Kanuni - sandık - EbuSuud

• Konbuyu başlatan Tarihci19
  • Başlangıç tarihi

hasret

Well-known member
------şayet sizin içinizden bir nefsa ilik gecse dahi----------

abi bundan rabbime sığınırım,aklımdan bile gecmedi,size demiştim,nefsime bir pay cıkarmayın dimi...
kaldı ki benim anlatmak istediğim burda caiz olabilir fakat şart değil,sadece belirttim,gerisi size kalmış ve ne yalan söyliyeyim yazdıklarıma tam bir cevap değildi yorumunuz...
her zamanki gibi yine anlamadınız beni...ve unutmayalım,bize göre olan hüsün, hüsün olmayabilir :)

-----güzel olan herşeyin kendin i gösterme güdüsü vardır bu da fıtridir-------
demişsiniz,buna göre hareket edecek olsak yandık ki ne yandık :)

_________________________________________________kadının, erkeğin mahrem yerler ini görmesinde beis yok sakınca yok caizdi r, şer böyle demiş,, bu gayet açık ve nettir ki benim koymuş olduğum resmim in sizler tarafından görülmesi cap caizdi

bi de bunun kaynağını belirtirmisiniz, kaynak kitapta gecıyorsa sayfa sayısı,netse site adı....

illailayh

Active member
bu noktada konuya bende dahil olcam..güzellikleri helal daıresınde göstermek caiz diyorsun abi öyle ise hanefi mezhebine tabii olaraktan bir bayanın yüz ve elleri helal ya hanii forumdaki bayan arkadaşlardan güzel olanlarda resim koysunn..bu nekadar dogru olur sizcee??? nefsi ortaya atmak bıkere bu noktada pek mantıklı deil..hani bizim forum çok hassasyaaa!!!! bu konuda neden kimse bişey demioo..aksi haldee belkı bayanlarda resim koyarrr belli mi olur...

T

Tarihci19

Misafir
abi bundan rabbim e sığınırım,aklımdan bile gecmed i,size demiştim,nefsime bir pay cıkarmayın dimi.. .

bunu senin için değil tüm okuyanlar için sölemiştim..

kaldı ki benim anlatm ak istediğim burda caiz olabil ir fakat şart değil,sadece belirt tim,gerisi size kalmış

bunda hemfikiriz

ne yalan söyliyeyim yazdıklarıma tam bir cevap değildi yorumu nuz...

bu fıkhi bir mesele ve bende fıkhi yönüyle caiz olduğunu açıkladım, gerisinin takva işi olduğunu benimde müttaki olmadığımı avamdan olduğumu söyledim, peki daha ne dememi bekliyorsun?

ve unutma yalım,bize göre olan hüsün, hüsün olmaya bilir

bunu daha evvelde konuşmuştuk,, ekseriyetin görüşü meselesidir, burda tekrar açıklamak istemiyorum asıl o zaman başka taraflara gidiyor mesele..

-----güzel olan herşeyin kendin i gösterme güdüsü vardır bu da fıtridir-------
demişsiniz,buna göre hareke t edecek olsak yandık ki ne yandık

şimdi bu cümleden, güzel olan herşeyimizi göstermeliyiz manasını nasıl çıkardın anlamadım,, bunu daha evvelde başka konuda açıklamıştım, mesela güzel olan bir bayanın kapanması, güzel olmayan bir bayanın kapanmasına nazaran nefse daha ağır gelir, zaten kapanmanın imtihani sırlarından bri de budur, nefs açılıp kendini göstermeyi ister ama kadın Allah için buna karşı gelerek örtünür, tıpkı oructa yemek isteyen nefse yemek vermemek gibi,, görünmek isteyen nefse karşı gelinip örtülünür

bi de bunun kaynağını belirt irmisi niz, kaynak kitapt a gecıyorsa sayfa sayısı,netse site adı kaynağı sormuşsun :)

