Kur’an-i Kerim Ezberleme’de Altın Öğütler

kasif1

Well-known member
KUR’AN-I KERİM EZBERLEME’DE ALTIN ÖĞÜTLER

Nazif Yılmaz

Kur’an-ı Kerim’i, bazı sûre ve ayetleri, hatta duaları kolayca ezberlemek ve ezberlediğimizde daha kalıcı olması için aşağıdaki yöntemleri adım adım uygulayınız :

· Yüce Rabbimizin sözlerini ezberlediğinizi düşünerek kalbî samimiyetinizi muhafaza ediniz.

· Ezbere başlamadan önce abdestli olunuz. Kur’an-ı Kerim’in başına gelip :”Ya Rabbi! Ben senin kitabının ayetlerini ezberlemek ve öğrenmek için geldim, bana ezberlemeyi ve öğrenmeyi kolaylaştır” deyip samimi kalple bir dua ediniz.

· Kendinizi toparlayıp ezbere yoğunlaşamıyorsanız iki rekat “Hâcet Namazı” kılıp dua ediniz ve istiğfar okuyunuz. Gönlünüzde bir ferahlamanın, zihninizde bir rahatlamanın ve hafızanızda bir hazırlığın olduğunu fark edeceksiniz.

· Mümkün olduğu kadar zihninizin saf ve duru olduğu anlarda ezber yapınız. Bir de zihninizi boş ve lüzumsuz şeylerden arındırdıktan sonra ezbere başlayınız. Dolu kap boşalmadan içine bir şey yerleştiremezsiniz.

· Ezberleriniz genellikle sabahın erken vakitlerinde saf ve duru zihinle yapmaya çalışınız. Eğer akşam uyumadan önce çalışıp ön hazırlık yaparsanız siz uykuda iken hafızanıza kaydedildiğini fark edersiniz.

· Şunu da unutmayın ki siz Kur’an-ı Kerim’in başına oturduğunuzda, şeytan bütün gücüyle size vesvese verecek ve ne kadar işiniz, probleminiz varsa aklınıza getirecek, sizi Kur’an’dan alıkoymaya çalışacaktır. Bu bir oyundur, sakın tuzağa düşmeyin! Kararlılık gösterin ve “Boşa uğraşma! Ne kadar işim olursa olsun bugün bu saatte benim en önemli işim Rabbimin ayetlerini ezberleyip anlamaya çalışmaktır.” deyin. Sizdeki bu kararlılığı görünce şeytan perişan olur. Bir de “Euzu- Besmele “çekip de ezberlemeye başladınız mı tamam artık, o zaman kaçacak delik arar…

· Rabbimizin bir Hadis-i Kudsi’de “Kur’an’la meşgul olup da dua etmeye, bir şeyler istemeye fırsat dahi bulamayanlara, dua edip isteklerde bulunanlardan daha çok vereceğini” bildirdiğini unutmayınız.

· Mümkün oldukça Mushaf-ı Şeriften veya Kur’an yazısına uygun yerlerden ezberleyiniz.

· Ezberlediğiniz bölümlerin yazı hattı hep aynı olsun. Çünkü gözlerinizle ezberlediğiniz bölümlerin fotoğrafını çekmektesiniz. Hafızanıza aynı hatla kaydettiğinizde hatırlamanız daha da kolay olur.

· Ezber yaptığınız mekan sade ve sessiz olsun. Sade bir mekanda gözlerinizi ve zihninizi meşgul edecek şeyler olmaz ve daha çabuk ezberinize yoğunlaşırsınız. Bir de mümkünse ezberlerinizi hep aynı yerde yapınız. Çünkü yeni şeyler görmek dikkatinizi dağıtır.

· Ezber yaparken mutlaka hafif sesli okuyun. Sesli çalıştığınızda kulaklarınız dan da yardım alırsınız ve daha çabuk ezberlersiniz.

