Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Nefsini tanimak
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="topraktoprak" data-source="post: 161085" data-attributes="member: 11795"><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Rabb’imizi tanımanın yolu, kulluğa erme bilincimizin oluşması, nefsimizi tanımaktan geçiyor. Neden mi? İşte, Efendimiz (sav)’in, örnek modelimizin, eskimeyen sözü; “Nefsini bilen, Rabb’ini bilir.” Halbuki, “Rabb’inizi (terbiye edici olan Allah’ı-cc-) tanıyın ki, nefsinizi de tanır kendinize çeki, düzen verirsiniz ve o zaman kulluğunuzu da yerine getirirsiniz.” Dememiştir. Böylece bu Hadis’i Şerif, bütün problemlerin çözümü için de geçerli olabilir. Asr’ı Saadet’in Mekke dönemi nefs eğitimi üzerine bina edilmiştir. İlahları red etmek (La ilahe demek) nefisle çok yakından ilgilidir. (Ayrıca; “Köklü Değişim” adlı makalemizi okuyunuz.)</span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Peygamberimiz (sav)’in şahsi, ailevi ve sosyal hayatı tamamen nefs eğitiminden geçtiğinin en açık tezahürüdür. Çünkü O, “Beni Rabbim terbiye etti ve ne güzel etti.” Sözüyle nefsinin eğitildiğini açığa çıkarmıştır. Hz Ebubekir (ra)’ın sıddıkiyet özelliğini öne çıkaran yapı, nefsini kontrol altında tutmasındandır. Tabii ki, bütün sahabe’i kiram’lar da nefs eğitimi tezgahından geçmişlerdir. Hz Ömer (ra) Kudüs’ü fethettiğinde, halk bal şerbeti içmiyor diye sofrada şerbete dokunmamıştır. Hz. Ali (ra) savaşta yere yatırdığı düşmanını tam öldürecek iken, kendisinin yüzüne tükürülmesi ile “Seni Allah adına öldürecektim. Ancak işe şimdi nefs karıştı artık serbestin, daha sonra tekrar karşılaşırsak seni o zaman öldürürüm.” Demiş ve böylece adamın hidayetine vesile olmuştur. </span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">624 Yıllık Osmanlı Devleti’nin temel taşları Şeyh Edeb Ali (ks)’in Osman Gazi’yi nefs eğitiminden geçirmesiyle atılmıştır. Yavuz Sultan Selim Han Mısır’ın fethi sonuna İstanbul’a yaklaştığında, halkın tören hazırlıklarını duymuş, bu benim nefsime hoş gelmesin diye ordusuyla beraber şehre gece yarısı girmiştir. Siz de takdir edersiniz ki, nefs ve eğitimi bir makalenin hacmini aşan geniş bir konudur. Tasavvuf hayatı başlıbaşına nefs eğitimine dayalıdır. (Ayrıca; “Gönül Dünyamız” adlı makalemizi okuyunuz.) </span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">NEFS NEDİR?</span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Sözlük olarak; Can, ruh, benlik, kişilik, insanın özü ve iç alemi olarak biliniyor. Haliyle ilgili deyimleri de var; izzeti nefsine dokunmak, izzeti nefsine yedirememek, nefsine uymak, nefsin kabarması, nefsin muhasebesi, nefsi gömmek, nefsi öldürmek, canı istemek, canı istememek, canı çekmek, ruhun sıkılması, kişiliğine dokunmak, nefsi müdafaa, nefsine yedirememek, nefsini körletmek, nefsine düşkün, nefis mücadelesi ve buna bezer. Kur’an’ı Kerim’de üçyüze yakın yerde nefs sözcüğü geçmekte hatta, Allah (cc) ben yerine biz kelimesini kullanmaktadır.</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">(*)- “Ya Rabb! Göz açıp kapayıncaya kadar, beni nefsimle baş başa bırakma.” (Hz Muhammed – sav- duası)</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">(*)- “Hakiki mücahid, nefsi ile savaşan kimsedir.” (Hz. Muhammed-sav-)</span></strong></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><strong>(*)- Vallahi! Vefatımdan sonra Allah’a şirk koşmanızdan korkmuyorum.