Maalesefki bende hayal kırıklığı yaşayanlardan oldum;Bunun sebebide yıllarca yüreğimize gömdüğümüz Rabbani yolda Hakk aşılarının yaşadığı zülümlerin ruhumuza verdiği acı ve ızdırabların ;etkisiyle heyecanların ve beklentilerin çok olması psikolojiyle beklenti içine grdiğimden ötürü olsa gerek;
HANİ YÜREK ŞÖYLE İSTİYOR (VURUN ABİ MASAYA YUMRUĞU ARTIK)LAİLAHE İLALLALLAH MUHAMMEDEN RESULALLAH;TEK DERDİMİZ BUYDU EY DÜNYAYA TAPANLAR ;NEDEN IZDIRAP VERDİNİZ YILLAR YILI NEDEN ?
Evet kardeşler,m müsadenizle bir kaç başlık altında yorumlamak isterim acizane;
1..filmin Realite gerçeği;
Öncelikle filmi çeken yönetmeni tebrik etmek lazım..Böylesi bir zamanda iddialı bir konu tesbiti yapıp beyaz perdeye taşımak yürek işidir vesselam..konu, çekim alanları orjinale yakın mesajlar iddialı ..bu açıdan güzel bir çekim tebrik etmek lazım eksiklikler çok olsada..
AMA İŞİN BİRDE MANEVİ BOYUTUDA VAR..BEKLENTİLERİMİZ VE ATILAN ACIMASIZ İFTİRALARIN ETKİSİYLE DAHA ETKİLİ SAHNELER GÖRMEK İSTİYORDU YÜREĞİMİZ;
O bölgenin çocuğu olarak ;yıllar yılı dedelerimizden ninelerimizden Saidi nursi hz'lerinin hikaye ve ağıtlarıyla büyüdük;
zamane çocukları sindirella ,pamuk prenses hikayeleriyle büyürken biz SEYDA SAİDİ KURDİNİN(bizim bölgede alimlere seyda yada molla denir ) çektiği acıları ve davası için verdiği MÜCADELELERİ DİNLEYEREK büyüdük.
Filme dönersek filmin giriş bölümünden neredeyse yarısına kadar ;çok vasat bir anlatım vardı;Hep hadi kardeşim vurun artık masaya yumruğu anlatın seydayı tam anlamıyla titresin alemi küffar ehli..yok yok yok....;
Başroldeki sanatçı çok pasif ;yaşamadan oynadığı bakışlarından belliydi..Üstadı çok çok ezik oynamıştı;
Filmin başından sonuna kadar tek bir sözü dönderilp duruldu;BİRİNCİ SÖZ bismillah her hayrın başıdır..tamam güzelde kardeşim üstadın daha bir çok sözü nasihatı ve ilkeleri vardı..birazda onlara değinseydiniz ya kardeşim;
Cezaevleri ve hücrelere kapatılması sahneleri çok içimi yaktı;mesala şunu i,şlemelerini çok isterdim..denizli cezaevindeyken bir gün 19 mayıs gençlik bayramında hücrenin penceresinden bakıpta ümmetin gençliğinin düştüğü bu gaflet durumu için söylediği sözler çok manidardı;
ve maneviyattan uzaklaşan günümüz gençliği için verileceke mesajın tamda zamanıydı;gümbür gümbür şu sözü söylenmeliydi..adeta beyinlere kazınmalıydı ..neydi o sözü;
DEVİR İMANI KAZANMA(kurtarma) DEVRİDİR..;
İŞTE İLACI BUYDU VERİLECEK MESAJ BU OLMALIYDI ;insanlıktan ve maneviyattan uzaklaşan gençlik için..ki üstadın tüm hayatı boyunca hedef kitlesi gençlik değilmiydi?
ve mahkemeler sahneleri;
evet üstat halim selim bir alimdi ama yeri geldiğinde tüm heybetiyle kükrerdi imanını ve davasını..çok zavallı gösterilmiş filmde..asla böyle değildi üstad;
Bir kaç sahne beni çok rahatsız etti;ısrarla üstadın Cumhuriyetçi olduğu vurgulandı..sanki üstat düzenle ve rejimle bir problemi yokmuş gibi imalar edildi..bu beni rahatsız etti açıkçası;
Bir sahnede şuydu ;üstatın ev hapsi bitince sokağa güneş gözlüğü takarak çıkıp sokakta dolaşması çok garipti..güneş gözlüğü ne alakaydı anlamadım..saçma sapan bir sahne!!!!;
DUYGULANDIĞIM VE GÖZYAŞLARIMI TUTAMADIĞIM SAHNELER;
1..üSTAT on beş gün aç bırakılıp talebelerinin ona ekmek ve su getirmeleri..ve üstadın bitkin hali yüreğimi kanattı..döküldü gözyaşlarım..yüreğimden ona güzel dualar eşliğinde...