· Harflerin mahreçlerini ve telaffuzlarını okuyuşunuzun düzgün olmasına dikkat ediniz. Çünkü yanlış ezberlediğinizde düzeltmek çok zor olur. Bunun için de hocanız ile çalışınız. Hoca imkanınız yoksa veya fazla çalışamıyorsanız ehil hocaların kaset ve CD lerinden Kur’an dinleyerek harflerin mahreç ve telaffuzlarını düzeltmeye çalışınız.

· Bir sayfayı veya sureyi ezberlemeye başlamadan önce mahreç, telaffuz ve tecvidine dikkat ederek en az on defa yüzüne okuyunuz. Dinleme imkanınız varsa üç dört defa dinleyiniz.

· Ezberleyeceğiniz bölümün mealini okuyunuz. Böylece ezberlediğiniz bölümlerin neleri anlattığını bilirsiniz. Rabbimizin ayetlerini anlarsınız, duygulanırsınız ve daha kolay ezberlersiniz.

· Ayetleri yüzüne okurken mümkünse sesinizi güzelleştirmeye çalışınız. Yani teganni yapınız fakat ağır değil normal hızda okuyunuz. Aşır okuyuşuyla (Çok ağır ve makamlı okuyuşla) ezber yapmak zor olur.

· Birinci ayeti ezberledikten sonra ezberinizden en az üç defa tekrar ediniz.
· İkinci ayeti ezberleyin ve onu da üç defa tekrar ediniz. Sonra da her iki ayeti üç defa tekrar ediniz.

· Daha sonra sıradaki ayeti ezberleyip ezberden üç defa tekrar ederiz. Bu defa, ezberlediğiniz bu üç ayeti üç defa tekrar ederiz. Sayfayı veya sureyi bitirinceye kadar aynı metodu uygulayınız.

· Sonunda da sayfayı ya da sureyi ezberden en az on defa tekrar ederek iyice pekiştiriniz.

· Bu pekiştirmeyi sakın ihmal etmeyin. “Demir tavında dövülür” atasözünü hatırlayın.

· Ezberlediğiniz yerleri namazlarınızda okuyunuz.
· Mübarek olsun. Artık ezberlediniz… Sıra, ayetlerdeki kurtuluş mesajlarına kulak vermeye, üzerinde düşünmeye ve hayatımıza taşımaya gelmiştir. Bir de insanlara tebliğ edip kurtuluşlara vesile olmaya…

· Yetiştirdiği hafızların sayısı dört bine ulaşan, Kur’an hadimi Kayseri Taşcıoğlu Hafızlık Kursu Hocalarından Merhum Hasbekli Mü’min Hocaefendi’nin öğrencilerine devamlı söylediği şu güzel sözle bu öğütleri noktalayalım : “ Siz, Kur’an-ı Kerim’e küllünüzü vermezseniz o size bir cüz’ünü vermez” Yani Siz Kur’an’a her şeyinizi verin ki (Üzerinde kalbinizle ve zihninizle yoğunlaşın ki) O’ndan bir bölümü öğrenebilesiniz.”
 

kasif1

Well-known member
Cevap: Kur’an-i kerİm ezberleme’de altin ÖĞÜtler

Bir hafızlık hocasının tavsiyeleri:

1-Ezbere başlamadan önce ezberlenecek sahifeyi daha önce ezberlemiş birisine yüzünden okuyarak dinletmek... Eğer bu imkandan mahrumsanız Ösmail Biçer veya Fatih Öollak gibi okuyucuların hatim setlerinden ilgili sahifeyi dinlemek... Zira bu tür bir uygulama sizi, galet dediğimiz yanlış ezberlemeden kurtaracaktır. Ezber çalışanlar bilir; yanlış ezberlenmiş bir kelimenin düzeltilmesi oldukça zordur.

