merak ediyorum ve soruyorum isteee

Eyvàh!

Talebe
Evet arkadaslar merak ediyorum.... ve soruyorum.

evli - bekar... herkese....

bir cocugunuz olsa, yada varsa.... oz evladiniz

o ne yaparsa, onu evlatliktan reddedermiydiniz?

sizin deger yargilariniz ve kriterleriniz nelerdir ?

hadin paylasalim....

T

Tarihci19

Misafir
evlat bu, atsan atılmaz satsan satılmaz,, Allah ın bana verdiğini ben nasıl atarım.. reddetmeyi gerektirebilecek şeyler yapmışsa bu benim hatam benim eksikliğimdir.. ben ilgilenememişim ben öğretememişim ben sorumluluğumu yerine getirememişim ben adam edememişim demektir eksiklik ağaçta değil yontanda derler ..

Sergerdan

Well-known member
Hani Cenab-ı Allah ın rahman ismi var herkese,rahim ismi ise hususan müslümanlara bakar.Teşbihte hata olmasın ailemde öyle bir denge gözetmeye çalışırım.Ehl-i iman fakat üstüne düşen görevleri degişik derecelerde yapmıyorsa rahim isminden ebeveynin faydalanmamalı.Kahhar olmayacak şekilde terbiye edilmeye çalışılmalı.Mesela farzları yapması dışında fazlasını ondan teşvik ve nasihat ederek ve de lisan-ı halimizle örnek olarak beklemeli.Gönlüne bunların sıcaklıgı düşmüyorsa evlatların endişe etmemeli,hayrı esbabta bilme gafletine düşmemeli.Sadece duacı olmalıyız.

Bunun dışında zannedersem büyük günahlara bulaşır ise durum daha farklı olabilir.Neseben sorumluluklarımı devam ettirir,fazlasını esirgerim gibime geliyor.Tabi tek tek olayları da konuşmak gerekir.İmkanım varsa mesela içki içmekte inat da ediyorsa belki evini bile ayırırım,gelir anasını babasını görür.Yaş kemale ermişse madden de yardımı kısar, kendi haline bırakırım sadece en zor günlerinde yardımcı olurum.Çünkü benim gibi olmak zorunda degildir,ama islamın asgari şartlarında benim gibi olmalı,ve kısas derecesinde degil ama yarı-kısas mı diyeyim cezaya müstahak olmalı degişik vesilelerle.

Şimdilik bu kader,konu uzar mı bakalım?

T

Tarihci19

Misafir
içki içiyor diye evlat red edilirmi? içki gunah Allah u teala dahi içki içen kulunu affediyor bağışlıyor dininden dışarıda tutmuyor.. onu atmıyor onun kulluk payesini elinden almıyor,,, ona ey kulum diyor kulumm... bizim yapacağımız içki içmemesi konusunda ona dediğin gibi nasihat etmektir.. maddi manevi cezalar vermektir doğru ama bu asla evladı red etme sebebi olamaz.. bir anne kendisine zulmeden evladını bile ateşe atmaz,, Allah ise annelerden daha merhametlidir,, biz de O nun kulları olarak O nun yolunda yurumeli ve aff yolunu tutmalıyız.. kulun işleyip işleyebileceği tum gunahların toplamı(şirk haric) Allah ın Rahman isminden daha buyuk değildir... evlat Allah ın bize verdiği bir emanettir onu atmak reddetmek en en en en son yapabileceiğimiz iştir...

T

Tarihci19

Misafir
deli poyraz, daha kısa açık ve net bi şekilde kendi görüşünü söylesen daha faydalı olur diye düşünmekteyim :)

Sergerdan

Well-known member
Ben evladı red etmiyorum ki,kurbiyeti azaltmış oluyorum.Hem somut olaylara göre degişir demişim.Herkes gibi degişik derecelerde şirk hariç hata edebilir.Burada şartlar önemli,adem-i kabul kabul-u ademdeki gibi belki de ısrar,inat,temerrüd yoksa ıslahına çalışılır bir yerden sonra ısrar ediyorsa sorumluluk ona aittir.Dedigim gibi evladımdır ama kurbiyet azalır.Güneş misalindeki gibi biz güneşten uzagız,ancak o bize yakın.Bu anlamda araya ebeveyn olarak perde koyarım zorunlu vazifelerimi ihmal etmeden.Perdeyi yırtmadan,arada şefkati tamamen kaldırmadan uzak tutulabilir.Belli bir mühlet verilip denendikten sonra.Mesela peygamber efendimiz yanlış bilmiyorsam eşlerinin arasındaki bir kıskançlık meselesinden ötürü eş ilişkisini yasaklamış kendine.Hatta Hz Ömer efendimizin kızı da var geliyor ya rasulallah mesele nedir diyor.Neyse degişik sorunlar için degişik derecelerde ceza olabilir.Hem ben biraz bedeviyim galiba ve bedevilerin aralarındaki hususlar daha farklı olabiliyor.Hem belki bedevi evladım bile bunu belki adalet olarak görecek.Benim fikrim biraz Musa a.s şeriatı gibi,senin fikrin daha yumuşak.İkisi de haktır inşaallah.

