Video - İyiliğin Allah'tan, Kötülüğün Kuldan Olması [Kadere İman]

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Livza

Well-known member

İyiliğin Allah'tan, Kötülüğün Kuldan Olması [Kadere İman]
(izlemek ve yorum yazmak icin tiklayiniz)

İyiliğin Allah'tan, Kötülüğün Kuldan Olması [Kadere İman] (11 dakika 02 Saniye)
Uploaded on 07-06-2013 at 11:50 by Livza
Dersler ve Sohbetler - YouTube

İyiliğin Allah'tan, kötülüğün kuldan olması hakikatini1 anlamak için, dilerseniz uzak hakikatleri yakınlaştırmak için kullanılan misal dürbününü kullanalım:

Bir padişah, bir hizmetkârından, ihtişamlı bir cami yapmasını istedi ve caminin yapımında kullanılmak üzere tam 1000 altını ona verdi. Bu hizmetkâr, sultanından aldığı 1000 altın ile gayet güzel ve nakışlı bir cami yaptı.

Acaba, caminin yapımında sadece basit bir amele gibi çalışan ve caminin masraflarından hiçbirini karşılayamayan bu hizmetkâr, camiyi yaptıktan sonra; "Bu camiyi ben yaptım, bu cami benim malımdır." diyebilir mi? Elbette diyemez ve insaf ile düşünen herkes bu caminin, bu âdi hizmetkârın malı olmadığını kabul eder. Evet, hizmetkârın bu caminin yapımında hizmeti vardır, ancak hem caminin yapım emri, hem de cami için yapılan 1000 altınlık masraf sultana aittir.
İyiliğin Allah'tan, kötülüğün kuldan olması

Eğer sultan ona cami yapmasını emretmeseydi ve caminin yapımında kullanılan 1000 altını vermeseydi, bu cami asla var olmazdı. O halde denilebilir ki, "Bu cami sultanın malıdır."

Ancak, eğer bu hizmetkâr haddini aşıp, kendisine cami yapması için verilen 1000 altın ile cami yerine meyhane yapsa, o zaman meyhane onun malıdır ve O bundan mesuldür. Çünkü kendisine verilen emanete ihanet etti ve meyhane yapımında kullandı.

İşte bu durumda diyemez ki "Ben bu meyhaneyi sultanın verdiği altınlar ile yaptım, mesuliyet onundur ve meyhane onun malıdır." Evet diyemez, çünkü sultan ona o sermayeyi meyhane yapması için vermemişti. Ona verilen sermaye bir cami için olup, meyhane için değildi. Ancak o, sultanın kendisine verdiği sermayeye ihanet etti ve onunla bu meyhaneyi yaptı.

O halde, caminin mülkiyeti hakkında, hizmetkârın "Bu cami benimdir, bunu ben yaptım." iddiası ne kadar geçersizse, meyhanenin mülkiyeti hakkında da; "Bunu sultanın verdiği sermaye ile yaptım; o halde burası onun malıdır." iddiası da o kadar geçersizdir.

Doğru olan ise şudur:

"Cami sultanın sermayesi ve emri ile yapıldığından ona aittir, meyhane ise, kendine verilen emanete ihanet ederek, cami yerine burayı, hırsız gibi inşa eden hizmetkâra aittir."

Şimdi geldik temsildeki hakikatlerin izahına:

Misaldeki padişah; ezel ve ebedin sultanı ve şu kâinatın padişahı olan Allah'tır.

O hizmetkâr ise, biziz ve insandır.

1000 altın ise; insana verilen başta azaları, cihazları, duyguları olarak ona verilmiş maddi ve manevi bütün hediyelerdir

Cami ise; salih ameller ve ibadetlerdir...

Etiketler: https://risaleforum.net/media.php?do=tag&tid=

İyiliğin Allah'tan, Kötülüğün Kuldan Olması [Kadere İman]
(izlemek ve yorum yazmak icin tiklayiniz)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...