</strong><strong>(şirk koşmazsınız) Fakat nefislerinize uymanızdan korkuyorum.” (Hz Muhammed –sav-)</strong></span></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">(*)- “Cehennem nefsin istekleri ile, Cennet de nefsin hoşlanmadıkları ile örtülüdür. (Hz Muhammed –sav-) </span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">(*)- “İnsan ben deyince, nefsini göstermektedir.” (İmam Rabbani-ks-)</span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">(*)- “Bir ben var bende, benden içeri.” (Yunus Emre) </span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">(*)- “Yanımıza gelirken, nefsini bırak da öyle gel.” (Bayezid’i Bistami – ks-)</span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">(*)- “Nefislerinizi kınayın. Çünkü; nefsini kınamasını bilen, onun hilesini de bilir.” (Şah’ı Nakşibend – ks -)</span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">(*)- “Nefsin zincirlerini kıramayan, asla özgür olamaz.” (Ali Ramazan Dinç)</span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">NEFSİN YAPISI</span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Şehvetin esiri olan hayvani nefs; İnsanı kötülüğe sevk eden yontulmamış (ham) nefstir. Şeytanın kulu, kölesi ve onun güdümündeki nefstir. Nefsin emare ise; kötülükleri emreden en aşağı, kalitesiz ve çürük nefistir. Saygıdeğer, münevver, itibarlı, entelektüel, etiketli, elit insanların (ahmakların) çoğu nefsi emmare bataklığında çırpınmaktadır. Nefsi emmare yedi başlı ejderha gibidir. Hırs, haset, şehvet, öfke, cimrilik, kin, kibir ile kendini ve çevresini yer bitirir, tozu, dumana katar. Böyle bir nefs uzman bir manevi doktorun gözetiminde yedi basamakta terbiye edilerek ancak olgunlaştırılır. İşte kanıtı, Yusuf: 53 “Muhakkak ki, nefs olanca şiddetiyle kötülüğü emredicidir.”</span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">NEFSİN TERBİYESİ</span></strong></p><p> </p><p> </p><p> </p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">1) – Nefse Ölümü Hatırlatmak: Nefs ölümü hiç sevmez ve ölüm onun sonu demektir. Onun için evin mezarlığa yakın, camiye ise uzak olması istenmiştir. Camii girişlerine ahiretin motivesi için büyük zatların kabri özellikle hazırlanmıştır. Eskiden gelin ve damat ibret alsınlar diye gerdek öncesi mezarlık ziyareti yaptırılırdı. Tasavvuf hayatında her gün (hiç aksatmadan) yapılmakta olan ölümü düşünmek (tefekkürü mevt) vardır.</span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">2) - Nefsi Aç Bırakmak:Nefsin açlığa tahammülü yoktur. İnsanın hayatında açlık ve savaş gibi durumlar olabilir. Farz ve nafile oruç tutmak, tasavvufta çile (riyazet, halvet) hep nefsin terbiye edilmesinde öne çıkmaktadır.</span></strong></p><p> </p><p> </p><p> </p><p> </p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Avcılar ve sirkçiler hayvanları eğitebiliyorlarsa, insanlar haydi, haydi eğitilirler. Böylece terbiye edilmiş nefs; bencil (egoist) olamaz, paylaşımcı olur, diğergamlı (empati) davranır. Nankörlük yapmaz, devamlı haline şükredici olur. Hiçbir güzel kıymeti unutmaz, sürekli hatırlar ve ünsiyet sahibidir. Aceleci olmaz, sabır abidesidir. Başarı, servet ve şöhret onu şımartmaz. Necip Fazıl Kısakürek’in ifadesiyle; ”Hep nefs çıkar karşıma / ölüp, ölüp dirilsem / insanlardan kaçmak kolay / Bir kendimden kaçabilsem.” nefsin çetin bir düşman olduğunu böylece vurgulamıştır. </span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Hamd olsun, Alemlerin Rabb’ı olan Cenab’ı Allaha !..