erkeğin avret yerleri dizlerden göbek hizasına kadardır bunun harici yani göbek hizasından yukarsı ve dizlerden ayaklara kadar olan aşağısının görülmesinde beis yoktur.. bunu daha ilkokul zamanlarında öğrenmiştik, ehli sünnetin hanefi mezhebi böyle der, ama öğreneli uzun zaman oldu hangi sayfa aklımda değil, elmalılı hamdi yazır ın ilmihalinde olduğunu hatırlıyorum.. _________________________________________________
bu noktada konuya bende dahil olcam..güzellikleri helal daıresınde göstermek caiz diyorsun abi öyle ise hanefi mezhebine tabii olaraktan bir bayanın yüz ve elleri helal ya hanii forumdaki bayan arkadaşlardan güzel olanlarda resim koysunn..

onu bana değil bayanlara söyleyin.. yüz helal doğru sokakta sizi görüyorlar çarşıda markette görüyorlar bunda sakınca görmüyorsunuz da burda yüzünüz görününcemi sakınca doğuyor? yüzünüzün görülmesinde haram olmasa da hakkınızda yanlış düşüncelere sebebiyet verebilir. isteyenler koyabilir istemeyenler koymayabilir sizlere kalmıştır..

bu konuda neden kimse bişey demioo

fıkhın ne dediğini söledik, daha kim ne desin?

SaYa

Well-known member
konuya bende dahil olcam inş kızmazsınız . erkeğin resminin koyulması ile bir bayanın resminin koyulması arasında dağlar kadar fark vardır. kadındaki fıtri çekicilik yüksektir ki Rabbim durduk yere ( haşa ) kadına örtünmeyi emretmemiştir. erkeğin diz kapağı ve göbek arası mahremken kadının el yüz dışında heryeri mahremdir. buna göre bile düşünseniz aradaki farkı çok rahat görürsünüz . bayan kardeşlerim inş anlıyorsunuzdur. tarihçinin koyduğu resim belki bir kaç kişinin dikkatini çekmiştir. ama isterseniz bi bayan kardeşim denesin bakın neler oluyor :( :( :(

molla_zehra

Well-known member
SAYA ÇAWE MIN HAKLI BENCE DE FIKHEN UYGUN DEĞİLDİR BİR BAYAN KARDEŞİMİZİN FOTOĞRAFINI BURAYA KOYMASI..NE GEREĞİ VAR HEM DEMİ :)

T

Tarihci19

Misafir
"""""""""tarihçinin koyduğu resim belki bir kaç kişinin dikkat ini çekmiştir. ama isters eniz bi bayan kardeşim denesi n bakın neler oluyor """""

ne demek yani :) :p :p

illailayh

Active member
Tarihci ' Alıntı:
"""""""""tarihçinin koyduğu resim belki bir kaç kişinin dikkat ini çekmiştir. ama isters eniz bi bayan kardeşim denesi n bakın neler oluyor """""

ne demek yani :) :p :p

oldu abii bide kendimizi cok begeniyoruz masalllh ;D ;D ;D

hasret

Well-known member
erkeğin avret yerler i dizler den göbek hizasına kadardır bunun harici yani göbek hizasından yukarsı ve dizler den ayakla ra kadar olan aşağısının görülmesinde beis yoktur .. bunu daha ilkoku l zamanl arında öğrenmiştik, ehli sünnetin hanefi mezheb i böyle der, ama öğreneli uzun zaman oldu hangi sayfa aklımda değil, elmalılı hamdi yazır ın ilmiha linde olduğunu hatırlıyorum..

abi ben bunu zaten biliyorum,ama bizim bakmamız caiz mi ben onu soruyorum,,
yani buna göre hareket etsek gözümüzü haramdan muhafaza etmenin ne manası kaldı, o zaman bende namahreme bakınca ne de olsa, mahrem dısındaki yerlere bakabiliabilirim... bende bundan bu manayı cıkarırım o zaman....

- ------- bunu senin için değil tüm okuyan lar için sölemiştim..------
bunu belirttiğiniz icin allah razı olsun....

