Rabbimize hamd, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (sallallahu aleyhi ve sellem) salât ve selâm olsun.
Bizleri üç ayların bereketli iklimine ulaştıran Yüce Allah’a hamd ediyoruz. Bugün, özellikle Şaban ayının faziletini ve bu ayın içinde yer alan Berat Kandili’nin manasını, Efendimiz’in hadisleri ışığında kısaca hatırlamak istiyoruz.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Şaban ayına ayrı bir önem vermiştir. Hz. Üsame bin Zeyd (r.a.) şöyle rivayet eder:
“Ey Allah’ın Resûlü! Seni Şaban ayında diğer aylardan daha fazla oruç tutarken görüyorum” dedim.
Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki:
‘Şaban, insanların çoğunun gaflette olduğu, Recep ile Ramazan arasında kalan bir aydır. Bu ayda ameller âlemlerin Rabbine arz olunur. Ben de amellerimin oruçlu iken arz edilmesini isterim.’
(Nesâî, Savm)
Bu hadis bize şunu hatırlatır: Şaban ayı, gafletten uyanma, Ramazan’a hazırlanma ve amellerimizi gözden geçirme ayıdır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu gece hakkında şöyle buyurmuştur:
“Allah Teâlâ, Şaban ayının yarı gecesinde (Berat gecesinde) rahmetiyle tecelli eder ve müşrik ile kin tutan kimse dışında bütün kullarını bağışlar.”
(İbn Mâce, Taberânî – rivayet edilmiştir)
Bu hadis bizlere şunu öğretir: Berat gecesi, sadece ibadet değil; kalp temizliği, affedicilik ve kul hakkından sakınma gecesidir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurur:
“Akıllı kişi, nefsini hesaba çeken ve ölüm sonrası için çalışan kimsedir.”
(Tirmizî)
Berat Kandili, işte bu muhasebenin en güzel zamanlarından biridir.
Yüce Rabbimizden niyazımız odur ki: Bizleri Şaban ayının feyzinden istifade eden, Berat gecesinde affa nail olan, Ramazan’a arınmış kalplerle ulaşan kullarından eylesin. Âmin.
Bizleri üç ayların bereketli iklimine ulaştıran Yüce Allah’a hamd ediyoruz. Bugün, özellikle Şaban ayının faziletini ve bu ayın içinde yer alan Berat Kandili’nin manasını, Efendimiz’in hadisleri ışığında kısaca hatırlamak istiyoruz.
Şaban Ayının Önemi
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Şaban ayına ayrı bir önem vermiştir. Hz. Üsame bin Zeyd (r.a.) şöyle rivayet eder:
“Ey Allah’ın Resûlü! Seni Şaban ayında diğer aylardan daha fazla oruç tutarken görüyorum” dedim.
Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki:
‘Şaban, insanların çoğunun gaflette olduğu, Recep ile Ramazan arasında kalan bir aydır. Bu ayda ameller âlemlerin Rabbine arz olunur. Ben de amellerimin oruçlu iken arz edilmesini isterim.’
(Nesâî, Savm)
Bu hadis bize şunu hatırlatır: Şaban ayı, gafletten uyanma, Ramazan’a hazırlanma ve amellerimizi gözden geçirme ayıdır.
Berat Kandili’nin Manası
Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili, bağışlanma, arınma ve ilahî rahmete yönelme gecesidir. “Berat” kelimesi; kurtuluş, temize çıkma, affa erişme anlamlarına gelir.Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu gece hakkında şöyle buyurmuştur:
“Allah Teâlâ, Şaban ayının yarı gecesinde (Berat gecesinde) rahmetiyle tecelli eder ve müşrik ile kin tutan kimse dışında bütün kullarını bağışlar.”
(İbn Mâce, Taberânî – rivayet edilmiştir)
Bu hadis bizlere şunu öğretir: Berat gecesi, sadece ibadet değil; kalp temizliği, affedicilik ve kul hakkından sakınma gecesidir.
Bu Gecede Ne Yapmalıyız?
Berat Kandili bizlere bir fırsattır:- Günahlarımız için samimi tevbe etmek,
- Kalbimizdeki kin ve kırgınlıkları terk etmek,
- Kur’an ile buluşmak,
- Dua ederek hem kendimiz hem ümmet için Rabbimize yönelmek.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurur:
“Akıllı kişi, nefsini hesaba çeken ve ölüm sonrası için çalışan kimsedir.”
(Tirmizî)
Berat Kandili, işte bu muhasebenin en güzel zamanlarından biridir.
Yüce Rabbimizden niyazımız odur ki: Bizleri Şaban ayının feyzinden istifade eden, Berat gecesinde affa nail olan, Ramazan’a arınmış kalplerle ulaşan kullarından eylesin. Âmin.