sahibine hakkını ver." Ertesi gün Ebu`d Derda, durumu Hz. Peygamber (sav)`e anlattı. Resulullah (sav) "Selman doğru söylemiş" buyurdu.

(kütübisitte)

SaYa

Well-known member
***Her Gün Bir Hadis***

İnsanoğlu öldüğü zaman bütün amellerinin sevabı da
sona erer, şu üç şey bundan müstesnadır: sadaka-i
cariye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden
hayırlı evlat.

Müslim vasiyet 14, tirmizi ahkam 36

FaKiR

Meþveret Bþk.
***Her Gün Bir Hadis***

DIN KARDESINI GUNAHINDAN DOLAYI AYIPLAYAN KENDISIDE O GUNAHI ISLEMEDIKCE OLMEZ.

hadis_i serif Meali.

T

Tarihci19

Misafir
***Her Gün Bir Hadis***

Allah Rasulü Hazret-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki :

Allah'ın zikri dışında kelamı çok yapmayın. Zira, Allah'ın zikri dışında çok kelam, kalbe kasvet (katılık) verir. Şunu bilin ki, insanların Allah'a en uzak olanı kalbi katı olanlardır.
(Tirmizi, 2413)

berraksu

Member
***Her Gün Bir Hadis***

(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.

Tirmizi, Birr, 36.

T

Tarihci19

Misafir
***Her Gün Bir Hadis***

Ebû Katâde (Hâris b. Rıb'î-i Ensârî) radiya'llâhu anh'den:
Şöyle demiştir:
Nebiyy-i Ekrem salla'llâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki:
(Çok kere) ben namaza (kırâeti) uzatmak niyyetiyle dururum da
(geriden) bir çocuğun ağladığını duyunca anasına meşakkat (ve zahmet)
getirmeyeyim diye namazımı kısa keserim.

molla_zehra

Well-known member
***Her Gün Bir Hadis***

Cabir Ibnu Abdillah el-Ensari (radiyallahu anh) anlatiyor: Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Iki sey vardir gerekli kilicidir" Bir zat: -Ey Allah'in Rasulu! gerekli kilan bu iki seyden maksad nedir? diye sordu: Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam):
"Kim Allah'a herhangi bir seyi ortak kilmis olarak olurse bu kimse atese girecektir. Kim de Allah'a hicbir seyi ortak kilmadan olurse o da cennete girecektir" cevabini verdi.

Muslim, Iman 151, (93)