şimdi bu cümleden, güzel olan herşeyimizi göstermeliyiz manasını nasıl çıkardın anlama dım,, bunu daha evveld e başka konuda açıklamıştım, mesela güzel olan bir bayanın kapanm ası, güzel olmaya n bir bayanın kapanm asına nazara n nefse daha ağır gelir, zaten kapanm anın imtiha ni sırlarından bri de budur, nefs açılıp kendin i göstermeyi ister ama kadın Allah için buna karşı gelere k örtünür, tıpkı oructa yemek isteye n nefse yemek vermem ek gibi,, görünmek isteye n nefse karşı gelini p örtülünür

göstermeliyiz değil,ama sizin yorumunuzdan dediğiniz gibi bu mana cıkıyordu, ki bende bunu ifade etmek istemiştim zaten....ama acıklamanız hemfikir olduğumuzu gösterdi bu konuda...

onu bana değil bayanl ara söyleyin.. yüz helal doğru sokakt a sizi görüyorlar çarşıda market te görüyorlar bunda sakınca görmüyorsunuz da burda yüzünüz görününcemi sakınca doğuyor? yüzünüzün görülmesinde haram olmasa da hakkınızda yanlış düşüncelere sebebi yet verebi lir. isteye nler koyabi lir isteme yenler koymay abilir sizler e kalmıştır..

dışarda zaruret söz konusu ki (buda tartışılır,zira bazı fıkıh alımlari yuzün yarısı,bazısı tamamı örtmek gerekir de demişler)ama burda öyle bir zaruret sözkonusu değil,

hayret,burda bayan kimliği acıklanmasına müsade edilmiyor,maşallah fotoğrfa izin var,bu nasıl bir çelişkidir,anlamadım...

bi de bu sadce sizin icin değil, bütün resmini koyan abilere yönelik...

illailayh

Active member
dışarda zarure t söz konusu ki (buda tartışılır,zira bazı fıkıh alımlari yuzün yarısı,bazısı tamamı örtmek gereki r de demişler)ama burda öyle bir zarure t sözkonusu değil,

hayret,burda bayan kimliği acıklanmasına müsade edilmi yor,maşallah fotoğrfa izin var,bu nasıl bir çelişkidir,anlamadım...

aynen katılıyorum agzına saglık hasret..

T

Tarihci19

Misafir
"""""""""""hayret,burda bayan kimliği acıklanmasına müsade edilmi yor,maşallah fotoğrfa izin var,bu nasıl bir çelişkidir,anlamadım...""""""""

burda bayan kimliğinin açıklanmasına nerde ne zaman müsade etmemişiz? öle bişey olsaydı bayan isminden nik lere izin vermezdik, hatta kendimiz hakkında bilgi verdiğimiz tanışma bölümü olmazdı, ve kendimizi tanıtma konusu olmazdı, o konuya bayanlar da yazmışlar isimlerini sölemişler ve bunu kısıtlamamışız, değilmi? kim demiş bayan kimliğinin açıklanmasına müsade edilmiyor diye? demekki çelişki filan yok...

resim meselesine gelince: biz tesettürlü resimlerinizi koyun demedik zaten, sadece fıkhen uygun ölçülere riayetli olan resimlerin görülmesinde beis yok dedik.. şimdi zaruret konusuna girersek içinden akşama kadar çıkamayız, ne zaruret ne zarurret değil? dışarı çıkıyorsunuz ve erkekler sizi görüyor ona zaruret diyorsunuz, burda resminizin görülmesine zaruret değil diyorsunuz(doğru)

peki dışarı neden çıkıyorsunuz? alışverişe gidiyorsunuz diyelim,, sizin yerinize giysilerinizi babanız alabilir.. gıda malzemesi alıyorsunuz,, babanız toptan alabilir, erkek kardeşiniz alabilir, yani zarurete bakarsanız ben sizin dışarı çıkmamanız için herşeyi zaruretten haric tutabilirm, ve siz eve kapanmış olursunuz.. demekki herşeyi zaruret için yapmıyorsunuz,, bunun ardına sığınmayın.. _________________________________________________

""""bizim bakmamız caiz mi ben onu soruyorum"""""

mübarek insan, caiz demek ne demek? bakılmasnda beis yok demek ne demek? senin için ayrı onun için ayrısı yok.. sende tüm insanlara dahilsin senin içinde herkes içinde aynı şey gecerli. fıkh demiş erkeğin yüzünü görmen caizdir, bu senin içinde gecerli avrupadaki bir müslüman kadın içinde gecerli abd deki içinde gecerli arabistandaki içinde gecerli herkes için gecerli....