2-Ezberlenecek sayfa tertil okuyuşu hızı ile 2 dakikada yanlışsız okunacak kıvama gelene kadar sahifeyi yüzünden okumak... Bu da ortalama 5-7 tekrar demektir. Tabi bu sayı kişinin kabiliyeti ve daha öncesindeki kuran eğitimine göre değişir.

3-15 satırlık bir sahifeyi 5 satıra denk gelecek şekilde 3 bölüme ayırmak...

4-Ezbere, sahifenin başından değil de sonundan başlamak... Bir ayet veya bir satır ezberlendikten sonra ona ikinci bir satırı ya da ayeti ilave etmek... Ölk beş satır bittiğinde bu kısmı ezberlemiş birisine dinletmek ya da bir kayıt cihazına çekerek kendinizi dinlemek... Birinci madde de belirttiğim gibi -eğer varsa -yanlışınızı düzeltmeniz için gereklidir.

5-Aynı uygulamaya 2. ve 3. beş satırda devam etmek...

6-Sahifenin ezber işi bittiğinde ya topluca baştan sona ezbere okumak ya da 2 eşit parçaya bölerek okumak...

7-Mümkünse ezber işini öğle vaktinden önce yapmak... Öünkü bu vakitte zihin daha safi olacağı şüphesizdir.

8-Akşam ile yatsı arasında sabahleyin ezberlemiş olduğunuz sahifeyi tekrar edin. Hafızlık çalışanlar için bu vakit elmastan daha kıymetlidir. Bu vakitte -tecrübe ile sabittir- zihin gerçekten diğer vakitlere göre daha açık olur. Başlangıçlar mühimdir: Gün için sabah; gece için akşam...

9-Fakat bu vaktin cazibesine aldanarak asla bu vakte ezberlenmemiş kısım bırakmayın. Gerçi hızlı ezberlersiniz fakat çabuk unutursunuz. Bu vakit sabahleyin ezberlenmiş bir sahifenin kuvvetlenmesi için güzel bir fırsattır.

10-Arapçanız varsa bunu kesinlikle hafızlık için kullanın. Örneğin: Müminler marufu emreder münkerden de sakındırır vb. mealindeki ayetleri ezberlerken bunun müşabihi olan münafıklar münkeri emreder marufu nehyeder ayeti ile kelime olarak karıştırmaktan kurtulursunuz. Zira mana size yardımcı olacaktır. Öayet Arapçanız yoksa hiç olmazsa ezberleyeceğiniz sahifenin mealini okuyun.

11-Ezber esnasında sessiz ve dikkatinizi dağıtmayacak bir ortamı seçin.

12-Bu madde çok garip gelebilir; fakat tecrübe edilmiştir: Eğer imkanınız varsa, ezberi denize bakarak veya fıtri yeşilliğe bakarak ya da fıtri bir yükseklikten(dağ gibi) bakarak yapınız. Bu durum üssteki madde ile çelişmez. Fıtri mekânlar dikkati dağıtmaz ufku açar. Gerçi Bu imkânları bulmanız çok lüks olabilir. Fakat denk geldiğinde bir deneyin gerçekten güzel neticeler alacaksınız. Ben hafızlığımı yaparken denizden zaman zaman istifade ederdim. Ve zihni olarak da rahatlardım.

13-Ezber yapacağınız kuranın boyu küçük olsun. Bu sahifeyi aynı anda ihata etmenizi sağlar. Öhata hakikatı çok mühimdir, bunu ihmal etmeyin.

14-Ezber yapacağınız kuranın hattı Arap hattı olmasın. Öünkü onlar -kuranda- kelimeyi imla kurallarına göre değil de okuyuşa göre yazıyorlar. Östanbul hattını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Bu dediğimi anlayabilmek için bu iki kuranı karşılaştırın, farkı göreceksiniz.

15-Sabah namazından sonra ezberlemiş olduğunuz sahifeyi tekrar edin. Artık sahife ders verilecek hale gelmiştir.
 
Üst