Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı ve Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat, yeni eğitim ve öğretim yılı öncesi çocuk kitapları, değerler eğitimi ve yaygınlaşan dijital eğitim ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.Türkiye’de çocuk kitabı çıkaran yayınevlerinin artık çocuk psikologlarıyla birlikte çalıştığını aktaran Murat, yaklaşık 6 yıldır dünya çocuk edebiyatının yayılmasıyla birlikte Türkiye’deki çocuk yayınlarında da açılım olduğunu belirtti. Ancak bu durumun bazı sakıncaları da beraberinde getirdiğini kaydeden YAYFED Başkanı, “Telif ürünleri, sorumluluk çerçevesinde regüle edilerek alınmalı. Her yabancı çocuk kitabı doğrudan çevrilip piyasaya sunulmamalı. Kültürel farklılıklar göz ardı edilmemeli.” uyarısında bulundu.Son yıllarda Türk kültürüne ait ürünlerin yaygınlaştırıldığını da sözlerine ekleyen Bayram Murat, 5 yılda çocuk yayınlarında yüzde 300 artış olduğuna dikkat çekti. Murat, Türk edebiyatında çocuk yayınevlerindeki son yıllardaki gayretin sebebini ise ekonomik ferahlık, çocuklaşma oranının azalması ve eğitimli anne-baba sayısının artması olarak sıraladı. ‘Değerler Eğitimi’ projesinin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda nokta atışı yaptığı bir konu olduğunu söyleyen YAYFED Başkanı, “Bu konuya öğretmenler ve yayınevleri de çok iyi odaklandı. Güzel projeler ortaya çıktı. İl Milli Eğitim müdürleri de çok iyi yönetti bu eğitimi. Zambak Yayıncılık olarak biz de kitap, çizgi film, tiyatro ile değerler eğitimi verdik. Temizlik, yalan söylememe ve doğruluk gibi konuları yaklaşık 600 bin öğrenciye gezici bir tiyatro grubuyla anlattık.” ifadelerini kullandı.Bilişim ve teknolojinin de çok yaygınlaştığını aktaran Murat, şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuklar artık bilişimin içinde doğuyor. Aileler set koymak yerine doğru yönlendirme yapmalı. Dijital âlemde çok büyük tehlike var. Anne-babaların da hazır olması gerekir.”
Devami...