T

Tarihci19

Misafir
ben de sana katılıyorum uyarı ikaz ceza bunlar elbette olacak ama hataları çoksa ben cezanın şiddetini artırırım ama red etmem..
aff yolu tutmak Efendimiz a.s ın sünnetidir.. bizde inşallah O nun sünneti üzere olmalıyız.. Allah razı olsun

hasret

Well-known member
Sergerdan ' Alıntı:
Ben evladı red etmiyorum ki,kurbiyeti azaltmış oluyorum.Hem somut olaylara göre degişir demişim.Herkes gibi degişik derecelerde şirk hariç hata edebilir.Burada şartlar önemli,adem-i kabul kabul-u ademdeki gibi belki de ısrar,inat,temerrüd yoksa ıslahına çalışılır bir yerden sonra ısrar ediyorsa sorumluluk ona aittir.Dedigim gibi evladımdır ama kurbiyet azalır.Güneş misalindeki gibi biz güneşten uzagız,ancak o bize yakın.Bu anlamda araya ebeveyn olarak perde koyarım zorunlu vazifelerimi ihmal etmeden.Perdeyi yırtmadan,arada şefkati tamamen kaldırmadan uzak tutulabilir.Belli bir mühlet verilip denendikten sonra.Mesela peygamber efendimiz yanlış bilmiyorsam eşlerinin arasındaki bir kıskançlık meselesinden ötürü eş ilişkisini yasaklamış kendine.Hatta Hz Ömer efendimizin kızı da var geliyor ya rasulallah mesele nedir diyor.Neyse degişik sorunlar için degişik derecelerde ceza olabilir.Hem ben biraz bedeviyim galiba ve bedevilerin aralarındaki hususlar daha farklı olabiliyor.Hem belki bedevi evladım bile bunu belki adalet olarak görecek.Benim fikrim biraz Musa a.s şeriatı gibi,senin fikrin daha yumuşak.İkisi de haktır inşaallah.

çok zor bir soru düşündüm ama bulamadım ret etmek yerine onu kazanmaya çalışmak daha mantıklı bence rabbim hepimize hayırlı evlatlar nasip etsin

T

Tarihci19

Misafir
evet uzun :) anne şefkati ve Allah ın rahmetinden bende bahsetmiştim aynı paraleldeyiz, bunu anladım..

Eyvàh!

Talebe
diyelimki cocugunuz oldu... buyudu karsiniza cikti ...ve dediki ;

babaaaaaaaaa ben ateist oldummmm ....naparsiniz ::) afferim oglummm canim evladim mi dersiniz ??? evden atip ekmegini suyunumu kesersiniz ...yoksa evladimdir deyip sineyemi cekersiniz ::) uffffff zor (allah c.c gostermesin insallah ...

bekarlar icin de anne baba olmadan bilinmez derim .... ;)

T

Tarihci19

Misafir
eğer olum ateist olmuşsa (Allah muhafaza) bu benim eksikliğimden kaynaklanmıştır demekki vermem gerekenleri vermemişim,, o nedenle de olum atesit olmuşsa evvela ona Allah ı anlatırım imanı anlatırım, bunu yapabilmek için de olumu evimde barındırıyor olmam lazım,, önce seni reddettim deyip evden atıp sonrada gel sana Allah ı anlatayım diyemem..ki oda gelmez,,, anlatırım baya bi süre ama baktımki iflah olmuyor kalbi kararmış o zaman en en en son çare olarak maddi desteği keserim sen benim sülbümden değilsin git kime inanıyorsan o sana rızkını versin der onu reddederim, red etmesine ederim ama muhakkakki çok üzülürüm nede olsa evlat.. zaten irtidat edenin katlide helal o nedenle irtidat ettiyse benim rızkını kesmemde nafakasını vermememde evden atmamda da bir beis yok.. dua etsinki öldürmüyorum...tabi ateist kime dua edecek..