</span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'">Alıntı Mehmet Ali Biçer</span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="topraktoprak, post: 161085, member: 11795"] [B][FONT=Times New Roman]Rabb’imizi tanımanın yolu, kulluğa erme bilincimizin oluşması, nefsimizi tanımaktan geçiyor. Neden mi? İşte, Efendimiz (sav)’in, örnek modelimizin, eskimeyen sözü; “Nefsini bilen, Rabb’ini bilir.” Halbuki, “Rabb’inizi (terbiye edici olan Allah’ı-cc-) tanıyın ki, nefsinizi de tanır kendinize çeki, düzen verirsiniz ve o zaman kulluğunuzu da yerine getirirsiniz.” Dememiştir. Böylece bu Hadis’i Şerif, bütün problemlerin çözümü için de geçerli olabilir. Asr’ı Saadet’in Mekke dönemi nefs eğitimi üzerine bina edilmiştir. İlahları red etmek (La ilahe demek) nefisle çok yakından ilgilidir. (Ayrıca; “Köklü Değişim” adlı makalemizi okuyunuz.)[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]Peygamberimiz (sav)’in şahsi, ailevi ve sosyal hayatı tamamen nefs eğitiminden geçtiğinin en açık tezahürüdür. Çünkü O, “Beni Rabbim terbiye etti ve ne güzel etti.” Sözüyle nefsinin eğitildiğini açığa çıkarmıştır. Hz Ebubekir (ra)’ın sıddıkiyet özelliğini öne çıkaran yapı, nefsini kontrol altında tutmasındandır. Tabii ki, bütün sahabe’i kiram’lar da nefs eğitimi tezgahından geçmişlerdir. Hz Ömer (ra) Kudüs’ü fethettiğinde, halk bal şerbeti içmiyor diye sofrada şerbete dokunmamıştır. Hz. Ali (ra) savaşta yere yatırdığı düşmanını tam öldürecek iken, kendisinin yüzüne tükürülmesi ile “Seni Allah adına öldürecektim. Ancak işe şimdi nefs karıştı artık serbestin, daha sonra tekrar karşılaşırsak seni o zaman öldürürüm.” Demiş ve böylece adamın hidayetine vesile olmuştur. [/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]624 Yıllık Osmanlı Devleti’nin temel taşları Şeyh Edeb Ali (ks)’in Osman Gazi’yi nefs eğitiminden geçirmesiyle atılmıştır. Yavuz Sultan Selim Han Mısır’ın fethi sonuna İstanbul’a yaklaştığında, halkın tören hazırlıklarını duymuş, bu benim nefsime hoş gelmesin diye ordusuyla beraber şehre gece yarısı girmiştir. Siz de takdir edersiniz ki, nefs ve eğitimi bir makalenin hacmini aşan geniş bir konudur. Tasavvuf hayatı başlıbaşına nefs eğitimine dayalıdır. (Ayrıca; “Gönül Dünyamız” adlı makalemizi okuyunuz.) [/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]NEFS NEDİR?[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]Sözlük olarak; Can, ruh, benlik, kişilik, insanın özü ve iç alemi olarak biliniyor. Haliyle ilgili deyimleri de var; izzeti nefsine dokunmak, izzeti nefsine yedirememek, nefsine uymak, nefsin kabarması, nefsin muhasebesi, nefsi gömmek, nefsi öldürmek, canı istemek, canı istememek, canı çekmek, ruhun sıkılması, kişiliğine dokunmak, nefsi müdafaa, nefsine yedirememek, nefsini körletmek, nefsine düşkün, nefis mücadelesi ve buna bezer. Kur’an’ı Kerim’de üçyüze yakın yerde nefs sözcüğü geçmekte hatta, Allah (cc) ben yerine biz kelimesini kullanmaktadır.[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman](*)- “Ya Rabb! Göz açıp kapayıncaya kadar, beni nefsimle baş başa bırakma.” (Hz Muhammed – sav- duası)[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman](*)- “Hakiki mücahid, nefsi ile savaşan kimsedir.” (Hz. Muhammed-sav-)[/FONT][/B] [FONT=Times New Roman][B](*)- Vallahi! Vefatımdan sonra Allah’a şirk koşmanızdan korkmuyorum.