_________________________________________________ """""""""yani buna göre hareke t etsek gözümüzü haramd an muhafa za etmeni n ne manası kaldı"""""""""

bak kendin diyorsun haramdan muhafaza diye.. haram olan kısımlar nereler söledik,, onları değil, helal olanı konuşuyoruz biz..

_________________________________________________ """""""o zaman bende namahreme bakınca ne de olsa, mahrem dısındaki yerler e bakabiliabil irim.. . bende bundan bu manayı cıkarırım o zaman. ..."""""

evet doğru mana çıkarmışsın zaten insanların yüzüne bakmıyormusun?? sennin bir erkekte bakmanın haram olduğu yerleri dizlerinden göbek hizasına kadar olan kısmıdır kaldıki o kısmıda tesettürlü ise yani hatları belli olmayacak şekilde örtünmüşse o tesettür üstünden onu görmende de bir beis yok, efendimizi de kadınlar görmedimi? yahu biraz düşünün..
_________________________________________________"""""""bi de bu sadce sizin icin değil, bütün resmin i koyan abilere yönelik..."""""""

benim resmim mi varki :D :p :p

hasret

Well-known member
Hanım kardeşler işin ciddiy et boyutu sizi alakad ar etmiye bilir ama forum kurlla rımızda bayan kimlik lerin acık yerde vurgul anmama sını

işte bu sizlerden bir abinin yorumu,burdan cıkardım kafadan uydurmadım....

resim mesele sine gelinc e: biz tesettürlü resiml eriniz i koyun demedi k zaten, sadece fıkhen uygun ölçülere riayet li olan resiml erin görülmesinde beis yok dedik.ne yani acık resimlerimizmi uygun :)

peki dışarı neden çıkıyorsunuz? alışverişe gidiyo rsunuz diyeli m,, sizin yerini ze giysil eriniz i babanız alabil ir.. gıda malzem esi alıyorsunuz,, babanız toptan alabil ir, erkek kardeşiniz alabil ir, yani zarure te bakars anız ben sizin dışarı çıkmamanız için herşeyi zarure tten haric tutabi lirm, ve siz eve kapanmış olursu nuz.. demekk i herşeyi zarure t için yapmıyorsunuz,, bunun ardına sığınmayın..

elbetteki,zaten burda da öyle bir durum olmadığı icin gerek yok dedim...

""""bizim bakmamız caiz mi ben onu soruyo rum"""""

mübarek insan, caiz demek ne demek? bakılmasnda beis yok demek ne demek? senin için ayrı onun için ayrısı yok.. sende tüm insanl ara dahils in senin içinde herkes içinde aynı şey gecerl i. fıkh demiş erkeğin yüzünü görmen caizdi r, bu senin içinde gecerl i avrupa daki bir müslüman kadın içinde gecerl i abd deki içinde gecerl i arabis tandak i içinde gecerl i herkes için gecerl i....

ben bunu hala anlamış değilim,biz şimdiye kadar karşı cinsin yüzüne haram diye boşuna mı bakmadık :) rica ederim kaynak gösterin...hz aysenın bir amaya bakınca rasulullahın müdahelesini hatırlayın...

