Zikrin Onemi

ipekNur

Yeni Üye
Allah'u Teala; Kur'an-i Kerim'in bir ayetinde "Beni cok zikredin, gecenin bir kisminda Rabbine secde et, ve gecenin uzun bir kisminda O'nu tesbih eyle." (Insan:24-27) buyuruyor. Omur boyu "Allah ile ol" emrine uyarak her aninda Allah ile olmak suuruna ermek icin cok zikir yapmak, daimi zikre ulasmak sarttir.Bu hic bir ani ve nefesi Hakk'tan gafil olarak gecirmemektir.Daimi zikir; bir Kamil Mursidin irsadiyla ve Allah'in yardimiyla elde edilir. Is gorurken, uyurken de bu bpyle devam eder.Artik "el karda gonul yarda" ve "disin halk ile, icin Hakk ile" olur.
Ayeti kerimede "yedi sema arz ve bunlarin icinde bulunanlar Allah'i tesbih ederler. Hicbir sey yoktur ki O'na hamd ile tesbih etmesin. Fakat siz onlarin tesbihini anlayamazsiniz" (Isra:44) buyuruluyor.
Muhyittin-i Arabi Hz.lerine gore butun varliklar Allah'i hal dili ile zikir ve tesbih ederler. Yalniz bunlarin uyaniklik dereceleri farklidir. Cansizlar, Hakk'i zikir ve tesbih etmekte en uyanik olanlaridir. Bunlar hicbir gecim dusuncesi olmadan Hakk'a uyanlardir. Tas, su ,toprak, maden gibi...Bitkiler; bunlar Hakk'i zikir ve tesbih etmekte cansizlardan bir derece noksandirlar. Zira yetisip, buyumek, hayatini surdurmek icin su, hava, gunes ve topraga ihtiyaci vardir. Bu ihtiyaclari temin sirasinda gaflete dusebilir. Ayni sekilde hayvanlarda bu sebepten dolayi daha cok gaflete ugayabilirler. Bitkilerden de daha asagidadirlar.
Insanlara gelince; bitki ve hayvanlarda olan ihtiyaclarin yaninda akil, benlik, hayal, hatira, hafiza, suphe ve vesveseler dunyevi hirslar, hareket ve uyusmazliklari onlari devamli gaflete dusurebilir. Bunun icin Cenab-i Hakk insanlari irsad icin nebi ve resuller gondererek hidayet yolunu gostermistir. Varliklar icinde en gafil olani insanlardir.
Ayeti Kerimede "O akil sahipleri, oyle insanlardir ki ayaktayken, otururken, yanlari ustune yatarlarken Allah'i hatirlayip zikrederler. Goklerin ve yerin yaradilisinda inceden inceye dusunurle. Ey Rabbimiz sen bunlari bosu bosuna yaratmadin seni tesbih ederiz bizi atesin azabindan koru derler."(Al-i Imran:191)
Oyle kullar vardir ki onlari hicbirsey Allah'in zikrinden alikoyamaz. Muhammed Parisa Hz.leri Buhara'dan Hicaz'a giderken yolda bir sarrafa ugrar. Dukkan sahibi gencin bir cok musteriye altin alis verisi yaptigini gormus. Uc yonden dunyevi durumunu musahede eden Muhammed Parisa, dukkan sahibi gencin kalbine teveccuh etmis. Gencin kalbinin Hakk zikri ile mesgul oldugunu hayretle anlamis. Masallah, el karda gonul yarda(Allah'ta) buyurmuslar. Sonra Hicaz'a vardiginda Beytullah'i tavaf sirasinda ak sakalli bir ihiyarin Kabe'nin ortusune sarilip aglayarak dua ettigini, goz yaslarinin orayi islattigini gormus. Gibta etmis, Keski ben boyle iltica etsem, aglayabilsem demis. Bir de bu ihtiyarin kalbine teveccuh etmis. Dunyalik istegine vakif olmus, uzulmus.
Buhari ve Muslum'deki Hadis-i Serifte; "icinde Allah zikredilen ev ile Allah zikredilmeyen evin misali, olu ile dirinin misali gibidir." buyurulmustur. Burada beyt iki manaya gelir. Biri ev, digeri kalptir. Kalp ise Allah'in evidir.
Buyuk velilerden Necmeddin Isfahani Hz.leri sevdiklerinden birinin vefatinda, mezarin basinda murakebe halindeyken, Imamin oluye telkin verdigini gorur. Necmeddin Isfahani Hz.lerinin gulecegi gelir. Her zaman ciddi ve vakur olan Hazretin bu haline orada bulunanlar hayret eder, ve sorarlar. Kesf hali olan Hazret soylemekten cekinir. Fakat israrlari uzerine mecbur kalir. Telkini diri, oluye yapar. Bu mezardaki zatin kalbi manen diridir. O hayretle, Elhamdulillah, benim kalbim diridir, bana telkin veren imamin kalbi oludur. Olunun diriye telkinine hayret ettim ,deyince gayri ihtiyari guldum, demistir.
Ayet-i Kerime'de "Allah'i zikretmek elbetteki en buyuk ibadettir."(Ankebut:39) buyuruluyor.
Bir hadis-i serifte "cennet ehli Zikrullah'tan gafil olarak gecirdikleri dunya zamanina hasret ve pismanlik duyacaklardir." buyuruluyor.
Yine bir hadis-i serifte: Hesap gunu;
- Neden zikirden gafil bulundun? diye sorulunca,
- Dunya islerini cevirmek beni mesgul etti. diyene
- Isin Suleyman A.S dan daha mi coktu? O hem peygamber, hemde hukumdar idi. Bir an Hakk'tan gafil olmadi denir.
Bir digeri;
- Hastaligim engel oldu, deyince,
- Eyyub A.S dan daha mi hastaydin vucudunun her yanini hastalik sarmisti genede bir an olsun Allah'i zikirden gafil olmadi. denir.
Bir digeri;
- Sikintida, darda idim diyecek
- Yunus A.S kulumdan daha mi darda idin O baligin karninda bile Hakk'i tesbihe devam etti.
Bir digeri;
- Kuyulara, zindanlara dustum de Allah'i zikredemedim diyecek
- Yusuf A.S kulumdan daha mi zor durumda idin O oralarda Hakk'in zikrini, fikrini ,hikmetini unutmadi, denilecek. Boylece itiraz edenler hep susturulacaklardir. Mahcup ve pisman olacaklardir. Dunyada halis insani Allah'in zikrinden alikoyacak bir engel yoktur. Engel, nefsin azitmasi ve seytanin ayartmasidir.