Cevabı bul- Suâli sor..

age

Active member
Siftah suâl: Nazarları çeviren, kalbleri celbeden nedir?

Hem sikke-i ehadiyete nazarları çevirmek ve kalbleri celbetmek için o sikke-i ehadiyet üstünde gayet cazibedar bir nakış ve gayet parlak bir nur ve gayet şirin bir halâvet ve gayet sevimli bir cemal ve gayet kuvvetli bir hakikat olan rahmet sikkesini ve rahîmiyet hâtemini koymuştur.
 

Sirac

Well-known member
sual:incizab ve cezbe ve cazibe kanunları neden kaynaklanır.

Hem, kâinatın sînesinde çok sûretlerde tezâhür eden

incizab
lar, cezbeler, câzibeler,

ezelî bir hakikat-i câzibedarın cezbiyle olduğunu hüşyar kalblere gösterir.

Sözler | Otuz Üçüncü Söz | 620

FesübhanAllah..Ne kadar güzel bir cümle imiş bu böyle..
-------------

Suâl: Mü'minin işittiği nağamat neyden neş'et eder?
 

age

Active member
[
Suâl: Mü'minin işittiği nağamat neyden neş'et eder?
[/COLOR][/FONT][/B]

Bütün sadâlar ise, ya vazife başlamasındaki zikir ve tesbih ve paydostan gelen şükür ve tefrih veya işlemek neş'esinden neş'et eden nağamattır. Bütün mevcudat, o mü'minin nazarında, Seyyid-i Kerim'inin ve Mâlik-i Rahîm'inin birer munis hizmetkârı, birer dost memuru, birer şirin kitabıdır. Daha bunun gibi pek çok latif, ulvî ve leziz, tatlı hakikatlar, imanından tecelli eder, tezahür eder.
(Sözler - 17)
 

age

Active member
Eğer cvb doğru ise sual sorayım
Sual:Fıtri vazifeler ve hilkat gayeleri ve hayat neticeleri nelerdir?
sadakte
Üçüncü Vecih: Hayatımda nakışları ve cilveleri bulunan esma-i İlahiyeye âyinedarlıktır. Evet ben kendi hayatıma ve cismime baktıkça, yüzer tarzda mu'cizane eserler, nakışlar, san'atlar görmekle beraber çok şefkatkârane beslendiğimi müşahede ettiğimden, beni yaratan ve yaşatan zât, ne kadar fevkalâde sehavetli, merhametli, san'atkâr, lütufkâr, ne derece hârika iktidarlı, -tabirde hata olmasın- meharetli, hüşyar, işgüzar olduğunu iman nuruyla bildim, tesbih ve takdis ve hamd ve şükür ve tekbir ve ta'zim ve tevhid ve tehlil gibi fıtrat vazifeleri ve hilkat gayeleri ve hayat neticeleri ne olduğunu bildim. Ve kâinatta en kıymetdar mahluk hayat olduğunun sebebini ve her şey hayata müsahhar olmasının sırrını ve hayata karşı herkeste fıtrî bir iştiyak bulunduğunun hikmetini ve hayatın hayatı iman olduğunu ilmelyakîn ile anladım.
(Şualar - 73)

kabulmüdür
 

age

Active member
Vardır, vardır da inş....
Lillâh, livechillâh, lieclillâh rızası dairesinde hareket etmek mi acaba???

sadakte cevabınız kabuldür kardeş belki başkalarıda okur diye satırdan da ekliyelim sual sorabilirsiniz!

Şu mes'ele münasebetiyle deriz: Ey insanlar! Fâni, kısa, faidesiz ömrünüzü; bâki, uzun, faideli, meyvedar yapmak ister misiniz? Madem istemek insaniyetin iktizasıdır, Bâki-i Hakikî'nin yoluna sarfediniz. Çünki Bâki'ye müteveccih olan şey, bekanın cilvesine mazhar olur. Madem her insan gayet şiddetli bir surette uzun bir ömür ister, bekaya âşıktır ve madem bu fâni ömrü, bâki ömre tebdil eden bir çare var ve manen çok uzun bir ömür hükmüne geçirmek mümkündür. Elbette insaniyeti sukut etmemiş bir insan, o çareyi arayacak ve o imkânı bilfiile çevirmeye çalışacak ve tevfik-i hareket edecek. İşte o çare budur: Allah için işleyiniz, Allah için görüşünüz, Allah için çalışınız. "Lillah, livechillah, lieclillah" rızası dairesinde hareket ediniz. O vakit sizin ömrünüzün dakikaları, seneler hükmüne geçer.
(Lem'alar - 17)
 
Üst