T

Tarihci19

Misafir
"""""""Hanım kardeşler işin ciddiy et boyutu sizi alakad ar etmiye bilir ama forum kurlla rımızda bayan kimlik lerin acık yerde vurgul anmama sını

işte bu sizler den bir abinin yorumu,burdan cıkardım kafada n uydurm adım...."""""""""""

bakın ne demiş ""vurgulanmaması"" demiş söylenmesin dememiş gizli kalsın dememiş sadece üstüne basa basa bayan olunduğu vurgulanmasın ille de belli edilmesin demek istemiş,, o abimiz sanki bilmiyormu bayan nikleri serbest bayanlarında tanışma bölümüne girip kendilerini tanıtmaları serbest.. elbette biliyor bu da demek oluyorki bayan kimliği açıklanmasın dememiş sadece vurgulanmasın demiş,, yani biz kızlar şöleyizdir denilmesin kızlar şöledir denilsin demek istemiş,, bu ikisinin arasındaki fark şudur : birincisinde kendininde kız olduğunu beyan etmiş oluyorsun ikincisi ise bir erkeğinde ağzından çıkmış olabilir.

"""""""ne yani acık resiml erimiz mi uygun :) """"""" açık resmin durumunu anlatmak luzumu hissetmemiştim, zaten bizde fıkhen caiz olanlar üzerinde konuşuyoruz ve ben kapalı olan resmlerinizi dahi koyun demediğimi söledim,, kaldı ki açığımı koyun diyeceğim :)

""""""""ben bunu hala anlamış değilim,biz şimdiye kadar karşı cinsin yüzüne haram diye boşuna mı bakmadık rica ederim kaynak gösterin...hz aysenın bir amaya bakınca rasulu llahın müdahelesini hatırlayın""""""""

valla bende bunu anlamış değilim, haram yerler belli ve efendimizin kadın sahabelerle görüştüğünü konuştuğunu da biliyoruz onlar yüzüne bakmadımı efendimizin vucudunu görmedilermi(giysi dahilinde tabi) vs... o yüzüne bakmama meselesi takvadandır,, olaki etkilenirim diye, olaki beni gayri meşru yola götürebilir diye şayet sen de müttaki isen bakma :) ama tekrar tekrar söleyimki bir erkeğin yüzüne bakmanızda bir haram yoktur.. sadece takva açısından bakmayanlar vardır.. _________________________________________________ hem siyerden biliyoruzki kadınlar çarşıya gidiyorlardı mekke ve medine de sokaklarda gezebiliyorlardı hatta ve hatta savaşa katılmışlarıdı, e erkeğin yüzüne bakmak haram olsa efendimiz bunlara müsade edermiydi , bütün kadınlar eve kapanmak zorunda kalırdı.. hatta evlenmek isteyen bir sahabeye efendimiz git onu(evlenmek istediğin kadını) yakından gör buyurmuştu.. demekki erkeğin yüzünü bırakın kadının yüzü dahi helal ve evlilik maksadı girince yakından bakılmasına bile ruhsat var.. nerde kaldı erkeğin yüzünün haramlığı..

ebrar172

Talebe
arkadaşlar sakın yanlış anlamayın ama bu konu fazla uzamadımı hasret kardeşim lemalar size orada şahsi birşey söylemedi hiçbirimizde kötü bir zan içinde değiliz en azından kendi adıma öyle fakat artık kapatmanız daha iyi olacak inş ...

T

Tarihci19

Misafir
kadınlar çok konuşuyor uzatıyor diyorum inanmıyorsunuz :) :D :p :p (şaka yapıyorum savaş baltalarınızı çıkarmayın) :p

hasret

Well-known member
ebrar172 ' Alıntı:
arkadaşlar sakın yanlış anlamayın ama bu konu fazla uzamadımı hasret kardeşim lemalar size orada şahsi birşey söylemedi hiçbirimizde kötü bir zan içinde değiliz en azından kendi adıma öyle fakat artık kapatmanız daha iyi olacak inş ...

kardeş ne alaka şimdi ben konuyu kapattım sadece abi nerde bu ifade gecti diye sorunca soylemek zorunda kaldım...

tarihci abi dua et suan hic vaktim yok,ama bu konu burda kapanmadı,,
aksam vaktim olursa yorumunuza yorumum var,,,
yok giremesem nete haftaya kaldı....

ebrar172

Talebe
yanlış anlamayın demiştim ama yinede siz yanlış anlamışsınız neyse benimki bir tavsiyeydi sadece siz devam edin o zaman ne diyeyim..