[/B][B](şirk koşmazsınız) Fakat nefislerinize uymanızdan korkuyorum.” (Hz Muhammed –sav-)[/B][/FONT] [B][FONT=Times New Roman](*)- “Cehennem nefsin istekleri ile, Cennet de nefsin hoşlanmadıkları ile örtülüdür. (Hz Muhammed –sav-) [/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman](*)- “İnsan ben deyince, nefsini göstermektedir.” (İmam Rabbani-ks-)[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman](*)- “Bir ben var bende, benden içeri.” (Yunus Emre) [/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman](*)- “Yanımıza gelirken, nefsini bırak da öyle gel.” (Bayezid’i Bistami – ks-)[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman](*)- “Nefislerinizi kınayın. Çünkü; nefsini kınamasını bilen, onun hilesini de bilir.” (Şah’ı Nakşibend – ks -)[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman](*)- “Nefsin zincirlerini kıramayan, asla özgür olamaz.” (Ali Ramazan Dinç)[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]NEFSİN YAPISI[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]Şehvetin esiri olan hayvani nefs; İnsanı kötülüğe sevk eden yontulmamış (ham) nefstir. Şeytanın kulu, kölesi ve onun güdümündeki nefstir. Nefsin emare ise; kötülükleri emreden en aşağı, kalitesiz ve çürük nefistir. Saygıdeğer, münevver, itibarlı, entelektüel, etiketli, elit insanların (ahmakların) çoğu nefsi emmare bataklığında çırpınmaktadır. Nefsi emmare yedi başlı ejderha gibidir. Hırs, haset, şehvet, öfke, cimrilik, kin, kibir ile kendini ve çevresini yer bitirir, tozu, dumana katar. Böyle bir nefs uzman bir manevi doktorun gözetiminde yedi basamakta terbiye edilerek ancak olgunlaştırılır. İşte kanıtı, Yusuf: 53 “Muhakkak ki, nefs olanca şiddetiyle kötülüğü emredicidir.”[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]NEFSİN TERBİYESİ[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]1) – Nefse Ölümü Hatırlatmak: Nefs ölümü hiç sevmez ve ölüm onun sonu demektir. Onun için evin mezarlığa yakın, camiye ise uzak olması istenmiştir. Camii girişlerine ahiretin motivesi için büyük zatların kabri özellikle hazırlanmıştır. Eskiden gelin ve damat ibret alsınlar diye gerdek öncesi mezarlık ziyareti yaptırılırdı. Tasavvuf hayatında her gün (hiç aksatmadan) yapılmakta olan ölümü düşünmek (tefekkürü mevt) vardır.[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]2) - Nefsi Aç Bırakmak:Nefsin açlığa tahammülü yoktur. İnsanın hayatında açlık ve savaş gibi durumlar olabilir. Farz ve nafile oruç tutmak, tasavvufta çile (riyazet, halvet) hep nefsin terbiye edilmesinde öne çıkmaktadır.[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]Avcılar ve sirkçiler hayvanları eğitebiliyorlarsa, insanlar haydi, haydi eğitilirler. Böylece terbiye edilmiş nefs; bencil (egoist) olamaz, paylaşımcı olur, diğergamlı (empati) davranır. Nankörlük yapmaz, devamlı haline şükredici olur. Hiçbir güzel kıymeti unutmaz, sürekli hatırlar ve ünsiyet sahibidir. Aceleci olmaz, sabır abidesidir. Başarı, servet ve şöhret onu şımartmaz. Necip Fazıl Kısakürek’in ifadesiyle; ”Hep nefs çıkar karşıma / ölüp, ölüp dirilsem / insanlardan kaçmak kolay / Bir kendimden kaçabilsem.” nefsin çetin bir düşman olduğunu böylece vurgulamıştır. [/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]Hamd olsun, Alemlerin Rabb’ı olan Cenab’ı Allaha !..[/FONT][/B] [B][FONT=Times New Roman]Alıntı Mehmet Ali Biçer[/FONT][/B] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Kütüphane
Makale - Menkıbe ve Denemeler
Nefsini tanimak
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…