2..Annesiyle olan sahneleride yüreğimi burktu ve ağlattı..annesinin ona bağlılığı ve zehirlendiğinde annesinin ona yıllar önce verdiği memeleketinin bir avuç toprağı ve Bitlisin dağlarından aldığı bir avuç toprak..onu koklaması yüreğimi çok ezdi..evet insanoğlunun fıtratında olan özzelliktir vatan sevgisi..ve üstat buna hep hasret kaldı ömrü boyu sürgünlerde geçti imanlı ömrü..işte burada koptum ..artık gözyaşalırıma hükmedemedim;Allah seni cennetin en güzel yerine ve toprağına koysun EY ALLAH'IN GÜZEL KULU SAİDİ NURSİ;
3..Zehirlendi sahnelerde beni çok yaraladı..;
4..Ve filme en çok beğendiğim sahneleride sadıkla olan birliktelikleri;sadık o bir çocuk; ve adı gibi hem Rabbine hem hocasına sadakati çok ağlattı beni;hele hocasından ayrılmak zorunda kaldı o sabah..hocası yeni bir sürgün yolunda ve sadık ona ezberini yetiştiremeyip arkasından koşup gelmesi ve yağmurlarla ağlaması benide çok ağlattı;veyıllar sonra sadık büyür ve tekrar sadakatinin bir örneği..yeniden karşılaşmaları beni ziyadesiyle çok duygulandırdı..;
5..beğendiğim diğer bir sahnede deli rolundaki kardeşimizin ağlaması bağlılığı;hani kaderimizdir ya bu asırda eğer müslümansan adın mecnun meczup ve delidir..sözde akıllı olan aydın lar yazarlar ve devlet adamı batıya satılan burjuvalar,şu deliye bakıpta aslında kendi akıllarının o delinin aklının yarısı kadar bile olmadığını görselerdi...o sözde delinin üstadın arkasından ağlayıp sadakati beni çok ağlattı..
Evet belkide yönetmende kendince haklıydı..bunca acı ve ızdırabla geçen koca bir ömrün hangi birini işeyecekti, ki filmde..;
hatırlıyorumda ninem ben küççükken anlatırdı bize SEYDA SAİDİ;HEP AĞLAYARAK ;
NİNEMDE TÜRKÇE BİLMEZDİ TIPKI ÜSTADIN ANNESİ GİBİ;
HİÇ UNUTAMADIĞIM VE RUHUMU HEP KAMÇILAYAN DERTTİ NİNEMİN ANLATTIĞI O OLAY;
Ninem ve dedem üstada yakın bir köyde ikamet ettiler ve tabii oldular bölge müslümanları gibi tüm acıları yüreklice sinelerine çektiler..davaları için katlandılar;
Nineme sordum bir gün sen neden KURANI KERİM okumayı bilmiyorsuın nineciğim;
ağlayarak şöyle dedi;
SEYDA SÜRGÜNLERE GİTTİ..EVLERİMİZE JANDARMALAR GELDİ ..KÖYLERİMİZ ABLUKA ALTINA ALINDI..VE BİR GECE ELİMİZDEKİ KURANI KERİMLERİ POŞETLERE SARARAK TOPRAĞIN ALTINA GÖMDÜK ALMASINLAR ELİMİZDEN DİYE...VE TAM 20 YIL GÖMÜLÜ KALDI KURAN VE RİSALE SAYFALARI..;
OKUYAMADIK O ZAMANLAR AMA EVLERİMİZİN YANIBAŞINA GÖMDÜK ..ZAHi,REN GÖREMEDİK AMA TOPRAĞIN ALTINA GİZLEDİĞİMİZ HAKİKAT NURLARININ VARLIĞI NURU YETİYORDU BİZE YAVRUM;
içim ezilerek dinledim çocukluğumda..ve büyük bir hırsla kuranı kerimi ve risaleleri okuduk ve öğrenmeye çalıştık..
Evet tekrar filme dönersem;dediğim gibi okuduğumuz duyduğumuz ve şahid olduğum acı ve ızdırab hakikatlerini belkide görmek istedik beyaz perdede;
Ama her şeyin bir ilki vardır diyerek..bu bir ilk ve bu bir adım..umud ederek ve dileyerek daha iyi filmlerin çekimlerini nasip etsin mevla..yıllar önce toprağın altına gömülen risale ve kuranların hakikat ışıklarını ölmeden gündeme getirilp hesaplarının sorulmasını bizlere göstersin yaradan inşl..;
her şeye rağmen her müslüman kardeşim gitmeli bu filme ..ve izlenme oranı yüksek tutulsun ki örnek teşkil etsin davaya destek amaçlı inşl.
Ama şu satırları yazarkende çok duygu yüklü oldum inanın;
VE YÜREĞİMİN EN DERİNLİKLERİNDEN GELEN BİR DUAYLA;
EY ÜSTADIM SEN Kİ ZULUMATIN İÇİNDE KARANLIKLARIN İÇİNDE AÇAN BİR KARDELENDİN..BEMBEYAZDI İMANIN DAVAN.RABBİN SENDEN RAZI SEN ONADAN RAZI..YERİN MEKANIN CENNETÜL A'LA OLSUN..;
bu zalimler senin kabrini bile bizden gizlediler..onu bile bize çok gördüler..yaşarken senden korktularda mubarek cenazenden ne istediler..en çok da bunu hazmedemiyorum ..HAKK TEALA SANA GANİ GANİ RAHMET ETSİN..DÖN BİR ARKANA EY SEYDA NURLAR ŞELALE OLUP ÇAĞLAMAKTA............................................................................
selam olsun sana davanı omuzlayan hizmetkarlara...
Yazınız filmden daha çok dokunuyor insan yüreğine desem çok mu ayıp etmiş olurum feza filme bilmiyorum.. Allah razı olsun