Husumet

zeyhak_

Well-known member
Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki :

Husumetlerde cahilce mücadele eden kimse , bu mücadelesinden vazgeçinceye veya ölünceye kadar Allah’ın gazabındadır ( İbn Ebi-d Dünya – İsfahani )

HUSUMET göğsü kızdırır , gazabı harekete geçirir . Gazab harekete geçince ASIL İSTENİLEN ŞEY UNUTULUR .. HASIMLAR ARASINDA KİN VE NEFRET KALIR..

Artık her iki taraf hasmının üzüntüsüne sevinir , sevincine üzülür . Dil alabildiğine açılır ağzına her geleni söyler….

Husumet bir önceki konuda belirtilen itiraz ve münakaşanın sonucudur . Çünkü itiraz , kişiyi herhangi bir kusurundan dolayı küçük düşürmek ve kendisini üstün göstermek bakımından ona dokunmaktır..

Şayet , haklı bir kimse haksızlığa uğradığı zaman , hakkını korumak ve aramak için dava açması gerekir , böyle bir husumetin hükmü nedir ve bu nasıl günah olur ? denilirse :

GÜNAH VE HARAM OLAN HUSUMET : haksız ve bilgisiz olan husumettir . Hakkın nerede olduğunu bilmeden davayı üzerine alan bir avukat gibi , o bir şey bilmeden mücadele eder durur…

Ayrıca hakkını meydana çıkarmak için muhtaç olmadığı ve yalnız HASMINA EZİYET maksadıyla lüzumsuz sözler konuşanlar ve hasmına eziyet için inadına dava açanlar aslında alacağı mala kıymet vermeyip yalnız zahmet vermek isteyenler hakkındadır.

Nitekim çok kişi bunu itiraf eder : << Benim maksadım ona eziyet etmek , onun belini kırmaktır . yoksa malın kıymeti yoktur. Hatta ben alacağımı suya atsam benim için değeri yoktur >> işte yasaklanan husumet budur..

Yoksa haksızlığa uğrayan bir kimsenin haddi aşmamak şartıyla meşru yoldan hakkını araması haram değildir..

Peygamber efendimiz ( s.a.v.) buyurdu ki :

GÜZEL SÖZ SADAKADIR ( Buhari , Müslim , Tirmizi , İbn Mace )

Güzel söz ve yemek yedirmek , Cennete girmenizi kolaylaştırır . ( Taberani )

İmam Gazali ( Dil Belaları adlı eserinden )

Selam ve dua ile...